Juniorii Timişoarei, două locuri I şi două locuri II la Cupa Federaţiei Române de ergometru

Raluca Munteanu şi Marian Enache, ambii legitimaţi la CSŞ Bega Timişoara, au cîştigat sîmbătă probele individuale ale juniorilor I la Cupa Federaţiei Române de Canotaj ergometru pentru juniori, ce a avut loc concomitent în întreceri individuale şi pe echipe în mai multe centre din ţară, inclusiv pe malul Begăi, la baza nautică a grupării cu acelaşi nume. Mai jos, rezultatele cele mai notabile ale juniorilor localnici precum şi cîteva considerente din partea profesoarei Ecaterina Calapis, antrenor la CSŞ Bega şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene Timiş de Canotaj.

Marian Florin Enache (CSS Bega Timişoara), medaliat cu bronz în 2012 la Campionatul Mondial de juniori, a cîştigat Cupa FRC la ergometru individual, juniori I

Raluca Munteanu s-a impus între junioarele I cu timpul de 7:06,30, adjudecîndu-şi sîmbătă Cupa Federaţiei Române de Canotaj pe ergometru, o versiune pe uscat, pentru sezonul rece, a întrecerilor pe ape, în care sportivii sunt cronometraţi în proba simulînd parcurgerea a 2.000 metri. Colega sa, Cristina Butnariu, s-a clasat a şasea la aceeaşi categorie juvenilă, cu timpul 7:21,0.

Între juniorii I, Marian Enache, autor al unui sezon 2012 de excepţie, a cîştigat proba băieţilor şi Cupa Federaţiei Române de Canotaj ergometru cu timpul de 6:07,30, pe locul 8 situîndu-se Bogdan Oniţa, de la CSM Timişoara, în 6:33,50.

Canotorii timişoreni au mai ocupat şi două locuri secunde, ambele la categoria uşoară a competiţiei, prin Mihaela Aniţa, de la CSŞ Bega, în 7:39,10, respectiv Răzvan Hodorogea (CSM Timişoara), 7:04,9.

Juniorii Liceului Teoretic Traian Lalescu Orşova au cucerit 4 locuri I iar cîte două locuri I, ca şi timişorenii, au obţinut cei de la Farul respectiv Centrul Naţional Nicu Gane Fălticeni.

Profesoara Ecaterina Calapis, care a găzduit în sala de antrenament a canotorilor de la CSŞ Bega faza timişoreană a competiţiei, ne-a explicat că întrecerea de sîmbătă constă într-o „testare intrată în tradiţie pentru a vedea nivelul de pregătire al juniorilor care doresc să acceadă la loturile naţionale. Întrecerea de sîmbătă, Cupa F.R.C., a fost punctul culminant al unei săptămîni în care canotorii au tras începînd de luni în selecţiile pentru loturi. Urmează luna viitoare ca seniorii şi tineretul să treacă prin sita selecţiei, pe 17 decembrie la Snagov”.

Calapis a menţionat însă că problema majoră e nesprijinirii acestei ramuri se perpetuează şi pe mai departe: „Nu există un sprijin susţinut nici din partea Federaţiei Române de Canotaj şi nici pe plan local. Aşa am decis, ca juniorii selecţionaţi să continue pregătirea tot pe plan local, în condiţiile sate, pentru că părinţii nu vor să-i mai lase la loturi, în pregătirile centralizate, deoarece pierd în plan şcolar. Poate abia la primăvara, cînd încep testările pentru Campionatul Mondial, vor rămîne în cantonamentele centralizate, pentru a nu pierde atît din şcoală; părinţii te întreabă primul lucru despre şcoală, iar dacă juniorul ajunge să fie bun şi trebuie să se prezinte la Snagov, există varianta să vină înapoi în luna mai şi fără o bună pregătire şcolară şi fără selecţia în lot”.

Calapis a explicat că prin această decizie de pregătire pe plan local a juniorilor selecţionaţi „am încercat să ne detaşăm de nişte chestii vechi, plus că eram singurii care ne plimbam prin ţară; cei de la Orşova au centrul lor, bucureştenii se pregătesc la Snagov, cei din sud-estul ţării la Năvodari iar cei din nord-est au Iaşiul şi la Fălticeni. Nu ştim însă cum vom rezista, pentru că trebuie să avem pe ţeavă cîţiva juniori buni şi pe plan local nu prea vine ceva notabil din urmă, iar de adus din alte locuri din ţară, deşi am alcătuit o listă, nu putem să-i aducem pentru că n-avem bani pentru a-i forma pe următorii; iar timişorenii nu prea se înghesuie în sportul nostru. Federaţia Română nu s-a lăsat să facă un Centru Olimpic aici, pe Bega, pentru că nu sunt mulţi juniori care vin din urmă…”

Chiar şi în condiţiile unei subfinanţări şi a refuzului federal de a constitui un centru de pregătire olimpic pe malurile Begăi, obligîndu-i implicit pe canotorii localnici să se prezinte în cantonamentele centralizate din alte locuri din ţară, unde, apropo de „chestiile vechi”, unele selecţii şi echipaje au fost alcătuite şi pe simpatii, timişorenii nefiind incluşi în scenă, „ne-am învăţat minte şi nu-i mai lăsăm, pentru că nici nu făceau şcoală şi nici nu prindeau locuri în barcă. Dacă erau la mijlocul ierarhiei de selecţie, preferaţi erau alţii, şi doar dacă erau la vîrf intrau…”, după cum a mai explicat Calapis.

Un alt efect al subfinanţării activităţii canotajului juvenil local este cel al interesului tinerilor pentru a îmbrăţişa practicarea acestei discipline: „Dacă am avea condiţii mai bune pe bază, poate ar fi mai mulţi cei receptivi, dar n-ai cu ce să-i încînţi şi nici resursele nu sunt suficiente pentru a-i alinia în competiţii: trebuie să iei mai puţini la concursuri, tot pentru că n-ai bani”.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: