”Vulturii” României, 41 de puncte. Naționala ”tricoloră” de seniori a baschetului masculin, 41 de puncte marcate Spaniei în 40 de minute… 94:41. Cel mai mult jucat, un alt naturalizat, la 35 de ani

Doborâți la sol sâmbătă de Polonia cu 91:61 pe terenul neutru al Valenciei, ”Vulturii” României au fost zdrobiți în această seară de Spania cu 94:41 (45:21) în continuarea preliminariilor Campionatului European din 2022 de baschet masculin, naționala de seniori care reprezintă FRB deținând cel mai slab bilanț dintre cele 32 de selecționate implicate în calificări după 4 din cele 6 etape ale seriilor patrulater, doar Austria contabilizând tot patru eșecuri, dar cu un coșaveraj ceva mai bun, 282:320, față de 236:356 în cazul ”tricolorilor”.

S-a constatat sâmbătă cum tocmai cel plecat în această toamnă de la campioana CSM CSU Oradea în baschetul polonez, Kris Richard, naturalizat ”tricolor” anul trecut, a marcat aproape un sfert din punctele ”Vulturilor” în ceea ce a fost o deloc surprinzătoare spulberare a României de către Polonia cu 61:91, după 7:24 în primul sfert, sau diferența între faptul că Liga Națională de baschet masculin a FRB strălucește dar lipsește cu desăvârșire din cadru, nefiind lansată în această toamnă în noul sezon, și aspectul că balticii sunt pe punctul de a completa deja turul de campionat în Energa Basket Liga, până acum cu 108 meciuri jucate din august în primele 14 etape din noua ediție 2020-2021, de către 16 prim-divizionare dintre care 6 înscrise și în întreceri internaționale. ”Tricolorii” s-au bazat așadar în weekend pe un naturalizat ca principal marcator la aproape 32 de ani, convocat fiind tocmai din… Polonia, iar penuria de baschetbaliști competitivi crescuți de România s-a manifestat și mai acut luni seară, locul eliberat în lot de Richard fiind preluat de un alt sportiv naturalizat, Giordan Watson, care a bifat deja 35 de primăveri dar tot a strâns cele mai multe minute pe teren.  

Lui Horia Păun și federalilor ar trebui să le crape obrazul de rușine pentru catastrofala gestionare în ultimele luni a activității competiționale a baschetului românesc, văduvit sub cele mai străvezii pretexte de cadrul firesc al întrecerilor, un sport cu mingea la coș și așa cu suficiente probleme fiind de-a dreptul subminat, în loc de a fi stimulat. N-ar trebui să le fie în schimb rușine în a-și prezenta niște demisii de onoare. 

Căci ”Vulturii” sunt doar vârful icebergului pe cale de descompunere care este baschetul românesc, o reflexie la vârf a deficiențelor structurale net mai complexe de la bazele sale, rezultanta pe scena internațională fiind un eșantion a ceea ce are mai bun de oferit sportul cu mingea la coș din Carpați. 

O expresie a imposturii și ipocriziei fățarnice din bătătura internă, cu cluburi așa-zis ”profesioniste” dar de fapt asistate social din banul public și pentru a rula pe aproximativ jumătăți de efectiv importuri cel mult de umplutură pentru alții, de calibru în estimarea prețioșilor vizionari de la butoanele cluburilor. 

A greși este omenește, dar a insista în eroare e diabolic, baschetul românesc furându-și sistematic căciula cu o abordare eludând orice autentică tentativă de schimbare radicală a strategiei, continuare din inerție și conformism la minima rezistență, cu platitudini servite doct întru salvarea aparențelor, o sfidare a inteligenței iubitorilor acestui sport. 

La Valencia n-avea cum să fie altfel decât la vale, 27:12, 18:9, 13:12 și 36:8 pentru gazda Spania, triumfătoare cu 94:41 (45:21), dezastru pentru FRB manifestat și prin 29 de aruncări de două puncte ratate, 14 de la distanță și 7 de la linia de libere.

Iar dezastrul este al forului federal pentru că măsura eșecurilor seniorilor sugerează câte ceva despre calitatea administrării generale a acestei ramuri sportive de către onor FRB, exacerbată în 2020, exagerat rigidă în poziția echer de a accepta într-o puerilă necunoștință de cauză și lipsă de discernământ tot felul de absurde impuneri restrictive detrimentale activității baschetbalistice, în loc să-i apere interesele legitime.

La Mulți Ani, România, din partea iluștrilor iscusiți păstori ai baschetului carpatin.

Dintre titulari, Dragoste, de la SCM Timișoara, și Bogdan Popa, trecut de la bănățeni la ”violeții” din Trivale, au marcat câte 5 puncte, iar Watson 3, Tohătan înscriind 13, Uță 8, Grasu 4, Radu Vîrna două și Cățe, legitimat la un club spaniol, unul. 

În celălalt joc al cuplajului din etapa a IV-a în Grupa A, Israel – Polonia 78:72, învingătorii calificându-se înainte de termen la turneul final, cu 8 puncte din 8 posibile, față de învinșii lor și iberici, cu câte 6 fiecare. Ultimele runde ale seriei, în 19 și 21 februarie 2021.

F.R. Baschet ține Liga Națională pe tușă, alții joacă. România – Polonia 61:91 (24:45) sau diferența între ”Vulturii” cu un naturalizat principal marcator la aproape 32 de ani convocat din… Polonia și niște baltici cu autohtoni implicați la zi în liga în curs cu 108 meciuri jucate din august în 14 etape de către 16 cluburi din care 6 înscrise și în întreceri internaționale

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: