Canotajul feminin românesc a cucerit sâmbătă dimineaţă prima medalie de aur la ediţia pariziană a Jocurilor Olimpice de vară, cu ambarcaţiunea de 8+1, după cele 3 de argint adjudecate de „tricolore” joi şi vineri în probe de dublu.
România are tradiţie în canotaj prin echipajele sale feminine de 8+1, iar după ce David Popovici a câştigat aurul olimpic la înot în proba de 200 metri liber şi canotorii Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache au triumfat alaltăieri la dublu vâsle masculin, „tricolorele” au învins astăzi în Finala A la titlu, oferind o a cincea medalie din partea sportului pe ape carpatin la Paris, în completarea „dublei” din urmă cu 24 de ore.
Astfel încât România izbuteşte să depăşească deja în Franţa pragul celor doar una-două medalii de aur adjudecate la precedentele 3 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, două în 2012 la Londra în gimnastica artistică şi tir, câte una în 2016 la Rio de Janeiro respectiv 2021 la Tokyo în scrimă respectiv canotaj, în Japonia prin Bodnar şi Radiş la dublu vâsle.
Proaspetele laureate, Adriana Adam, Roxana Anghel – medaliată şi cu argint la Paris, Amalia şi Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Dumitriţa Juncănariu, Iuliana Popa, multipla laureată olimpică Simona Radiş şi Victoria-Ştefania Petreanu la cârmă, dintre care Popa şi Mădălina Bereş cucereau „bronzul” olimpic în barca de 8+1 acum 8 ani la Rio de Janeiro, în 6:16.24, după SUA şi Olanda.
La ediţia chineză din anul 2008, la Beijing, mai reuşea lotul „tricolor” cucerirea a peste două medalii de aur, chiar 4 prin maratonista Diţă-Tomescu, gimnasta Izbaşa, judokana Dumitru şi dublul rame feminin al canotajului, Andrunache – Susanu, după 16 ani trecut fiind acest prag psihologic.
Mulţumită detaşării ambarcaţiunii de 8+1 a Federaţiei Române de Canotaj la aproape 4 secunde şi jumătate de canadience, peste 5 de britanice, în condiţiile în care cele 3 echipaje pretendente, precum şi cele ale Australiei şi SUA, îşi asigurau biletele pentru Franţa încă de anul trecut, de la „Mondiale”, celelalte două poziţii la startul seriilor fiind adjudecate după Regata de calificare de către Italia şi Danemarca.
Însă diferenţele au fost totuşi semnificative într-o probă disputată de numai şi numai 7 echipaje, buna tradiţie românească în aceste curse fiind confirmată pe deplin cu o reuşită în 5 minute, 54 de secunde şi 39 de sutimi, preluând laurii olimpici de la canadiencele sosite de astă dată pe locul 2, în 5:58.84, cu 4 componente în echipajul „frunzei de arţar” dintre campioanele olimpice din urmă cu 3 ani.
Atunci, Canada se impunea în Japonia în 5:59.13, cu 91 de sutimi în faţa Noii Zeelande, urmată de China pe 3, după care româncele încheiau pe locul 6 şi ultimul finala la titlu, în 6:04.06, însă la Stade nautique de Vaires-sur-Marne din centrul nautic olimpic naţional din Île-de-France au răsturnat complet ierarhia.
Încât de astă dată au încheiat cu aproape 6 secunde şi jumătate în faţa primului echipaj care n-a prins podiumul, cel al Australiei (6:00.73), cele de la Antipozi urmându-le pe canadiencele în 5:58.84 şi britanicele la finish în 5:59.51. La încă o secundă în urma australiencelor, SUA, iar Italia pierdută de pluton după ce obţinea biletul pentru finală în recalificările cu danezele.
„Tricolorele” câştigând detaşat seriile, în 6:12.31, urmate de britanice în 6:16.20. (foto: Profimedia)