Tudor Costescu revine pe banca „leilor” în duelul cu BC Mureș. „Există potențial foarte mare și cred că putem crește în continuare și ca joc, și ca valoare individuală”

Tudor Costescu își începe al doilea mandat la Timișoara cu duelul de pe teren propriu cu BC Mureș Târgu Mureș. Tehnicianul crede că noua sa echipă are un potențial foarte mare și poate crește în joc. Antrenorul alb-violeților se așteaptă la un meci normal de campionat cu vicecampioana, chiar dacă mureșenii au probleme financiare și au acumulat oboseală din participarea în cupe europene.

BC SCM Timișoara îl anunța la începutul săptămânii pe noul antrenor principal Tudor Costescu. Team-managerul Karina Știopu a explicat că clubul a contactat un alt tehnician la solicitarea lui Cristian Bota, cel care a condus formația de pe Bega la primele două partide din acest an, după despărțirea de Nenad Mandic. „Cu 4 zile înaintea meciului de la Pitești domnul Cristian Bota a contactat conducerea exprimându-și dorința de a fi înlocuit, motivând că nu poate gestiona situația și echipa la momentul respectiv. Ne mândrim că avem în organizație un om de un așa caracter și, arătând respect față de corectitudinea și spiritul de fair-play de care a dat dovadă, nu am avut decât să îi respectăm dorința”, a declarat Karina Știopu.

Sursa foto: bc-tm.ro

Sursa foto: bc-tm.ro

Noul tehnician a lui BC SCM Timișoara a spus despre acest subiect: „nu simt că am venit să înlocuiesc pe cineva. Eu am venit să umplu un gol. Îmi face o plăcere și chiar o onoare deosebită să lucrez în continuare și cu Cristi Bota, și cu Shone Markovic pe care îi cunosc și pe care îi respect extraordinar și ca oameni, și ca profesioniști. În cele puține zile în care am avut ocazia să lucrăm împreună de când am ajuns în Timișoara, avem o comunicare excelentă și un chef de muncă deosebit. E o provocare mare, e un lucru pe care mi l-am dorit și de care sunt foarte bucuros. Am multă energie. Am urmărit îndeaproape campionatul național masculin, toate celelalte competiții baschetbalistice, prin natura postului în care am fost (antrenor federal) așa că sunt familiarizat cu intimitățile și cu detaliile campionatului. Cu ajutorul colegilor, și din staff-ul tehnic, și din management, sunt la punct, cred eu, cam cu toate detaliile activității de până acum a echipei în acest sezon. Nu rămâne decât să încercăm să devenim mai buni”, a declarat Tudor Costescu.

După despărțirea din 2013 de formația alb-violetă acesta a fost antrenor federal și coordonator al loturilor naționale. „Sigur că m-am gândit că mă voi întoarce în Liga Națională. Era un lucru pe care mi-l doream mai devreme sau mai târziu. Munca mea la federație a fost foarte complexă prin natura îndatoririlor, dar întotdeauna Liga Națională a fost un punct de mare interes pentru mine ca profesie. Am cerut câteva detalii, am primit toate informațiile din partea conducerii clubului și a managementului și decizia n-a fost foarte grea din punctul ăsta de vedere. Mai greu a fost să renunț, din păcate, la o mare parte din munca pe care am făcut-o la federație, în care cred foarte mult, și în echipa de la federație în care cred foarte mult și în proiectele lor. Dar, personal, am considerat că pentru mine în acest moment e preferabil să fiu în această poziție”, a adăugat fostul câștigător al Cupei României cu BCMU Pitești după o finală cu timișorenii. Tudor Costescu va conduce și naționala masculină U20 la acțiunile din această vară.

În ceea ce privește noua sa formație, „ca și clasament este într-o poziție avantajoasă dar foarte fragilă. Datorită campionatului, a modului de desfășurare și a faptului că sunt doar 11 echipe, valorile sunt mai concentrate și investițiile sunt pe măsură. E un echilibru foarte instabil. Cred că diferența la final se va face la un punct sau chiar la coșaveraj între poziții. Locul în clasament este cel puțin cel meritat, dacă nu, cred eu, că am fi putut fi și mai sus, dar știți cum e, nu poți să câștigi chiar toate meciurile. E o combinație de jucători cu experiență, jucători români cu experiență, jucători străini, americani, sârbi, dar care se pare că a funcționat destul de bine până acum. Intimitățile și lucrurile întâmplate în sânul echipei nu pot să le comentez, dar pot să spun că mă bucură că am constatat că există potențial foarte mare și cred că putem crește în continuare și ca joc, și ca valoare individuală și să redescoperim noi jucători în acest campionat dintre cei care formează echipa. Lucrurile nu pot fi schimbate așa ușor. E periculos să dezechilibrezi o echipă în asemenea condiții, mai ales când vin câteva meciuri foarte importante. Dacă va fi ceva și vom hotărî să schimbăm ceva o vom face cel puțin într-o săptămână de acum înainte”, a mai zis Costescu.

BC SCM Timișoara primește vizita lui BC Mureș Târgu Mureș în etapa a 17-a din Liga Națională. În meciul tur mureșenii s-au impus cu 82-81, fiind acea partidă la care arbitrii au mers în carul de transmisie și au vizionat reluările de la ultima fază după care au anulat reușita de la distanță a lui Rambo care a venit după sirena de final. Timișorenii conduc la duelurile directe din 2005 încoace cu 15-13, conform statisticii oferite de totalbaschet.ro. Mureșenii s-au impus în ultimele trei confruntări directe, iar ultima victorie alb-violetă a a fost cea din aprilie 2015, de la Pitești, când bănățenii câștigau pentru a doua oară Cupa României. BC Mureș a jucat la mijlocul săptămânii în a doua fază a grupelor din FIBA Europe Cup, pierzând cu 79-100 în deplasare la Gaziantep. Formația pregătită de Barnabas Szaszgaspar a suferit 5 înfrângeri din tot atâtea partide în faza a doua a grupelor. În campionat vicecampioana este pe 7 cu 22 de puncte, unul mai puțin ca timișorenii, dar și un meci mai puțin disputat.

„Mureșul e o echipă atipică și prin joc, și prin rezultate. Au valoare, evident. Au un stil de joc care poate pune probleme în orice situație și la orice moment al campionatului. Au jucători care se descurcă foarte bine individual, au și joc de echipă prin care reușesc să-și scoată în valoare punctele forte, dar evident că au și puncte slabe. Știu că în meciul tur am pierdut acolo la un punct. E o echipă cu care suntem în luptă directă. E foarte dificil pentru că nu știu exact situația lor internă. Am înțeles că sunt ceva probleme financiare, lucrurile astea nu ne privesc pe noi, dar uneori pot influența. Paradoxal, pot influența ori în rău, ori în bine. Uneori vin motivați că sunt neplătiți sau li se spune: vă plătim dacă… asta poate să aducă un plus în joc. Alteori faptul că o echipă e la zi cu situația financiară și administrativă nu-i face întotdeauna bine. Noi ne așteptăm la un meci normal de campionat în care sunt convins că o să facă tot ce pot să câștige. Au jucat în cupe europene, au acumulat multă experiență, dar și multă oboseală. Sunt convins că au o rutină deja care le va permite să abordeze meciul cu noi cu motoarele turate la maxim”, a spus Tudor Costescu despre primul său adversar la revenirea pe banca timișoreană.

Formația bănățeană dă cel mai bun marcator al campionatului, Mladen Jeremic, care are o medie de 20,07 puncte/meci (301 puncte înscrise în cele 15 partide jucate). Mureșul îi are pe Alhajji Mohammed cu o medie de 17,78 puncte în 9 partide și Goran Martinic (16,86 ppg în cele 14 meciuri jucate). Fundașul muntenegrean este cel mai bun pasator din campionat, având o medie de 7,64 assist-uri/meci (107 în 14 partide). Echipa de pe Bega are o medie de 78,4 puncte înscrise pe meci și 77,9 puncte primite, în timp ce mureșenii au marcat 80,2 puncte/meci și au primit 77,1. În lotul alb-albaștrilor sunt Dragoș Andrei și Dalibor Djapa, care au jucat și la Timișoara. În schimb nu mai este Laszlo Polyak, cel care a înscris coșul victoriei de la meciul tur.

Partida dintre BC SCM Timișoara și BC Mureș Târgu Mureș este programată duminică 22 ianuarie de la ora 20 la sala Constantin Jude și va fi transmisă de DigiSport. Brigada de arbitrii este formată din Marius Ciulin, Mircea Șerban și Ciprian Ciocan, supervizați de Doru Vinași.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: