Cu Marian Enache și Cristi-Ilie Pîrghie în echipaje, lansați pe apele Begăi, România va vâsli în finalele A la medalii și în probele de 4x și 8+1 la Campionatul European din Germania. Marea majoritate a bărcilor ”tricolore”, calificate

Final de săptămână cu întreceri la vârf în capitala Bavariei, Campionatul European de canotaj pentru seniori desfășurându-se pe aceleași ape pe care avea loc, la inaugurarea amplasamentului, regata din cadrul ediției Jocurilor Olimpice de vară din anul 1972. Iar ”tricolorii” din echipajul de 4x, cu Marian Enache în ambarcațiune – lansat la apă pe canalul Bega, precum de exemplu și cei din 8+1, cu timișeanul Cristi-Ilie Pîrghie în componență, au obținut astăzi calificarea în finala A a probelor, între marea majoritate a bărcilor intrate în ultima cursă la medalii ale flotilei României în Germania.  

Lot alcătuit din 35 de canotori angrenați la start în 11 probe din totalul celor 23 programate pe Oberschleissheim, ape ale regatei olimpice din 1972, Federația Română de Canotaj axându-se pe 5 echipaje masculine – două de dublu, două de patru și cel de 8+, respectiv 6 feminine, dintre care unul de simplu la categoria ușoară și, la fel, două de dublu, două de 4 și cel de 8+1 – marea, marea lor majoritate intrând astăzi în finalele A la medalii. Pe fondul unei consistențe numerice la start, asigurată de F.R.C., în condițiile în care ”tricolorii” au aliniat echipaje în zece din totalul celor 12 probe tradiționale de concurs – cele clasice, de Open, la ora unor ”Europene” în an postolimpic, prin prisma căruia rezultatele generale ale naționalelor participante în Bavaria pot fi pe de altă parte și subiect al scrutinului interpretărilor, dat fiind că unele federații puternice mai primenesc cu asemenea ocazii efectivele și lansează viitoare generații.  

Delegația ”tricoloră”, desigur, în frunte cu portdrapelul Ancuța Bodnar – Simona Radiș, campioane olimpice la zi la Tokyo, care au dominat copios ca timp în serii, 7:26.23, mult peste cel al Lituaniei, care câștiga Seria 1 în 7:39.18, respectiv al olandezelor, primele în Seria 2, în 7:43.98. ”tricolorele” calificându-se astăzi tot de pe primul loc și în finala A la medalii a probei de dublu vâsle.

Campionatul European de la Munchen propune în ansamblul său 13 probe ale băieților, dintre care 6 Open, 4 la categoria ușoară și 4 din eșantionul paralimpic, respectiv zece ale fetelor, mai precis tot 6 clasice – Open, 3 la categoria ușoară și una paralimpică.

La patru vâsle, românii au intrat astăzi după prânz în finala A la medalii, avându-i în echipaj pe Marian Enache, lansat în canotaj pe apele Begăi și care a împlinit 27 de ani în 5 august, canotor măsurând 2 metri într-o aceeași ambarcațiune cu Ioan Prundeanu, care va împlini 30 de ani la 17 ianuarie, Ciprian Tudosă, care în martie a împlinit 25 de ani și mezinul Mihai Chiruță, care luna viitoare va împlini 24 de ani.

Echipaj deja pe podium anul acesta, cu timpul de 5:41.46, al treilea în finala A din cea de-a treia regată a ediției 2022 în Cupa Mondială, de astă dată calificându-se cu 6:18.46 din Seria 1 în semifinale, de departe cel mai bun timp al seriilor preliminare, cu circa 5 secunde și jumătate înaintea cehilor de pe poziția a doua în aceeași serie, respectiv cu aproximativ 4 secunde și jumătate în fața polonezilor triumfători în Seria 2 dar și aproape 3 secunde în fața italienilor, primii în Seria 3.

Mult mai echilibrată a fost în schimb astăzi semifinala A, adjudecată de Polonia 4x în 6:14.82, cu 41 de sutimi de secundă în fața românilor, calificați însă și ei în finala A la medalii, urmați la alte 54 de sutimi de britanici. Primele 3 calificate din semifinala B, Italia, Franța și Estonia, cu timpi semnificativ mai modești, în cel mai bun caz 6:19.69. 

Altfel, tot astăzi, și echipajul de 4 rame al formației masculine a României s-a calificat în finala A, și anume Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci, grație adjudecării cursei de recalificare, aspect valabil și pentru echipajul de dublu rame masculin (M2-) compus din Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, primii în cursa din Semifinala A/B și calificați în Finala A din weekend.

Au mai intrat deja în finalele la medalii echipajele de 8+1, fetele de pe primul loc, ”tricolorii” de pe 3, în alcătuirea Florin Arteni, Alexandru-Cosmin Macovei, Alexandru Chioseaua, Nicu-Iulian Chelaru, Cristi-Ilie Pîrghie, Constantin Radu, Vlad Aicoboae, Constantin Adam și Victoria-Ștefania Petreanu, echipajul feminin fiind compus din Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Adrian Munteanu, așadar tot cu Bodnar și Radiș în barcă.

Trec anii, trec, iar timișeanul de 2,02 metri Cristi-Ilie Pîrghie tocmai a schimbat prefixul, 30 de primăveri, împlinite în 20 iulie, contribuind în barca de 8+1 la obținerea locului 3 în ”repetiția” pentru finală, cu timpul de 6 minute, 3 secunde și 4 sutimi, după britanicii în 5:59.29 și gazdele germane, în 6:01.68, în condițiile în care doar 5 ambarcațiuni au luat startul, și Italia respectiv Olanda.

Și simplista lotului a intrat în finala la medalii, Ionela Cozmiuc câștigând cursa de calificare a probei de simplu vâsle feminin categorie ușoară (LW1x), Ionela Cozmiuc, calificată direct în finala A. Atinsă și de echipajul de patru rame feminin (W4-) compus din Mădălina Bereș, Iuliana Buhuș, Magdalena Rusu și Amalia Bereș, de pe locul 2 în semifinale. Finaliste au devenit și fetele de la dublu rame (W2-), Denisa Tîlvescu și Ioana Vrînceanu, de pe locul 1 și calificate direct. (foto Balint Czucz)

 

 
 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ unu = 10

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: