Doi canotori timişoreni, medaliaţi la Campionatul European de juniori, dominat de România: Mădălina Petreanu (CSM) aur, Robert Groşan (CSŞ Bega) bronz, în 8+1

România a repetat performanţa de anul trecut de la Minsk, de a domina clar Campionatul European de juniori la canotaj, de această dată în Belgia şi cu o flotilă mai retrânsă, în care 8 dintre cele 9 echipaje au obţinut clasări pe podium, printre care şi ambarcaţiunile de 8 plus 1, cu sportivi timişoreni în ele.

Mădălina Petreanu (CSM Timişoara), aur la 18 ani în barca României de 8 plus 1 la C.E. de juniori din Belgia (foto: facebook, Grigore)

 

Mădălina Petreanu, de la CSM Timişoara, a câştigat cu România proba de 8 plus 1, fetele conducând cap-coadă şi trecând primele după 2.000 de metri în 6:21,30, urmate de Rusia şi Belarus.

Robert Groşan, de la CSŞ Bega Timişoara, tot din generaţia 1996, a încheiat pe locul 3 cu echipajul masculin de 8 plus 1 al României, în 5:49,70 şi la mare luptă după Franţa şi Rusia, cronometrate în 5:48,28 respectiv 5:49,02. Vâslind pe culoarul 3, juniorii „tricolori” erau pe locul 5 după primul sfert al parcursului şi au intrat în lupta pentru medalii după mijlocul cursei, încheind pe trei, din 6 echipaje.

În ansamblu, România aproape că a egalat zestrea de medalii de aur din 2013 din Belarus, şase faţă de 7, la care s-a adăugat acum una de argint şi una de bronz, cea a echipajului de 8 plus 1 băieţi.

Delegaţia română a mai învins în finalele A de două rame, băieţi respectiv fete, două vâsle feminin, 4 rame masculin şi 4 vâsle feminin, obţinând locul 2 la 4 vâsle masculin.

Italia, a doua şi la Minsk, a obţinut locul 2 ca punctaj şi medalii, cu două de aur şi 5 de argint, deşi a avut cel mai stufos lot din competiţie. Câte o probă a mai fost adjudecată de Azerbaijan, Belarus, Franţa, Germania şi Ucraina, iar România a obţinut 8 medalii din totalul celor 40 puse în joc.

Trebuie însă specificat că forţele continentale nu şi-au aliniat toate crema pe apele de la Hazewinkel, ceea ce nu ştirbeşte prestaţia României.

Mădălina Petreanu, născută în 5 ianuarie 1996, de la CSM Timişoara, şi aflată în ultimul an de juniorat, câştiga ieri cu echipajul feminin de 8 plus 1 al României preliminariile probei, calificându-se în finala A din această după-amiază.

În alcătuirea Logofătu, Mihai, Filip, Napa, Pafenie, Vasile, Petreanu, Crefelian, cu Palaşca la cârmă, ambarcaţiunea României trecea prima linia de sosire în calificări, în 6:39,24, dominând destul de clar în întrecerea cu Rusia, Belarus şi Italia. Româncele au fost pe primul loc după fiecare 500 de metri ai traseului de 2 kilometri, doar pe ultimul sfert înregistrând un timp inferior, celor din Belarus.

Tot de pe locul 1 se califica în finala A de astăzi şi Robert Groşan, de la CSŞ Bega Timişoara, în echipajul de 8 plus 1 al băieţilor, şi tot pe a şaptea poziţie în barcă, laolaltă cu Dulgheru, Brânză, Porcoş, Radu, Ianoş, Pascari, Curuzan-Corneli şi Munteanu la cârmă. Românii se impuneau ieri în 5:54,90, în dauna Olandei, Italiei şi Austriei, vâslind tot mai bine, după ce primii 500 de metri îi încheiau pe locul 4, următorii 500, cu al doilea timp pe respectiva distanţă, pe 3, iar următoarea jumătate în frunte.

Aflaţi în ultimul an de juniorat, cei 2 şi-au câştigat locul cu ocazia selecţiei de „ambarcaţii”, cum le spun sportivii, ce a avut loc în 25 şi 26 aprilie la Snagov, din 28 aprilie intrând în pregătirea în linie dreaptă a participării la întrecerea continentală juvenilă din Belgia.

Petreanu încheia luna trecută pe locul 3 în proba de simplu a Campionatului Naţional de Fond de la Timişoara, pe distanţa de 6.000 metri, şi pe 2 în 4 rame, cu colegele de la CSM, Patricia Ştef, Norica Hobean şi Marina Ionescu.

România se clasa anul trecut detaşat pe primul loc Campionatul European de juniori găzduit la Minsk, cu 7 medalii de aur, dar federaţia de profil a optat pentru această a patra ediţie a întrecerii juvenile la o flotilă mai restrânsă, de 9 echipaje, în vreme ce Italia, a doua în 2013, cu două medalii de aur, a fost singura care a aliniat acum ambarcaţiuni în toate cele 13 probe de la Bloso-Hazewinkel.

România s-a numărat între cele 31 de naţiuni la start prezentând un total de 152 de echipaje şi 450 de juniori. Loturi mai numeroase au prezentat Italia, cu 49 de canotori juniori, Belarus, a treia anul trecut, ca gazdă, cu 41 acum, şi Rusia, cu 39.

Întrecerile s-au disputat pe cele 8 culoare ale lacului din rezervaţia naturală de la Willebroek, lângă Mechelen, gazdă de Campionat Mondial încă din 1985, şi vor fi urmate, la finele săptămânii următoare, de Campionatul European de Seniori de la Beograd, anunţat de organizatorii sârbi a fi neafectat şi a primi „verde” în ciuda tragicelor inundaţii ce au afectat spaţiul ex-iugoslav.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 8

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: