Canotajul ”tricolor”, locul 2 la medalii la Campionatul European de juniori, lotul seniorilor, al doilea numeric în efectivul României la J.O. de vară Rio 2016. Andreea Popa (CSȘ Bega), bronz în 8+ la Euro!

Cu variații în jurul sutei prin excluderea sportivilor din kaiac-canoe, a cărei federație română de specialitate tocmai a fost suspendată din toate competițiile de seniori pe timp de un an datorită cazurilor de dopaj, dar pe de altă parte prin confirmarea și includerea ștafetei feminine de 4×400 de metri, delegația României la ediția braziliană a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro va avea în exponenții canotajului ”tricolor” a doua cea mai mare prezență numerică peste Oceanul Atlantic, după efectivul celor din atletism.

2016_Summer_Olympics_logo.svg

 

Drept unul dintre cele 42 de sporturi anunțate pe scena olimpică de vară începând de peste două săptămâni și ceva, canotajul va pune în joc 14 seturi de medalii, dintre care 8 în probele masculine și 6 rezervate sexului frumos, iar România va trage nădejde pe cei 2.000 de metri de pe Lagoa Rodrigo de Freitas prin cinci echipaje, dintre care două ale bărbaților, la 2 respectiv 4 rame, și 3 feminine, tot de 2-, dublul vâsle la categoria ușoară și tradiționala ambarcațiune de 8+.

Proporțiile sunt similare, și anume precum delegația României se va vedea implicată în puțin peste o treime din disciplinele Jocurilor Olimpice de vară din 2016, mai exact 15 din 42, tot așa și efectivul din canotaj va vâsli cu speranța la onoruri în cinci dintre cele 14 probe de concurs, într-o vară pornită sub cele mai bune auspicii în mica mare lume a ”tricolorilor” cu vâsle, grație salbei de medalii adjudecată luna aceasta la ediția Campionatului European de juniori, desfășurată în Lituania, la Trakai.

logo ec rowing 2014

Lotul juvenil al României s-a întors așadar cu succes în Țările Baltice, unde, ce-i drept și în absența unor echipaje adverse având ca prioritate Campionatul Mondial de juniori de la încheierea lunii august, a obținut al doilea cel mai mare număr de medalii, doar după Germania, detașată cu 5 de aur, două de argint și 4 de bronz în 11 din totalul celor 13 clase, dar la egalitate cu Italia, peninsularii apropiindu-și câte 3 de aur respectiv de bronz, pe când ”tricolorii” câte 3 de argint dar și de bronz.

Astfel, cu cele 6 medalii, canotorii juniori români s-au clasat pe locul 8 în ierarhia de profil a concursului continental din Lituania, unde Olanda, Danemarca, Grecia, Republica Cehă și gazdele și-au trecut în cont și câte o medalie de aur, dar în total nu mai mult de 3 pe delegație, caz al batavilor. În plus, numai 15 țări au avut canotori pe podium la Trakai, din totalul de 32 aliniate la start, în creștere față de precedenta ediție, de la 31 de națiuni și 481 de participanți, la 500 de sportivi.

România a vâslit mai bine pe culoarele feminine, pătrunzând în 5 dintre cele 6 finale A, în cazul echipajului de 4 vâsle cu o clasare pe locul secund, vicecampioane continentale și medaliate cu argint. Larisa Elena Roșu, Adriana Ailincăi, Andreea Grapinoiu și Ioana-Mădălina Moroșan au fost în frunte pe prima jumătate a parcursului finale A, încheind finalmente pe 2, în 6 minute, 40 de secunde și 550 de sutimi, după nemțoaice, cu 6:39,470, dar cu aproape două secunde în fața italiencelor respectiv aproape 8 în dauna Cehiei, pe patru.

Andreea Popa: CSȘ Bega & România

Andreea Popa: CSȘ Bega & România

 

Medalii de bronz, de pe locul 3, au obținut echipajele feminine de 8+, cu timpul de 6:24,560, după Germania (6:21,240) și Belarus (6:24,010), respectiv de 4 rame, în 7:04,740, tot după Germania (6:52,590) dar și după Polonia (7:02,500), ambarcațiunea mare avându-le în componență pe Elena Dănuț, Vasilica Alexandra Rusu, Maria-Magdalena Rusu, Maria Tivodariu, Andreea Popa, Lidia Viorica Roman, Valentina Cornilă, Raluca-Georgiana Dinulescu și cârmaciul Andreea Cristina Ștefan iar cvartetul fiind alcătuit din Monica Georgiana Andron, Gabriela Bordei, Mădălina-Gabriela Cașu și Roxana-Iuliana Anghel.

De notat așadar reușita timișencei Andreea Popa, junioară din Biled lansată de CSȘ Bega care în 23 martie a împlinit 17 ani.

În rest, locul 4 la două vâsle și 5 tot în finala A la 2 rame, pe când junioarele României n-au intrat în ultimul act pentru medalii doar la simplu, pe când la băieți s-au contabilizat două medalii de argint și una de bronz.

Astfel, România a pierdut la mare luptă argintul la 8+ și în întrecerea masculină, cu timpul de 5:54,360, după olandezi, pe 2 în 5:54,060, pe când Germania s-a detașat în 5:49,500. ”Tricolorii” au obținut în schimb poziția secundă în finala A la 4 rame, în 6:12,240, după italieni, triumfători în 6:10,950, dar și la doi rame, la peste două secunde în urma învingătorilor, 6:41,770, față de 6:39,130 în cazul grecilor. În barca de dublu au luat argintul Cosmin Pascari și Mihăiță-Vasile Țigănescu iar cvartetul vicecampion juvenil al Europei este Ștefan-Constantin Berariu, Florin-Sorin Lehaci, Marius Bogdan Moraru și Constantin-Cristi Hîrgău. ”Tricolorii” nu s-au calificat în schimb în alte 5 finale A, una de simplu și câte două de dublu respectiv patru.

Cristi-Ilie Pîrghie (23 ani), lansat de CSȘ Bega Timișoara

Cristi-Ilie Pîrghie, lansat de CSȘ Bega Timișoara

 

Foarte bine afișată luna aceasta la nivel juvenil la Trakai, Federația Română de Canotaj speră să țină steagul cât mai sus și luna viitoare, peste ocean, în mult mai dificilele probe ale seniorilor, de la Jocurile Olimpice, pentru care s-au calificat 18 competitori, și anume Constantin Adam, Vlad Aicoboae, Marius Cozmiuc și Toader Gontaru în patru rame fără cârmaci (4-), George Palamariu și timișoreanul Cristi Ilie Pîrghie în doi rame (2-), Elena Lavinia Țârlea și Laura Oprea în doi rame feminin (2-), Ionela Livia Lehaci și Gianina Beleagă la dublu vâsle – categorie ușoară (L2x) iar în ambarcațiunea de opt rame cu cârmaci (8+): Laura Oprea, Mihaela Petrila, Ioana Strungaru, Mădălina Bereș, Adelina Boguș, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea și Irina Dorneanu, în vreme ce Iuliana Popa este rezervă. ”Olimpicul” Pîrghie era lansat tot de CSȘ Bega Timișoara, de unde trecea în primii ani ai acestui deceniu la CSA Steaua.

România are un strălucit blazon de apărat, ținând cont că Elisabeta Lipă este cea mai aureolată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice de vară, cu 8 medalii dintre care 5 de aur, acumulate într-un incredibil de lung interval de timp, de la Los Angeles, în 1984, și până în 2004, la Atena, rămânând de văzut cum se vor descurca exponenții noilor valuri în seriile de calificare din 6-9 august, cu cătare spre finalele pentru medalii programate în canotaj în 10-13 august.

logo_ frc

Sportul cu vâsle, prezent la Jocurile Olimpice de vară începând de la ediția din anul 1900, la Paris, se va derula așadar în prima jumătate a perioadei competiției, în probe de simplu, dublu și 4 vâsle atât la masculin cât și la feminin, precum și la dublu, 4 și 4 de categoria ușoară la rame respectiv simplu categoria ușoară și 8+ – toate la băieți, și în plus dublu categoria ușoară, doi rame și tot 8+ și la fete.

În ansamblu, cea de-a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară se va desfășura în perioada 5-21 august, propunând 306 probe cu medalii celor circa 10.500 de participanți din 207 țări.

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: