Adrian Cionca, campionul mondial ajuns la tineret: „CSŞ Bega nu mi-a oferit premierea nici măcar pentru Naţionale sau măcar bani de-un suc”

Pe degete îi poţi număra pe campionii mondiali timişeni, Adrian Cionca, sportivul anului 2011 în judeţul nostru şi pentru titlul cucerit la Eton Dorney, în Regatul Unit, vorbindu-ne despre un mai anevoios 2012 de tranziţie de la juniorat la tineret, punctat şi de oarecare neplăceri pe relaţia cu fostul său club, CSŞ Bega, respectiv la sesiunea specială de bacalaureat, dar care nu l-au deviat de pe culoarul său pe termen mediu, de a vîsli la Jocurile Olimpice de vară Rio de Janeiro 2016…

Adrian Cionca este în cărţi pentru participarea la J.O. Rio de Janeiro 2016, pe cînd va avea 23 de ani

Ca o noutate faţă de toamnele precedente, ultimele luni l-au regăsit pe campionul mondial de anul trecut în pregătiri pe apele Begăi, în vederea prezenţei din 17 decembrie, la Snagov, la testările pentru accederea în lotul naţional de tineret, constînd în mare măsură în probe de efort pe ergometru, urmînd ca o nouă selecţie să aibă loc în aprilie 2013, pentru alcătuirea echipajelor ce vor reprezenta flotila Federaţiei Române de Canotaj la Campionatul Mondial şi Campionatul European de Tineret.

Adrian Cionca, un canotor cîntărind 95 de kilograme şi măsurînd 1,93 metri, a luat-o în acest 2012 „practic de la zero”, după cum ne-a spus în privinţa trecerii la categoria de vîrstă Tineret, la care se va raporta pînă la vîrsta de 23 de ani, cu precizarea că anul acesta i-a adus deja medalii de aur şi argint la nivel naţional şi în rîndul seniorilor.

Totuşi, pentru deteanul care se reapuca de canotaj în toamna lui 2007, ca o dovadă că aşchia nu sare departe de trunchi, călcîndu-i pe urme mamei sale, o ex-vicecampioană mondială pe ape, anul 2012 i-a adus în cale cei mai neprielnici curenţi, pe care însă îi anticipa încă de la ora festivităţilor de la finele anului trecut, cînd se referea la actualul sezonul drept unul de prim contact cu un al nivel competiţional.

Iniţial, în clasa a VIII-a, pe cînd se reapuca de canotaj după o succintă tatonare în clasa a V-a, Adrian Cionca a izbîndit la tocmai prima sa selecţie de lot naţional, „după 3 luni de la începerea canotajului. Şi am ajuns apoi ca majoritatea timpului să-l petrec în pregătiri la Snagov…” 

Aşadar după peste 5 ani de canotaj, deteanul născut în 16 mai 1993 poate cîntări bine lucrurile că „totul depinde de cîtă muncă se investeşte în atingerea unor obiective majore, dar şi cum şi bazîndu-te pe cît sprijin, pentru că trebuie să fii şi susţinut pentru a avea mereu psihicul ridicat. Nu ştiu ce va fi nici măcar la anul, multe lucruri pot interveni sau influenţa, dar pot doar să spun că de la a vrea la a ajunge, în cazul nostru la Jocurile Olimpice, este o cale lungă. Anul acesta m-am clasat pe locul 6 în finala B a Campionatului Mondial de Tineret, unde a fost o cu totul altă concurenţă, într-o marjă de vîrstă de la 19 ani, împliniţi anul acesta, pînă la 23, împotriva unor canotori mult mai puternici, pe cînd anul trecut am concurat în ultimul sezon ca junior. Am luat-o practic de la zero…” 

Profesorul Dorin Bena (stânga), antrenorul anului 2011 în Timiş, împreună cu elevul său, campionul mondial de canotaj Adrian Cionca (în alb), cel mai bun sportiv timişean în 2011

Cert este că Adrian Cionca îşi va urma cu abnegaţie culoarul vizînd ajungerea la Rio, încercînd ceea ce n-a izbutit mama sa, atunci pe fondul unor circumstanţe nefericite, care i-au generat greutăţi şi neplăceri şi care finalmente au tras-o la mal. Vicecampioană mondială în anii ´80, în Cehia, în ambarcaţiunea României de 4 cu cîrmaci, respectiv campioană europeană în Polonia, în 4 fără, Veronica-Ana Cionca, astăzi în vîrstă de 44 de ani, s-a oprit la cei 7 ani cu vîslele în mînă, ca sportivă a Voinţei Timişoara, după ce fuga surorii sale peste graniţă şi de opresivul regim totalitar i-a deviat parcursul bun în marea performanţă: „Mama n-a mai avut dreptul să concureze în întrecerile internaţionale, ci doar în cele din ţară, ceea ce a făcut-o să se lase, fără a şti că peste 2 ani avea să cadă comunismul. Cînd a vrut ulterior să se reapuce, s-a zbătut foarte mult în acest sens însă nu s-a mai putut face nimic, a fost vorba atunci şi de o rea-voinţă a unora…”

„Dar de aici a plecat şi parcursul meu în canotaj, mama m-a îndrumat să urmez acest sport”, a mai explicat Adrian Cionca, tînăr care are deja în palmares 8 medalii de aur la nivel naţional dar şi balcanic precum şi european, ca junior, apogeul constituindu-l titlul mondial cucerit în 7 august 2011 acolo unde avea loc anul acesta regata olimpică. „Am 5 medalii cucerite la Balcaniadă şi ar mai fi două-trei la diverse regate”, a adăugat Cionca, aureolat anul acesta chiar între seniori şi la tineret, cu locurile 1 şi 2 la Campionatul Naţional de Fond găzduit pe Bega, precum şi la Snagov, argint între seniori la Campionatul Naţional de viteză, medalii în contul Universităţii Timişoara, care l-a preluat de la juniorii CSŞ Bega.

„Acum sunt în această schimbare, de la juniori la tineret, în care timp de un an-doi te rearanjezi, te acomodezi cu diferenţa de vîrstă, de vechime”, a mai explicat Adrian Cionca, preluat la începuturi de profesorul Dorin Bena, antrenor la CSŞ Bega şi fost coleg canotor al mamei sale.

În paralel cu turbulenţele trecerii la o altă categorie de vîrstă, Cionca a întîmpinat în 2012 şi şocul sesiunii speciale a bacalaureatului dedicat exclusiv elevilor olimpici, unul învăluit într-un mare scandal din mai multe puncte de vedere, şi care i-au erodat forţele într-un sezon şi aşa mai tern.

Adrian Cionca: aur mondial la Eton Dorney, în 7 august 2011, la 18 ani

Fost elev la Şcoala Generală 18 respectiv la Liceul CFR, Cionca ne-a spus că „aş vrea să urmez Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport”, dar mai întîi să treacă hopul pe nume Bacalaureat, „la anul, căci anul acesta şi-au bătut joc de noi. Este ceva mai greu, ca sportiv cantonat cu loturi naţionale, în paralel cu pregătirile să te ocupi şi cu învăţatul”.

Mai exact, se ştie bine, rata de promovare la sesiunea specială a bacalaureatului dedicată exclusiv elevilor olimpici (cei care participă la olimpiade pe discipline sau la competiţii sportive) a fost, înaintea contestaţiilor, de 32,7 la sută, potrivit rezultatelor afişate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, organizatorul examenului, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul ISJ Bacău, din cei 879 de olimpici care au susţinut examenul de bacalaureat, un număr de numai 288 obţinînd media minimă şase, necesară pentru a fi declarat admis.

Deficienţele majore au fost două, şi anume acceptarea în sesiunea specială a unor aşa-zişi sportivi de performanţă care n-aveau însă nimic de-a face cu de exemplu cucerirea de medalii mondiale de aur pentru România, dar şi gradul sporit de dificultate al subiectelor de examen, pe fondul cărora, spre nemulţumirea unui contingent semnificativ de canotori neadmişi, anumiţi indivizi au solicitat şi pare-se chiar profitat de unele avantaje necuvenite, Cionca limitîndu-se la a spune că „şi-au bătut joc”.

În ceea ce priveşte perspectivele olimpice, Cionca a adăugat: „Depinde mult de modul cum gîndeşte şi sportivul, dacă vrea de exemplu să ajungă la Campionatul Mondial, sau la Jocurile Olimpice, depinde de dorinţa fiecăruia, depinde şi de felul cum îşi face antrenorul antrenamentul. Sperăm ca medicamentaţia şi antrenamentele să fie şi altfel gîndite şi să existe acel sprijin necesar, deşi ştim că sunt greutăţi în plan financiar în canotajul nostru. Însă acum rezultatele merg binişor, pentru că juniorii au ieşit campioni europeni şi cu bune performanţe la Mondial, iar în general, pentru alte concursuri cu excepţia Jocurilor Olimpice, s-a mers destul de bine”.

Adrian Cionca (dreapta), împreună cu colegii săi canotori Ionuţ Atofanei şi Daniel Donci, cu toţii multipli campioni şi medaliaţi naţionali, inclusiv în 2012

Şi pentru că am amintit de aspectul financiar, o certitudine este că indemnizaţia sportivă a unui tînăr canotor român care anul trecut cucerea titlul mondial ca junior este serios încorsetată de constrîngerile băneşti ale cluburilor, cuantumul încasat fiind mai mult decît modest, pentru a nu spune jalnic, şi fără a menţiona sume.

Cîte o premiere la concursurile naţionale sau la festivităţile de final de an nu depăşeşte aceleaşi sume cu caracter modic, relevant fiind faptul că răsplata financiară majoră cîştigată prin cucerirea titlurilor la Campionatul Mondial respectiv European a fost în cazul lui Adrian Cionca de 14.000 ron, 8.000 plus 6.000, sume oferite de Federaţia Română de Canotaj, mai nimic în comparaţie cu cîştigurile ca prime ale unui fotbalist fie şi la un banal aşa-zis derby intern.

Iar cel mai trist, de la clubul pentru care a concurat ca junior, pînă anul trecut, şi anume CSŞ Bega, Cionca n-a primit „absolut nimic în 2011”, an în care cucerea, ca sportiv legitimat al grupării din Circumvalaţiunii, aurul mondial şi european: „Nici măcar nu m-au mai băgat în seamă şi măcar să mă fi răsplătit pentru medaliile la nivel naţional cucerite. Nu mi-au oferit nici măcar bani de un suc iar după ce am văzut că n-am cu cine să mă înţeleg, am lăsat-o pur şi simplu baltă. S-au ascuns în spatele unei legislaţii care spunea că din mai nu s-au mai putut oferi bani, căci legea stipula că nu se pot da premieri, iar apoi nici retroactiv. Cazul este închis, merg mai departe dar o spun mai ales pe viitor, pentru eventualii campioni din canotaj, să nu păţească şi ei la fel…”

Cam cum îşi preţuiesc românii performerii. Noroc că Adrian Cionca are talentul, tehnica, vigoarea şi ardoarea să meargă înainte.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Exclusiv, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: