Mingea e în terenul Federaţiei Române de Baschet, for care a contactat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului întru recîştigarea ultracentralei baze sportive „Usoda” în favoarea sportului, în ideea regenerării sale pentru a găzdui pe viitor o Academie de Baschet. BC Timişoara poate încheia miercuri seară pe primul loc turnirul celor 30 de etape din Divizia A, după revanşa de la Târgu Mureş, iar acest crescendo a creat în oraş o emulaţie specială şi un interes crescînd în jurul sportului la panouri, momentul favorabil fiind propice pentru a… bate fierul cît e cald, aspect despre care l-am interpelat pe Leontin De Maio, preşedintele liderului elitei.
(BC Mureş – BC Timişoara, miercuri 4 aprilie, ora 18, DIGI Sport) „Am trecut de nenumărate ori prin preajmă şi am observat că tinerii joacă baschet dar în condiţii dintre cele mai improprii şi este realmente păcat. Este foarte păcat de ceea ce se întîmplă de ani buni cu Usoda şi am încercat împreună cu Federaţia Română de Baschet să facem demersurile pentru a fi preluată această locaţie, în care am putea crea o bază sportivă nu numai pentru baschet, însă suntem conştienţi că există oarecare probleme în privinţa Usoda, în ceea ce priveşte litigii cu terenul şi o precedentă tentativă nereuşită de regenerare a sa cu fonduri europene. Din păcate, pînă acum, foarte mulţi paşi nu am reuşit să facem, dar o certitudine este că se doreşte crearea unei Academii de baschet, ca parte a unui plan mai complex, şi se vorbeşte mult despre fondarea unor centre de baschet în oraşele puternice din ţară, pentru dezvoltarea acestui sport, însă în plan local nu putem face prea multe lucruri”, ne-a spus Leontin De Maio, preşedinte BC Timişoara, explicînd în continuare că „baza este în administrarea Clubului Sportiv Şcolar numărul 1 iar cei care pot decide sunt responsabilii Minsterului de profil. Federaţia Română de Baschet încearcă să facă demersurile necesare la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar esenţial este ca ulterior, în cazul obţinerii sale, să încercăm să facem ceva în favoarea găzduirii unui centru de baschet în acea locaţie, pentru că nu este suficient doar să ai baza”.
De Maio a subliniat că un asemenea demers, urmat de o investiţie, „este imposibil de realizat” pe plan local, doar prin puterile B.C. Timişoara ca şi grupare sportivă aparţinînd autorităţilor locale şi judeţene, „pentru că nu avem fondurile necesare pentru reabilitare. Se încearcă un parteneriat cu Ministerul Educaţiei, cu CSS Bega, Federaţia Română de Baschet şi clubul nostru”. Preşedintele alb-violeţilor timişoreni a admis că mai marele baschetului românesc, Carmen Tocală, „a văzut locaţia şi ştie despre ce este vorba, depinde dacă responsabilii F.R. Baschet pot prin contactarea şi discuţiile purtate cu cei din Minister să ajungă la o hotărîre favorabilă baschetului. Una peste alta, baza sportivă este a Ministerului, este cel ce trebuie să dea undă verde în privinţa Usoda şi această dorinţă a noastră poate deveni proiect odată ce avem baza. Fapt este că se doreşte o Academie de Baschet cît mai repede însă problema este în ceea ce priveşte apartenenţa bazei”.
De Maio ne-a mai spus că pe plan local nu s-a iniţiat o discuţie pe această temă între club, prin reprezentanţii săi la nivelul autorităţilor, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, punctînd că ar exista întortocheli birocratice inclusiv între CSS1 Timişoara, care în fapt are în administrare Usoda şi a încercat lansarea unui proiect cu finanţare europeană, deraiat din faşă tot de probleme ţinînd de hîrţogăraie litigioasă, şi CSS Bega, club-„pepinieră” a baschetului masculin timişorean.
De Maio a admis că este într-adevăr un moment favorabil pentru baschetul local, generat de ascensiunea B.C. Timişoara, care a adus spectatorii la sală, umplînd-o: „Foarte mulţi dintre oamenii prezenţi la meciuri sunt tineri, la sală vin foarte mulţi copii, şi asta mă încîntă cel mai tare!”
Nu este foarte greu de intuit ce beneficii ar aduce reincluderea Usoda în circuitul sportiv, lăsînd la o parte simpla regenerare a unei ultracentrale baze care a deservit cu folos mişcarea în aer liber, ceea ce ar implica şi salubrizarea în sine a respectivei arii depăşind 1.000 metri pătraţi, şi care constă în două bazine care nu mai ţin apa, un teren de baschet şi două de beach-volley, însă în totală paragină, plus vestiarele aferente şi anexele, de jur-împrejur. O bază centrală destinată şi baschetului ar implica distanţe mai scurte către antrenament pentru tineri aspiranţi sub panouri, la o potenţială Academie la Usoda ajungîndu-se în mod cert mai lesne decît la sala „Profesor Mircea Albu”, din Circumvalaţiunii, care, fără doar şi poate, deserveşte perfect mai ales doar zona nord-vestică a oraşului. Pe vremuri, cînd şi bazinele de înot erau funcţionale, CSS Bega Timişoara avea în administrare terenul de baschet în aer liber, ca o bună alternativă în sezonul cald, cînd în sală se producea efectul de seră.
Idei se pare că există dar îmbunătăţirea acestei jenante situaţii stagnante de ani buni la nivel local ţine din păcate mai mult şi mai mult de Ministerul de resort şi o federaţie sportivă, ambele, centrale. Ca o opinie a unei surse activînd pentru bunul mers al unui Club Sportiv Şcolar timişorean, aşadar aparţinînd de MECTS, nu este exclus ca unele demersuri să aibă loc deja după încheierea calendarului competiţional intern, datorită interesului manifestat faţă de obţinerea şi regenerarea Usoda de către B.C. Timişoara, sprijinită în acest sens de federaţia de specialitate: „Dacă ar propune Ministerului Educaţiei să cedeze în favoarea baschetului să o administreze, iar în parteneriat cu noi să poată să o reabiliteze. O deblocare a situaţiei ar avantaja pe toată lumea, iar noi am creşte în continuare jucători pentru ei, în noua locaţie. Iar atunci n-ar mai intra toate echipele la pregătiri şi meciuri în sala <Profesor Mircea Albu>, cum se întîmplă în <Constantin Jude>, ci ar intra numai echipele anumitei secţii. Noua locaţie s-ar putea dezvolta totodată şi ca sport de masă, în favoarea practicării baschetului de tineri neangrenaţi în circuitul competiţional. Ar genera numai beneficii şi avantaje… La ora actuală Usoda este în Administrarea CSS1 Timişoara, ale cărei cereri de proiecte acolo au fost respinse, nu au lăsat-o să facă investiţii, şi fără a avea drepturi de a aduce îmbunătăţiri, căci şi Primăria crede că este proprietatea sa”, reamintind că în ceea ce priveşte implicarea administraţiei locale există precedentul unei confuzii lăsate cu scandal şi demolări, tot în zonă şi tot legat de latura sportivă: „Cartea Funciară preciza că respectiva locaţie era proprietate a vechii Şcoli Sportive de elevi şi a sosit o hârtie de la Minister precizînd că moştenitori ai Şcolilor Sportive sunt Cluburi Sportive Şcolare, patrimoniul fiind al Ministerului Educaţiei.”