SCM winsed.swiss Timişoara a obţinut luni seară prima victorie în noua ediţie de campionat, la a doua încercare şi tot acasă, dispunând după două reprize de prelungiri de CSM CSU Constanţa, a cincea clasată la finele sezonului trecut: 88:80 (66:66, 31:30; 75:75, 13:5).
Precum la debutul în urmă cu 9 seri în noul campionat, cu a patra clasată FC Argeş, disputat tot în faţa unei tribune ca pustii în sala „Constantin Jude” deşi meciul ar fi trebuit a se juca la Piteşti, cei din Trivale fiind însă în reamenajări ale „Polivalentei”, alb-violeţii Timişoarei au primit şi luni de la ora 19 tot vizita unei formaţii pe care n-au întâlnit-o absolut deloc în ediţia anterioară – desfăşurată atunci pe „Conferinţe”, dar totodată calificată şi aceasta în eurocupe.
Anomalia absenţei anumitor întâlniri directe a fost aşadar înlăturată din program, FRB apelând la un mai adecvat format competiţional, iar astfel nu doar a fost reeditată disputa finală pentru locurile 7-8 din urmă cu două ediţii, pe axa Piteşti – Timişoara, adjudecată şi-atunci de regăţeni, dar le-a şi scos în cale elevilor lui Petricevic trupa de pe litoral, cea mai bine clasată în stagiunea trecută dintre mai noi aspirante pe firmament.
„Violeţii” de pe Bega, la al treilea lor meci oficial tot la Timişoara din tot atâtea la începerea noului sezon, nu s-au mai înclinat însă precum în faţa piteştenilor, învingători aici în etapa I cu 72:81, ci au egalat prin veteranul coşgeter Bogic Vujosevic, adus din Austria, atât cu 21 de secunde înaintea încheierii timpului regulamentar de joc, 66:66, cât şi cu 11 secunde rămase din overtime, din aruncările sale libere, 75:75, tot el înscriind şi ultimele puncte ale bănăţenilor desprinşi clar în câştigători în cel de-al doilea overtime, şi tot din „libere”, 88:78, avans neverosimil de consistent la cât de echilibrată a fost în general disputa, de fapt şi cea mai mare diferenţă de scor a meciului din runda a II-a a Ligii Naţionale.
Dar conturat în cele din urmă, explicabil cumva, pe fondul oboselii unor „marinari” care nu doar că jucaseră marţi şi joi în preliminariile Europe Cup, după care au şi călătorit spre Banat, pe când „violeţii” n-au avut săptămâna trecută nici un meci în program după precedenta partidă tot acasă, dar CSM CSU Constanţa s-a bazat aici pe o rotaţie de numai 7 sportivi, în condiţiile în care Dan Fleşeriu a contat doar câte 3 minute pe Gribinic şi Oprean, pe Jeles deloc.
Iar cu cât se prelungea meciul mai mult, oricât de greu le-ar fi fost şi alb-violeţilor, cu-atât mai susceptibili erau în primul rând dobrogenii a da în primire, la 4 seri după ce erau nevoiţi joi a răsturna un scor defavorabil acasă al primei manşe cu cei din statul eşuat nazificat la nord.
Şi timişorenii şi-au mai dat o şansă şi la finele celor 5 minute de prelungiri, când au egalat din nou tot prin Vujosevic, care trimitea iniţial meciul în overtime.
Din care mai rămăseseră 11 secunde când a obţinut două aruncări libere pe seama lui Hollins şi le-a şi fructificat, 75:75, „mare evadare” ca temelie a înfrîngerii rezistenţei trupei lui Fleşeriu în cea de-a doua repriză de prelungiri.
Abordată cu reuşite în cascadă de către gazde, prin Brodie, acelaşi Vujosevic şi clujeanul Lăpuşte cgiar cu o „triţă”, coşuri în nici un minut şi jumătate care au dus scorul la 82:75, ca decisiv în contextul rotaţiei scurte a dobrogenilor şi a oboselii acumulate treptat.
Deşi Allen, al doilea cel mai folosit jucător al vizitatorilor, deşi intrat de pe bancă, totalizând 39 de minute, a replicat şi el cu o „triţă”, bănăţenii n-au lăsat a le scăpa tocmai la liman hăţurile din mână, noul căpitan Josip Bilinovac – al doilea cel mai jucat de către Petricevic şi Pesic, peste 41 de minute, doar Gajic jucând 43, dar totodată şi al doilea cel mai prolific marcator al localnicilor, cu 21 de puncte faţă de cele 22 ale lui Vujosevic, a înscris şi el de la distanţă, 86:78, lăsându-i apoi onorurile coşgeterului, cu ultimele puncte simbolice pentru alb-violeţi.
Care au tranşat just la mare luptă un meci în primul rând foarte echilibrat, avându-i pe vizitatori la conducere la maximum 5 puncte diferenţă, dar mai ales presărat cu erori tot mai dese odată cu scurgerea timpului, timişorenii compensând la recuperările ofensive, 21 din totalul celor 50, faţă de cele 13 ale învinşilor, pentru ceea ce n-au izbutit în aceeaşi măsură pe contre sau în combinaţiile sub panou, unde dobrogenii l-au angajat mai mult pe Philmore, coşgeter al lor cu 17 puncte în 34 de minute pe teren.
Şi-au contat întrucâtva, orice contând într-un joc tare echilibrat, şi punctele adăugate de cei intraţi de pe bancă, rotaţia „violeţilor” fiind totuşi mai măricică, deşi Horga şi Stanciu iar n-au jucat iar Petrescu niciun minut, dar pe de altă parte totuşi 9 componenţi cu minimum 17 minute la activ, în cazul veteranului Lazar.
Timişorenii fiind niţel mai proaspeţi şi implicit concentraţi în ultimele minute decisive, după ce evitau eşecul prin a egala graţie lui Vujosevic şi-n minutul 40 dar şi în acele ultime secunde din overtime, salvări cheie ale situaţiei în economia generală a partidei.
Începută altfel mai degrabă anost, cu predilecţie defensivă şi săracă în reuşite, localnicii la start cu căpitanul Bilinovac, Vujosevic, Schipor, Mirkovic şi Brodie, iar „albaştrii” cu căpitanul Monyea Pratt – care avea a strânge peste 45 de minute!, Andrieş, Hollins, Baciu şi Philmore, primele 10 minute aducând exact tot 10 coşuri din acţiune, 3 dintre acestea ale timişorenilor de la distanţă: 14:12.
Avantaj pe care nu l-au cedat în ciuda celor 3 egalări la rând din partea oaspeţilor, Gajic găsindu-le însă repetitiv ac de cojoc de la distanţă, încât, până la urmă, s-au conturat şi mici desprinderi la 5-6 puncte, mai întâi prin Taylor, apoi prin Vujosevic respectiv Brodie.
Dar finalul sfertului 2 a aparţinut dobrogenilor, cu coşuri ale lui Cătălin Baciu şi Stevenson în chiar ultimul minut, ba de fapt în ultimele 3 secunde, încât îl şi câştigau cu 17:18, la pauză 31:30.
În contrast, un mult mai deschis sfert 3 la revenirea de la vestiare, cu un uşor plus de astă dată în contul constănţenilor, ajunşi ei la 5 puncte avans, atacând mai dezinvolt şi înscriind aproape în voie, 22:25 scor al celor 10 minute şi un avans de-un coş la intrarea în ultimele 10.
Deschise prin „liberele” lui Hollins, iar şi Andrieş îl imita, însă Gajic semna şi a cincea sa „triţă” ca declaraţie de intenţie a „violeţilor” că nici pe departe n-au renunţat, fapt adeverit de Vujosevic, reuşind egalarea la intrarea în ultimele 5 minute, 62:62, completat de căpitanul Bilinovac peste niciun minut, 64:62.
La care tactica a primat, de teama înfrângerii, şi mai că nu s-a mai marcat deloc, abia din libere Philmore, apoi şi Baciu, 64:66 pe care oaspeţii sperau a-l conserva, nu şi până la capăt.
Bogic Vujosevic punându-şi decisiv amprenta pe soarta meciului, şi avea a o mai face şi ulterior.
Iar astfel au smuls bănăţenii un triumf în dauna oaspeţilor restrânşi numeric, Bogic Vujosevic reuşind pe lângă cele 22 de puncte şi 6 recuperări respectiv 4 pase decesive, iar Nikola Gajic contribuind cu 18 puncte şi 6 recuperări, Brodie cu 10 puncte, Mirkovic 9 iar Lăpuşte şi Taylor cu câte 4 fiecare, aşadar 7 marcatori.
Philmore a mai reuşit şi 7 recuperări şi 3 pase decesive ca şi coşgeter al învinşilor, de la care Cătălin Baciu a adăugat 16 puncte, 4 recuperări şi 3 pase decesive.
Iar apropo de Lăpuşte ori Baciu, e de notat şi triumful bihorean în deplasare în derby-ul vremelnic al turului, 61:72 cu exact 24 de ore înainte în faţa a aproape 3 mii de spectatori la Cluj, U-BT fiind depăşită în fiecare din cele 4 sferturi.
Rezultatele complete ale etapei a II-a şi clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Baschet în Sporttim, laolaltă cu programul viitor, conform căruia timişorenii joacă sâmbătă de la ora 18 şi primul lor meci oficial în deplasare, la Bucureşti, cu CS Rapid, aflată la debutul acasă după reuşitele pe teren advers, cu 72:67 la Craiova şi chiar 100:68 la Galaţi.