”Violeții” Timișoarei nu-s conduși nici două minute în primele 3 sferturi pe terenul favoritei Oradea dar pierd de la 11 avans debutul în play-off

Baschetbaliștii Timișoarei au pierdut cu un rezultat mincinos prin asprime debutul din această seară în play-off-ul Ligii Naționale, tot în sala ”Antonio Alexe”, a doua lor casă în acest campionat, în care au jucat cele mai multe meciuri din sezonul regular, nu mai puțin de 11 din totalul de 26, dintre care 7 câștigate, înclinându-se abia în sfertul final gazdei favorite CSM CSU Oradea, a doua după parcursul tur-retur.

Într-adevăr, CS SCM Timișoara a ajuns să joace al 12-lea său meci de campionat la Oradea în actuala ediție a Ligii Naționale de baschet masculin, de astă dată la debutul în sferturile de finală de la startul fazei play-off a locurilor 1-8, în această seară de la ora 18:30, primă întâlnire cu bihorenii după sistemul ”două victorii din 3 partide”. 

Iar prima victorie le-a revenit orădenilor vicecampioni ai sezonului regular cu 26 de etape, în care au pierdut de numai 5 ori, cel de-al doilea meci direct din sferturi fiind programat miercuri de la ora 18:30 tot în sala ”Antonio Alexe”, așadar și a 13-a apariție a bănățenilor în Țara Crișurilor, nevoiți fiind să învingă pentru a evita eliminarea din cursa spre semifinale, un triumf asigurându-le avantajul terenului propriu într-o confruntare decisivă vineri seară la Timișoara. Unde, de miercuri, tot în sala ”Constantin Jude”, se va derula turneul final național al FRB de junioare mari sub 18 ani, cu CSU Politehnica între participante.

Doar 5 meciuri au jucat alb-violeții lui Petricevic acasă în sezonul regular al ”Ligii”, dintre care 4 câștigate și unul cedat tocmai orădenilor într-o restanță din retur, în rest disputând ”duble” și la Cluj, și la Pitești, și la Sibiu, și la Voluntari dar și în București. Mai mult pe drumuri…

Oradea nu le-a displăcut, câștigând majoritatea partidelor disputate în ”Antonio Alexe”, unde s-au înclinat celor din Craiova, Voluntari și recent clujenilor la un singur punct, dar mai întâi tocmai gazdelor îndrumate de Achim și Mitrovic, cu 75:68 pe 13 decembrie în turneul inaugural al turului, înfrângere căreia i se adăugau apoi alte două în fața bihorenilor, mai întâi pe teren neutru în sferturile Cupei României, cu 79:76 (37:36) în 6 martie la Cluj, după ce ”violeții” tranșau primul sfert, dar și cu 67:77 pe Bega în 15 aprilie.

Bilanțul direct era așadar net favorabil trupei de pe podium, misiunea timișorenilor fiind implicit cu atât mai dificilă la startul fazei eliminatorii în campionat pe terenul finalistei Cupei României dar și medaliate cu bronz în Europe Cup, recent, în Israel.  

Iar deși elevii lui Dragan Petricevic au controlat primele 3 sferturi și au condus și cu 11 puncte avans, n-au răsturnat totuși calculele hârtiei, CSM CSU Oradea întorcând scorul și desprinzându-se la 84:74 (35:36).

Alb-violeții au câștigat sfertul inaugural și l-au cedat la limită pe cel de-al doilea, conducând la pauză dar și înaintea ultimului, după un sfert 3 remizat, dar gazdele au fructificat spre final avantajul terenului propriu, prim pas spre semifinalele cu care sunt obișnuiți, campioane ale ultimelor două ediții complete, în 2018 și 2019, după finale de 3-1 cu Steaua Eximbank respectiv BC CSU Sibiu, cu mențiunea că și anul trecut, la întreruperea bruscă a Grupei I valorice odată cu declanșarea proiectului SPRP al World Bank sub forma mascaradei ”pLandemiei”, roș-alb-albaștrii erau în frunte la egalitate de puncte cu clujenii, cu bilanțul 13-5.

Timișorenii au fost aproape de surpriză la startul în play-off, pe sferturi 14:16, 21:20, 22:22, 27:16, de-acum fiind însă la un pas de eliminare, deja mâine (marți) putând fi stabilită prima semifinalistă în LNBM, și anume fruntașa U-BT, care va juca tot acasă cu ocupanta locului 8, după ce o depășea în întâlnirea inaugurală a eliminatoriilor cu 95:72 (54:42) duminică seară de la ora 19, trecând la 8-9 puncte de CS Municipal Galați în sferturile 1 și 3, respectiv la câte 3 în celelalte două.

N-ar fi însă neapărat săptămâna favoritelor, căci BC CSU Sibiu – FC Argeș Pitești s-a încheiat tot în această seară 83:91 (42:41) pe Cibin, după ce gazdele câștigau sfertul 1 la 11 puncte avans, de la ora 19:45 începând și duelul ocupantelor locurilor 4-5, CSO Voluntari – SCM U Craiova.

Pe Criș, CSM CSU Oradea a condus doar 12 secunde în sfertul 1 și numai un minut și 43 de secunde în cel de-al doilea, pe care l-a încheiat cu doar prima sa ”triță”, așadar abia în minutul 20, la scorul de 32:36, fără a conduce absolut deloc în sfertul 3, spre finele căruia a refăcut totuși de la -11 diferență, sfert remizat. 

Într-adevăr, gazdelor le-a intrat până la pauză doar o ”triță” din 8 încercări, prin Fometescu dintre cei 4 elevi ai lui Cristian Achim cu asemenea tentative, bihorenii având maxim 3 puncte avans în rarele ocazii când au condus în primele 3 sferturi, pe când SCM Timișoara s-a distanțat și la 7 puncte până la pauză, răstimp în care 6 ”violeți” au încercat din afara semicercului, cu Mijajlovic autor a două reușite de 3 puncte, principal marcator în prima jumătate a întâlnirii, cu 10 puncte.

Zekovic, Fometescu și Valeika au jucat în această ordine cel mai mult de la favoriți în prima jumătate, într-un 5 de start în care mai apăreau căpitanul Watson și Holt, cu Green și Broussard apărând mai mult de pe bancă iar ultimul devenind foarte influent în revirimentul băieților lui Achim. 

Dragan Petricevic s-a axat în schimb în totalitate în prima jumătate a meciului pe Mocrițchi, Komatina jucând 16 minute iar Brown și Mijajlovic câte 13, pe când Mirkovic 10 minute, de pe bancă apelând la Lazar, Pesakovic, Gajic și Olah, câte 7-8 minute. O primă jumătate bună spre foarte bună a bănățenilor, reamintindu-le bihorenilor despre bătăile de cap pe care le dădeau în sferturile Cupei de la Cluj, cu un scor aproape identic la pauză, 37:36, un coș în plus pentru favoriți.

Care au deschis scorul prin Holt după 19 secunde dar n-au stăvilit un run timișorean de 7 puncte, Mijajlovic egalând iar Brown înscriind de la distanță dar și din semicerc, 2-7 Mijajlovic a păstrat cele 5 puncte avans, Broussard, intrat în locul lui Watson, completând 3 minute relativ exacte de ambele părți… 6:9.

Urmau în schimb numeroase aruncări imprecise și erori de ambele părți, Petricevic apelând după 6 minute la Olah și Pesakovic în locul lui Komatina și Mijajlovic, la care a intrat și ex-timișoreanul Baciu la gazde, și a spart gheața după peste 4 minute fără puncte, 8-9 în minutul 7. Iar următoarele atacuri erau și acestea fructificate, de Pesakovic, același Baciu și Olah.

Finele primului sfert, cu Olah autor al unui coș cu fault, Baciu stabilind scorul din libere în ultimele 13 secunde: 14:16.

Cu Gajic în locul lui Brown la debutul sfertului secund, oaspeții au marcat de astă dată primii prin Komatina, din libere, Olah păstrând avansul de 4 puncte. Se înscria mult și în primele faze ale sfertului 2…

Iar Moore intra în locul lui Broussard și ex-orădeanul Lazar pentru Olah, precizia fiind de partea alb-violeților, prin Gajic și Mijajlovic – ”trițe” pentru 19:26 după două minute și jumătate. La care Cristi Achim a solicitat timeout și a recurs la talie și forță, Broussard, Zekovic și Valeika, gazdele apropiindu-se strict din ”libere” până la mijlocul sfertului, din mâinile lui Broussard și Green, 24:26 cu tot cu intrarea lui Marinău.

Iar Broussard chiar a egalat în minutul 16, peste 20 de secunde replicând Mijajlovic de la distanță, înlocuit fiind apoi de Pesakovic. Coșurile lui Valeika și Moore în nici jumătate de minut au adus primul avantaj bihorean după cel din minutul inaugural, 30:29, și timeout Petricevic, cu Brown reintrodus.

Dar tot Moore a înscris, avantaj maxim până atunci pentru CSM CSU, 32:29, anihilat rapid de Lazar și Mocrițchi de la distanță, 32:34, tot el înscriind și din semicerc, fără a mai apărea însă și după pauză… Alt run de 7 al oaspeților, Fometescu dregând busuiocul pentru favoriți, reintrodus și autor de ”triță” în ultimul minut al primei jumătăți… 35:36.

Oradea avea din nou meci greu acasă cu ”violeții”, merit al Timișoarei, sfertul 3 fiind abordat și cu Geeen și Holt, respectiv Mijajlovic, Mirkovic, Gajic și Olah. Iar Gajic a înscris de la distanță, veteranul Watson egalând cu două coșuri consecutive. Însă Brown a ochit și el de afară, iar Olah din libere.

Run timișorean de 8 puncte cu ”trițele” lui Gajic și Mirkovic, plus încă un coș al lui Gajic, 41:52 în minutul 25.

Watson a reacționat, coș cu fault, dar și Mijajlovic a înscris de afară, 44:55 exact la mijlocul sfertului 3. Se profila o surpriză? Răspunsul… Run orădean de 9 puncte, cu Green marcator de la distanță, la care a intrat și Bobe Nicolescu la gazde respectiv Pesakovic și Lazar, Broussard semnând și el o ”triță”.

Petricevic a solicitat timeout cu 3 minute și 21 de secunde rămase de jucat din penultimul sfert, după care Green a ratat dar tot el a recuperat și a marcat chiar de la distanță, 53:55. Pesakovic a fructificat doar o ”liberă” și s-a ratat apoi din acțiune de ambele părți, însă, cu Watson din nou la pupitru, Valeika a redus și mai mult din diferență, 55:56 cu un minut rămas de jucat în sfertul 3.

Mirkovic reușea totuși primul coș timișorean după 4 minute și jumătate, 55:58, însă a ratat aruncarea liberă, Achim introducându-i pe Baciu și Moore pentru ultima jumătate de minut iar Broussard înscriind la a doua încercare, cu 13 secunde pe cronometru… 57:58.

Tot el a punctat primul și în sfertul final, după numai 6 secunde, când a preluat conducerea, Brown răsturnând și el scorul la limita timpului de atac… 59:60. Din nou Broussard marcator, Lazar egalând prin a fructifica numai o liberă și fiind înlocuit cu Olah.

Green a dat semnalul desprinderii orădene, din libere, Brown având două aruncări ratate și fiind înlocuit de Dragoste, pe când Zekovic și Valeika au reintrat la favoriți. Urmau ratări de ambele părți dar apoi tot Broussard s-a dovedit a fi în mână, tot el înscriind chiar și o ”triță”, deja 68:61 în minutul 34. Autor a 9 puncte în primele minute din sfertul final.

Holt majora scorul, 71:61, run bihorean de 10 puncte până la mijlocul sfertului 4, răsturnare de la 44:55, așadar un parțial de 27:6 în zece minute.

Petricevic solicita timp de odihnă și apela la Mirkovic în locul lui Olah, Pesakovic marcator, dar și Zekovic. Gajic puncta apoi de la distanță, dar și Watson… Ulterior, Dragoste, Pesakovic și Komatina au ratat dar de fiecare dată SCM a recuperat ofensiv, Mirkovic înscriind în cele din urmă, dar din nou și Watson.

Mirkovic n-a mai înscris și pe următorul atac iar oaspeții au efectuat o dublă înlocuire,  Mijajlovic și Lazar înaintea ultimelor două minute, însă tot Broussard i-a amuțit, 80:68 – avantaj maxim. Gajic și Lazar reduceau dierența, însă Green a reintrat cu un dunk, 82:72 înaintea ultimului minut. Meci jucat…

Aaron Broussard, coșgheter al partidei cu 20 de puncte în 25 de minute jucate, completat în aceeași perioadă de timp de Garlon Green, cu 18 și procentaje de la 50% în sus, autor și a 5 recuperări. Din 5-ul de start căpitanul Watson a înscris cel mai mult, 12 puncte și 9 pase decisive tot în 25 de minute, al patrulea marcator bihorean fiind Cătălin Baciu cu procentaje de 100% pe linie, 8 puncte în 10 minute. Ceilalți componenți ai primului 5 orădean au marcat 7 puncte în cazul lui Holt – în 18 minute, șase puncte pivotul Valeika în 30 de minute, cu 5 recuperări, 5 puncte Fometescu în 15 minute și 4 Zekovic în 30 de minute. Moore a mai marcat 4 puncte tot în 10 minute, Bobe Nicolescu jucând 9 minute iar Marinău 4, Petrescu deloc.

La alb-violeți, Nikola Gajic cu 16 puncte și 4 recuperări în 27 de minute, Mijajlovic 13 puncte și 8 pase decisive în 25 de minute, căpitanul Brown 10 puncte și 4 recuperări în 26 de minute, dar și 5 aruncări ratate de la distanță, Alexandru Olah 9 puncte în 17 minute, Mirkovic și Lazar câte 7 în 24 respectiv 15 minute, iar Mocrițchi și Pesakovic câte 5 – primul până la pauză, sârbul în 17 minute. În fine, două puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive în contul lui Komatina în 26 de minute, Dragoste jucând numai 5 minute iar Banciu și Schipor deloc.

Au câștigat gazdele meciul inaugural și în disputa CSO Voluntari – SCM U Craiova, cu 83:67.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 1 = doi

 


Ultimele articole din categoria Baschet: