”Violeții” Timișoarei debutează victorios în ”Constantin Jude”, 88:71 cu BC CSU Sibiu, slăbită

După câte două întâlniri internaționale peste hotare la sfârșitul săptămânilor trecute, a venit vineri seară și rândul primului meci jucat acasă de baschetbaliștii Timișoarei în pregătirile pentru noul sezon, totodată primul în compania unei oponente din Liga Națională, BC CSU Sibiu, inferioară cu două trepte la sfârșitul parcursului tur-retur trecut, pe locul 8, iar diferența s-a făcut resimțită parcă și mai clar, 88:71 la pauză 47:38 în partida inaugurală a triunghiularului tradiționalei ”Cupa Timișoara”.  

Care turneu internațional de verificare s-ar fi vrut patrulater, cu două jocuri vineri și finalele sâmbătă, însă trunchiat la nivelul unui ”triunghiular” fiecare cu fiecare, câte o întâlnire vineri, sâmbătă și duminică, ca urmare a retragerii de la start a sârbilor din Vrsac.

Și care tradițional turneu s-ar fi vrut cu o asistență pe măsură în tribuna sălii ”Constantin Jude”, cam golașă însă la ora 18, un alt semn al scăderii interesului publicului local iubitor de baschet vizavi de reprezentațiile acasă ale ”violeților”, având de-a face pe undeva și cu strategia generală a secției clubului municipalității, cu nesfârșita ungere a ”rotativei” transferurilor – de exemplu în această vară fiind cooptați alți 4 baschetbaliști străini, parte a unui lot cu 6 sportivi de peste hotare, și în condițiile plecării localnicului Olah în capitală sub bagheta lui Tudor Costescu, la Rapid, și a retragerii unui fost căpitan, Komatina. În plus, n-a ajutat deloc cauzei ”Leilor” nici rigiditatea docilă cu care gruparea municipală se raporta în toamna trecută simpatizanților săi din tribună, dintre care unii au optat cu discernământ, luciditate și în bună cunoștință de cauză să nu cadă în plasa așa-ziselor ”testări” și așa-ziselor ”vaccinări” doar pentru a avea acces în incintă, ca parte a manipulării populației din cursul ”pLandemiei” Stupid-19, aspecte care au mai adăugat o falie între ceea ce se dovedea a fi o ”rotiță a sistemului” – clubul municipal din bani publici, și suporterii timișoreni oricum în regresie numerică, în contrast cu ceea ce ar trebui să fie o relație vie și sănătoasă între gruparea prim-divizionară și iubitorii baschetului. Iar credibilitatea greu se recâștigă odată punțile încrederii puse neprincipial la încercare, clubul străduindu-se în fel și chip să reclădească o bază a susținerii din tribună, cu un suflu nou de vârstă adolescentină, bunii cunoscători ai fenomenului fiind însă ceva mai greu de convins. De către un club aducând a ”stat în stat”, cu antrenorul și selecționer de lot național Dragan Petricevic pe o poziție de forță și inflexibilă în a stărui pe axa mercenariatului la nivel de lot, prin cooptări peste cooptări pe bandă rulantă în pofida evidențelor că bănățenii nu pot depăși pragul sferturilor de finală în play-off, palier limitativ al sferturilor pentru care se sacrifică totuși perspectiva consolidării ferme a centrului de copii și juniori, cu ramificații mai adânci în comunitatea locală. Drept consecință, nici lumea nu mai vine neapărat într-un suflet la baschet, detectând acel status-quo, toate vechi și nouă toate.     

Mai mult, testarea de debut pe teren propriu s-a făcut în compania unei formații slăbite a Sibiului, la rândul ei sfertfinalistă a ultimelor două ediții și învinsă pe linie în acele întâlniri, învinși fiind cei de pe Cibin și în cele doar două meciuri de verificare jucate în pregătiri, pe plan intern, tot în deplasare, cu 85:69 la nou-promovata din Târgu Mureș și 86:76 vinerea trecută la Oradea.

Una era cândva un duel Timișoara – Sibiu cu ardelenii tinzând la onoruri în întrecerile interne, alta o partidă de verificare la inaugurarea ”Cupei Timișoara” cu oaspeții în regres. Pierzându-l prin accidentarea pe litoral, în cadrul FIBA 3×3 Nations League, pe unul dintre cei achiziționați în vară, Unai Mendicote, adus de la Gijon de antrenorii iberici dar ajuns în acest weekend pe masa de operație în Spania. Chiar și așa, Miguel Angel Hoyo și Mikel Ereno au aliniat 4 jucători noi în primul 5 în ”Constantin Jude”, cu excepția lui Mirel Dragoste – un ex-alb-violet, și anume Bariș Ozkan – adus din Turcia, Dallas Walton – de peste Atlantic, Daniel Manchon, de la Ciudad de Ponferrada, și Roberts Blumbergs, de la Palencia.

Însă sibienii cu obiectivele și programul lor, conținând săptămâna viitoare tradiționalul ”Memorial Elemer Tordai”, marți și miercuri în Sala ”Transilvania”, cu un meci inaugural SCM U Craiova – CSM Târgu Mureș și întâlnirea ardelenilor cu steliștii, SCM OHMA Mozzart Bet UVT Timișoara cu apropiatul debut oficial în Alpe Adria Cup, joi și vineri în Croația, cu gazda KK Zabok și slovenii de la Rogaska.

Din această perspectivă, ultimele două testări de verificare pe teren propriu, una adjudecată cu sibienii, alta duminică de la ora 17 cu maghiarii din Kecskemet, care au întors bănățenilor invitația și joacă și sâmbătă de la 16:30 cu cei de pe Cibin.

În schimb Petricevic a început cu 2 componenți și din sezoanele trecute, Nikola Gajic și Laszlo Lazăr, în primul 5 intrând play-maker-ul sârb Ilija Djokovic – adus de la Borac Cacak, Antonio Năsturescu – sosit de la Dinamo,  și pivotul sârb Igor Kesar, adus de la Bitola. Iar Djokovic avea să devină principalul marcator al învingătorilor cu 88:71, autor a 18 puncte dar și a 5 recuperări și 4 pase decisive, completat de Adam Mirkovic, marcator a 16 puncte. Nikola Gajic și noua achiziție de peste ocean Eric McClellan înscriind câte 15 respectiv 14 puncte. Coșgheter al întâlnirii, Blumbergs, pentru învinși, cu 23 de puncte, aproape o treime din totalul oaspeților.

O victorie conturată cu atât mai clar în sfertul final, 25:17, în care bănățenii aproape și-au dublat avantajul deținut la pauză, după ce sfertul 3, cel mai sărac în puncte, se încheia la egalitate. Drept al treilea succes al ”violeților” în 5 apariții de verificare, cea de duminică fiind pe post de repetiție înaintea ”dublei” oficiale din Croația. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: