U-BT Cluj, la a treia cupă consecutivă, după doar 3 meciuri. BC SCM Timișoara s-a oprit în semifinale la turneul de la Sfântu Gheorghe, unde publicul local nu a fost foarte interesat

Sepsi Arena a găzduit în perioada 10-13 februarie Final 8-ul Cupei României de baschet masculin. Deținătoarea trofeului, U-BT Cluj-Napoca, și-a păstrat cupa după 64-61 în finala cu CSM CSU Oradea. A câștigat echipa cu doi naturalizați care sunt eligibili pentru regula cu doi români. În penultimul act, clujenii au trecut de BC SCM Timișoara după un meci strâns, disputat până la capăt deși „leii” veneau după cele trei reprize de prelungiri din ziua anterioară.

Turneul final s-a disputat la Sfântu Gheorghe. S-a ales un teren neutru pentru că nici una dintre cele 8 calificate nu a fost interesată de organizarea Final 8-ului. Unele cluburi au vrut să liciteze, dar au fost descurajate de caietul de sarcini, pentru că nu ar fi putut să scoată prea mult din marketing. Sepsi Arena a fost desemnată pentru a găzdui ambele turnee finale ale cupei în acest an, atât la masculin, cât și la feminin. Organizatorii se arătau optimiști că lumea va fi interesată și de întrecerea masculină, dar nu a fost cazul.

Sala nu a fost plină la nici unul dintre cele 7 meciuri. În prima zi, pe statisticile oficiale au fost trecuți 600 de spectatori. Micuța galerie orădeană a asigurat fundalul sonor la prima partidă, în timp ce atmosfera a fost dezolantă la cel mai dezechilibrat meci de la turneul final, dintre Timba și Steaua.

În a doua zi, suporterii din Sibiu au colorat o parte din tribună. Au fost între 200 și peste 300 de sibieni, depinde de surse. Aceștia au cântat Imnul Național înainte de începerea meciului, după care au strigat România, România. Acest lucru a făcut spectatorii locali să încurajeze formația timișoreană în sferturi.

În prima semifinală, galeria orădeană a avut parte de „adversari”, mai puțin numeroși, trei steliști. În a doua semifinală, au fost câțiva clujeni în tribună. La finală ambele echipe au avut galerii, până în 30 de persoane în fiecare dintre ele. La ultimul act au fost cei mai mulți spectatori, dar nici la meciul cu trofeul pe masă nu s-a umplut arena de 3000 de locuri.

S-a consemnat și o gafă: nu s-a pus Imnul României, deși în regulament scrie că este obligatoriu la finale. Cei de la Sfântu Gheorghe au anunțat că imnul era pregătit, dar că federația a adus un announcer de la București. Acesta a luat locul celui local, dar nu ar fi fost anunțat că trebuie pus și imnul, nu s-a oprit din vorbit și s-a trecut peste acel moment.

Semifinale strânse

CSM CSU Oradea și CSM Steaua Eximbank București s-au luptat în prima semifinală. Orădenii s-au impus cu 71-65 după un meci în care cele două echipe au avut pe rând perioade în care au condus. Steliștii au reclamat arbitrajul. Antrenorul finlandez, Jukka Toijala, a fost nemulțumit de faptul că unul din arbitri i-a spus că mai are un singur time-out, când mai avea două. Desigur, discuția despre time-out-uri ar trebui purtată cu cei de la masă. Dar steliștii susțin că arbitrul în cauză a interpretat diferit regulamentul. În ultimele zece secunde i s-a comunicat tehnicianului că mai avea două time-out-uri, dar acesta a spus la conferința de presă că a fost prea târziu.

BC SCM Timișoara a făcut o figură frumoasă în duelul cu campioana și deținătoarea ultimelor două cupe, deși a avut un meci epuizant în sferturi. Atunci alb-violeții au trecut de BC CSU Sibiu cu 103-101 la capătul unei partide care care a durat 55 de minute. Au fost 10 jucători eliminați din cauza greșelilor personale, câte cinci de ambele părți.

La semifinala dintre BC SCM Timișoara și U-BT Cluj-Napoca au fost 17 schimbări de lider și 12 egalități. Alb-violeții au încheiat partida cu ambii pivoți eliminați cu 5 faulturi. Cel mai mare avantaj a fost de 6, respectiv 7 puncte. În final, clujenii s-au impus cu 77-75 și au ajuns în a treia finală consecutivă. Jeremic a avut ocazia unei aruncări victorioase pe final, dar nu a găsit ținta.

Adrian Diaz a fost cel mai bun marcator al timișorenilor, cu 16 puncte, la care a adăugat și 8 recuperări. Pentru alb-violeți au mai înscris: Jeremic 15 puncte, Komatina 14, Popa Calotă 11, Drăgușin 9, Burgess 6, Mijajlovic 2 și Păun 2 puncte. Popa Calotă și Mijajlovic nu au mai putut repeta evoluția foarte bună din sferturi, contra fostei lor echipe. De la clujeni s-au remarcat: Miha Lapornik cu 18 puncte, Rasic cu 14, iar Sakic și Watson au înscris câte 10 puncte.

Clujenii beneficiază de aportul naturalizaților Watson și Calnicenco. Mihai Silvășan i-a avut de multe ori în teren pe cei doi ca români, astfel că, practic, U-BT Cluj a jucat în multe rânduri fără jucători autohtoni crescuți în sistemul românesc. Doar Steaua a mai utilizat un naturalizat, Fraseniuc.

Reeditarea finalei din 2016

U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea s-au întâlnit și în 2016 în ultimul act al Cupei României. 7 jucători implicați în acea finală au participat și la cea din acest an. Calnicenco, Torok și Kuti au câștigat atunci cu U-BT, iar Mandache, Țîbîrnă și Nicolescu au fost în lotul orădean. Pasalic a jucat atunci în tabăra clujeană, dar a trecut între timp la „leii roșii”. Și doi dintre arbitri au fluierat ambele finale: Ciulin și Stoica. Timișoreanul Alin Faur a completat brigada în acest an. Arbitrii finalei nu au fost afișați deloc pe site-ul federației înaintea partidei.

Clujenii au început cu un avantaj de 16 puncte, dar orădenii au reintrat în meci, grație pressing-ului avansat, dar au și profitat de schimbările campioanei. Meciul a fost echilibrat în partea a doua. Bihorenii au reușit să treacă în față cu 8 puncte, dar finalul le-a aparținut alb-negrilor. Pasalic a avut o aruncare deschisă în ultimele zece secunde, dar a ratat. U-BT s-a dus la trei puncte, de la linia de fault, și s-a impus la final cu 64-61. Kris Richard, de la CSM CSU, a fost coșgheterul partidei cu 18 puncte. Trei jucători au avut câte 14 puncte: Pasalic (de la Oradea), Sakic și Watson (de la U-BT Cluj). Ousmanne Barro a fost desemnat jucătorul meciului, fiind în double-double cu 10 puncte și 10 recuperări.

U-BT Cluj a câștigat a treia cupă la rând. Este al patrulea trofeu câștigat de clujeni cu Mihai Silvășan pe bancă, după tripla din sezonul trecut.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 7 = unu

 


Ultimele articole din categoria Baschet: