”Violeții” încep în trombă, sfârșesc pe scut acasă cu Oradea

CS SCM Timișoara a pornit perfect joi seară meciul acasă cu bihorenii calificați în Final4 din FIBA Europe Cup, Komatina deschizând scorul cu o ”triță” iar Gajic stârnind tot de la distanță un run de 11 puncte în nici două minute, ”violeți” ajunși la 10 puncte avans după ce erau conduși doar 19 secunde la limită, însă orădenii care la sfârșitul săptămânii viitoare vor semna premiera prezenței într-un turneu final de cupe europene, la Tel Aviv, s-au redresat la inaugurarea reuniunii de 4 zile din sala ”Constantin Jude”, tranșând la câte 5 puncte sferturile 2 și 3, handicap recuperat, și adjudecându-și-l în oglindă pe ultimul, la aceleași opt puncte cu care erau depășiți în cel de deschidere. 

Alb-violeții au regresat în jocul de la ora 20:15 de la a înscrie 23 de puncte în primele zece minute, la a marca numai 9 în ultimele zece, în care n-au punctat deloc aproape 7 minute pe un run bihorean de opt, repetând situația înregistrată luni la Oradea în eșecul cu CSO Voluntari, de a strânge sub 70 de puncte în întâlnirile tur-retur din Liga Națională cu cei din Ilfov, fapt valabil acum și în fața lui CSM CSU Oradea: 67:77 (38:35).  

Într-adevăr, timișorenii le cedau cu 75:68 bihorenilor și în decembrie, în etapa a III-a a campionatului, în ”Antonio Alexe”, eșec dintr-o serie de 3 la vremea aceea, ulterior și cu argeșenii și gazdele sibiene în turneul de pe Cibin dintre Crăciun și Revelion, iar după ce au mai avut parte de două înfrângeri la rând și în reuniunea din februarie de la Cluj, săptămâna aceasta le-a mai adus două insuccese, luni în Țara Crișurilor cu ilfovenii iar joi seară acasă cu CSM CSU Oradea, la startul a 3 apariții pe teren propriu pentru elevii lui Dragan Petricevic, celelalte – mai accesibile.

Accesibilă a fost și aceasta, până la un punct, SCM Timișoara ajungând însă în cele din urmă să strângă un număr dublu de eșecuri în campionatul în curs față de învingătoarea sa, rămasă la ”cota” 5: 23:15, 15:20, 20:25, 9:17.  

Diferența s-a făcut abia în sfertul final, după ce bănățenii au rămas în general la conducere și în cel de-al doilea, deși abordat de elevii lui Cristian Achim cu un run de 7 puncte, și care doar au egalat apoi în minutele 15 și 16, preluând de puțin conducerea în minutul 19, cu acțiunile dinaintea pauzei favorabile în schimb gazdelor, după un timeout, egalare prin Sherwood Brown – absent în ultimele turnee și chiar în răpunerea Sibiului la Pitești, dar revenit din minutul 16, preluare a conducerii cu 20 de secunde rămase, ”triță” Mocrițchi, 38:35 la pauză.   

Deloc puțin lucru, dat fiind postura în premieră a orădenilor de a participa într-un Final4 din cupele europene, în care s-au calificat grație unui 71:64 în dauna celor din Reggio Emilia, CSM CSU Oradea urmând a juca săptămâna viitoare la Tel Aviv într-o reuniune finală strict cu formații ajunse și acestea prima dată la un asemenea nivel, întâlnire în semifinale cu o trupă neînvinsă pe întregul parcurs, Arged BMSLAM Stal din Polonia, avansând mulțumită unui 73:66 în sferturi cu belgieni. Desigur, FIBA Europe Cup nu reunește crema cremei continentale inter-cluburi, însă orădenii și-au asigurat participarea într-un patrulater final în care n-au pătruns alte 18 cluburi participante la startul întrecerii, după ce s-au strecurat din turneul din ianuarie de la Istanbul tocmai prin depășirea gazdei Besiktas cu 83:91, și în ciuda a două eșecuri inclusiv în fața sibienilor, înfrângeri care n-au mai urmat, triumfuri luna trecută în ”Antonio Alexe” cu ucrainieni și peninsularii, pentru un loc în Final4.

Înaintea căruia întâlnirea alb-violeților în ”Constantin Jude” a constituit ultima repetiție mai consistentă pentru CSM CSU Oradea, descinsă pe Bega cu 14 jucători, și anume fundaşii Giordan Watson, Aaron Broussard, Stephen Holt, Vlad Marinău, Tudor Fometescu şi Ramone Moore, extremele Garlon Green, Bobe Nicolescu, Edward Petrescu şi Enzo Vescan, şi pivoţii Arturas Valeika, Nikola Markovic, Dragan Zekovic şi Cătălin Baciu, bihorenii mai având de jucat tot aici și vineri și sâmbătă, cu oponenți din zona inferioară a clasamentului.

De fapt, returul Timișoara – Oradea ar fi trebuit să aibă loc la mijlocul lunii trecute, doar că atunci un baschetbalist al bihorenilor a fost prins în plasa pescarilor de ”pozitivi”, fără ca a fi ”testat pozitiv” să echivaleze cumva cu vreun ”caz” sau ”infectat”, nicidecum și nici pe departe, ci un motiv de umflare a unor statistici înadins pompate de întreținătorii unei ”alerte” mult prea convenabile unora, așa încât echipa antrenată de Cristian Achim, Milan Mitrovic şi Radovan Markovic n-a mai apărut la vremea respectivă în cele 3 partide programate în Banat. 

A făcut-o acum, după ce duminică și luni s-a detașat acasă, 96:78 cu CSO Voluntari ca revanșă pentru cedarea finalei Cupei României la Cluj, dar și cu 15 avans în dauna constănțenilor, pe terenul timișorenilor semnând al patrulea triumf consecutiv, după un 63:62 favorabil altor violeți, argeșenii, în Trivale pe 3 aprilie.

Orădenii, într-un 5 de start cu Watson, Fometescu, Holt, Zekovic și Valeika, n-au convins dar au învins, inițial rămânând de căruță în fața celor 9 puncte marcate de timișoreanul Alexandru Olah în primele 6 minute, când Mijajlovic împingea scorul la 18:8 de la distanță, aidoma lui Komatina și Gajic, start entuziasmant pentru ”violeții” Mocrițchi, Mijajlovic, Gajic, Komatina și Olah. 

Achim fusese deja nevoit să schimbe, Nikola Markovic pentru Zekovic, dar și Broussard și Marinău în teren – autor de ”triță”, pe când ex-orădeanul Lazar intra la gazde, al căror avânt nu era însă stopat, sfert inaugural încheiat cu reușita de la distanță a lui Gajic, la două secunde de final… 23:15.

Cu ex-timișoreanul Baciu dar și Zekovic reintrat pentru sfertul 2, oaspeții au redus la minim handicapul prin seria lui Broussard și Marinău, acesta semnând încă o ”triță”, 23:22 în nici un minut, reviriment însă stopat, puncte ale lui Gajic, inclusiv de la distanță, 28:24. 

Vizitatorii aveau să egaleze până la mijlocul sfertului strict pe mâna lui Broussard, 28:28, iar în minutul următor și prin extrema Green, care chiar și prelua în premieră conducerea în minutul 19, coș cu fault 33:35, la care Petricevic a reapelat la Mocrițchi, răsturnare până la pauză, 38:35.   

Sfertul 3 avea să aducă cele mai multe puncte, mai dezinvolt și cu garda jos decât cel inaugural, oaspeții începând încet, încet să treacă de puțin la conducere, preluând inițiativa. Din nou au început cu reușite la coș, coș cu fault Arturas Valeika, Green de la distanță și Markovic 40:43, cel mai mare avantaj al lor de până atunci. Brown egala tot de la distanță dar aceiași Green și Valeika mai desprindeau nițel trupa vizitatoare, 43:47. Amfitrionii au ripostat tot de la distanță, prin Dragoste, reapropiați de aceeași manieră și prin Brown, 51:52 în minutul 27, după care CSM CSU a obținut ”libere”, fructificate de Zekovic și Broussard, 5 avans. Nici Dragoste și Gajic n-au ratat în replică de la linie iar Mijajlovic a avut mână bună de afară, ultimă egalitate a jocului, 58:58 în minutul 29.    

Sfert încheiat cu coșul lui Broussard, sfert final început cu ”trița” lui Gajic, 61:60 Timișoara. Dar continuat cu un run orădean de 8 puncte, Zekovic, Broussard, Markovic și Valeika, decisiv în economia jocului în condițiile în care gazdele n-au mai înscris aproape 7 minute, tot Nikola Gajic făcând-o și tot de la distanță. Același Valeika a recuperat sub panoul gazdelor și a finalizat următorul atac, Nikola Markovic recuperând sub al său și înscriind apoi de la distanță, parțial de 3:13 care a înclinat balanța. 

Ultimul minut și jumătate, în ciuda ”triței” lui Mijajlovic, bine gestionat de elevii lui Achim cu Broussard la finalizare… 67:77. Trupa mai valoroasă, deși tot cu 11 jucători folosiți, se desprindea în câștigătoare, în ciuda celor 14 ”trițe” semnate de bănățeni, mai mult decât dublu față de CSM CSU Oradea, dominantă la reușitele din semicerc, cu 61%, comparativ cu cele 40% ale gazdelor. 

Capitol la care a contat aportul lui Aaron Broussard, cu 8 din 11, coșgheter al partidei cu 20 de puncte în 21 de minute jucate, Green înscriind 14 puncte iar Valeika 13, cu 7 recuperări, cel mai mult pe teren pentru oaspeți, 29 de minute. De la care au mai punctat Marinău (8), Zekovic și Markovic câte 7 fiecare iar Fometescu și Watson câte 4, acesta jucând numai 23 de minute, mai puțin decât Holt, fără puncte în cont. Valabil și pentru ”Bobe” Nicolescu în aproape 10 minute, respectiv Baciu.

În schimb un double-double pentru Nikola Gajic în 36 de minute pe parchet, 19 puncte inclusiv din 5 ”trițe” dar și 11 recuperări, și mai mult jucând Igor Mijajlovic, 36 de minute, cu 11 puncte și 7 recuperări, mai mult înscriind Alex Olah, 15, cu o singură ratare din 8 de două puncte, precum și 5 recuperări în 24 de minute jucate. Sherwood Brown a revenit cu un sfert de oră de joc și 8 puncte, pe procentaje de la 50% în sus, iar Komatina, Dragoste și Mocrițchi au completat lista celor 7 marcatori ai învinșilor, cu 6, 5 respectiv 3 puncte. Mirkovic a jucat și el un sfert de oră, Lazar peste 10 minute, iar tot fără puncte dar numai 2-3 minute Pesakovic și Banciu.

Punct și de la capăt pentru gazdele alb-violet, sâmbătă de la ora 19 cu cei din Miercurea Ciuc, duminică de la ora 18 cu CSM 2007 Focșani, autoare a unei surprize duminică, 72:72 în București cu craiovenii.

Clasamentul la zi în LNBM și programul din weekend, pe coloana datelor tehnice. 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− trei = 1

 


Ultimele articole din categoria Baschet: