Învinsă joi de Portugalia la Ploieşti cu 59:75 (30:42) la debutul în faza a doua a precalificărilor din preliminariile EuroBasket 2025, reprezentativa de seniori a baschetului masculin românesc n-a condus absolut deloc nici duminică seară în al doilea meci jucat în grupa patrulater, şi ultimul în această vară, din contră, ajungând să fie condusă cu 74:54 în minutul 33 al disputei în vecini de pe terenul Bulgariei, la Samokov. Unde sud-dunărenii au tranşat la 10 puncte sfertul inaugural şi le-au câştigat şi pe cele după pauză, 84:72 (41:34).
„Vulturii” au început cu stângul şi primul meci în deplasare din faza a doua a preliminariilor, fiind mereu în deficit, pe care nu l-au surmontat, cel mai mult apropiindu-se spre mijlocul sfertului 3, după pauză, la 45:44 în minutul 24, din coşul lui Patrick Richard.
Revirimentul, de la 41:34 la pauză pentru bulgari, venea în completarea câştigării sfertului secund de către „tricolori” – şi cel mai sărac în realizări, cu 12:15, însă bulgarii au preluat apoi din nou iniţiativa şi s-au desprins decisiv în prima jumătate a sfertului final.
Abordat de la 64:54, Ivanov dând semnalul ofensivei cu o aruncare reuşită de la distanţă, completat de Marinov şi Vezenkov din semicerc, însă şi din afara sa de către acelaşi Marinov, aşadar un run de 10 puncte. Stopat doar de la „libere” de Bobe Nicolescu, cu o reuşită, primul coş din acţiune după 5 minute venind tot pe mâna sa. Prea puţin şi prea târziu, 74:57 cu 5 minute rămase de jucat. Iar restul a fost istorie.
Bulgarii au repurtat al doilea succes al săptămânii, după 88:55 joi pe acelaşi teren cu „Cenuşăreasa” Cipru, „umplutură” în această grupă patrulater în condiţiile în care insularii sunt calificaţi din oficiu la turneul final din 2025, în calitate de co-organizatori, pe când România s-a ales cu a doua înfrângere, coşaverajul cumulat al „Vulturilor” devenind 131:159.
Şi urmează celelalte două deplasări ale seriei în 10 şi 13 noiembrie, în Cipru şi Portugalia – lider tot cu două succese, doar prima clasată la finele mini-campionatului tur-retur cu 6 runde obţinând direct biletele pentru preliminariile propriu-zise.
Cu alte cuvinte, România a fost adusă în doar câteva zile cu picioarele pe pământ, în sensul unei mai juste evaluări a nivelului valoric competiţional pe care-l poate atinge momentan, prin prisma realităţii obiective factuale, a evidenţei rezultatelor, şi nu a falselor impresii. Nici n-a fost nevoie să se deplaseze mult pentru a putea conştientiza cu responsabilitate cât de puţin competitiv este baschetul masculin intern, jucând în Prahova şi la sud de Dunăre. Cât de comod şi convenabil.
Înfrângeri pe post de „capac” unei luni august tragice pentru baschetul românesc, autodevorându-se prin a periclita cu inconştienţă şi iresponsabilitate integritatea fizică a componenţilor din fenomenul sportiv sub panouri, periclitare sub forma îndemnurilor iniţiale din 2020 de a fi respectate normativele fără temei ştiinţifico-medical ale farsei Stupid-19, ulterior sub forma psihozei legate de adoptarea campaniei „salvatoare”, „sigură şi eficientă”, de aşa-zisă „vaccinare” în rândul inimoşilor din arena cu mingea la coş – nici vorbă despre un procedeu medical propriu-zis de vaccinare, ci strict despre cu totul altceva, asta doar pentru cunoscători. Şi iată că primele efecte apar deja de o manieră tragică, îngeri răpuşi la 18 ani – şi ce poate fi oare mai copleşitor decât atât?, victime ca şi inocente, manipulate propagandistic prin condiţionare psihologică spre ac şi „doză”, victime pe conştiinţa unui întreg sistem acceptând pe pilot automat ceea ce e nici mai mult nici mai puţin decât un genocid în formă continuată, momentan într-un stadiu strict incipient. Iar forurile federale sunt parte a sistemului.
La asemenea tragedii, şi e doar începutul, orice altceva păleşte absolut în semnificaţie. Banale detalii.
Ca de exemplu că ultimul coş din acţiune al românilor înaintea desprinderii decisive a gazdelor era înscris de centrul timişorean Olah cu 43 de secunde rămase de jucat din sfertul 3, de fapt şi ultimul coş al acelui sfert, 64:54, cel final fiind abordat apoi de selecţionerul Petricevic fără Olah, înlocuit cu Căţe. Bănăţeanul era reintrodus când meciul era deja jucat, istorie.
Pe sferturi, 29:19, 12:15, 23:20 şi 20:18, fără oaspeţi la conducere, deschiderea de scor fiind asigurată de naturalizatul sud-dunărenilor, Dee Bost, din aruncări libere, Vezenkov completându-l cu reuşite de două respectiv 3 puncte, precum şi Stoilov, în vreme ce doar Kuti a replicat iniţial pentru „tricolori”. Handicap pornire, 9:2 în primele nici două minute. Şi joi începeau cu un 0-8 acasă. Ca o paranteză, aveau să fie şi singurele puncte ale lui Dee Bost în 19 minute jucate – al şaselea cel mai utilizat component al gazdelor la acest capitol, fiind vorba tot despre un baschetbalist în vârstă de 32 de ani, precum Richard, în cazul lui Dee Bost, legitimat peste graniţele Bulgariei, la Galatasaray Nef.
Veteranul naturalizat Richard, al clujenilor, a ieşit la rampă cu o „triţă”, acelaşi Vezenkov replicând tot de la distanţă dar şi prin mai multe „libere”, aptoape 10 puncte avans pentru Bulgaria.
Atins cu un dunk al lui Ivanov cu 13 secunde înaintea încheierii sfertului inaugural, 29:19.
Nandor Kuti dădea semnalul revirimentului, iar coşurile lui Badiu şi Olah îi apropiau treptat pe oaspeţi pe tabela de marcaj, 36:34 cu 3 minute înaintea pauzei. Însă de fiecare dată când „tricolorii” s-au apropiat, amfitrionii au ripostat prompt, 41:34.
Au mai scăpat din mână frâiele jocului, dar nu le-au cedat deloc.
Un atacant de forţă al lui Olympiakos a venit de hac României, Aleksandar Vezenkov semnând un double-double impunător, 28 de puncte, 15 recuperări şi 7 pase decisive în 35 de minute jucate, de departe cel mai mult dintre selecţionabilii lui Tsvetkov Barchovski, Ivanov şi Stoilov înscriind 11 respectiv 10 puncte în 20 de minute jucate, mai puţin decît Kostov şi Marinov, 29 respectiv 24 de minute în teren, cu 6 respectiv 8 puncte marcate.
La români, tot Patrick Richard a jucat cel mai mult, 33 de minute, cu 14 puncte înscrise şi câte 7 recuperări respectiv pase decisive, Kuti marcând 13 puncte în 26 de minute, timişoreanul Olah 12 cu 7 recuperări în 20 de minute, Nicolescu 11 şi 6 recuperări în 25 de minute, Căţe şi Gheorghe 8 respectiv 7 puncte în câte 20 de minute, Torok şi Badiu câte 3 în 16 respectiv 13 minute, iar Tohătan unul în 18 minute. Radu Vîrna a mai jucat 8 minute, Grasu nu unul întreg iar Vida deloc.
Alessia Raiciu nu va mai juca însă niciodată, fie-i ţărâna uşoară şi odihnească-se în pace, apropiindu-se însă ele şi vremurile răspunsurilor. Când iresponsabilii, inconştienţii şi ticăloşii vor avea de dat negreşit socoteală, oricât de înţesată ar fi naţia de „acoperiţi” şi lichele. Până atunci, şi sportul va ajunge să-şi numere încet şi sigur îngerii plecaţi mai repede sau mai târziu la ceruri.