Ionuţ Atofanei şi Darius Pravda, juniori născuţi în 1993, au câştigat sâmbătă dimineaţă „Cupa României” la ergometru în proba pe echipe a categoriei uşoare la juniori băieţi, cu timpul de 13:51.5, tinerii canotori legitimaţi la CSS Bega Timişoara anticipând astfel în ultimul concurs al versiunii pe uscat a sportului cu vâsle un sezon bun pe ape.

Raluca Munteanu, a treia, înaintea debutului de sâmbătă al zonalei timişorene a "Cupei României", unde eleva în clasa a VIII-a a obţinut cel mai bun rezultat al canotorilor juniori localnici dintre cei care au concurat pe malul Begăi
Atofanei, pregătit la CSS Bega de profesoara Ecaterina Calapis, şi care se antrenează în cantonamentul centralizat de la Snagov, va participa în luna mai pe apele lacului din apropierea Bucureştiului la criteriul de selecţie pentru cooptarea în lotul naţional ce va reprezenta România la Campionatul Mondial de juniori, găzduit în acest an de Regatul Unit.
„Juniorii noştri selecţionaţi la centrul olimpic ne solicită ambarcaţiuni de simplu cu care să se poată alinia la startul criteriului de selecţie. Cele care le-ar primi din oficiu la lot, ne-au spus, au fost deseori reparate şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii, ori într-o barcă bună mai câştigi ceva secunde iar cum este interesul clubului nostru să-şi promoveze elevii şi să-i susţină într-un asemenea criteriu de selecţie pentru Mondial, încercăm să-i ajutăm”, a explicat profesoara Calapis, antrenoare la CSS Bega şi preşedintă a Asociaţiei Judeţene de Canotaj Timiş.
Ionuţ Atofanei, Florin Marian Enache, Adrian Cionca, Roxana Maftei şi Mirela Rogoz, cu toţii juniori ai CSS Bega, vor vâsli în luna mai în proba de simplu a criteriului de selecţie pentru un loc în bărcile de dublu, patru ori opt ale României la Mondialul din acest an.
Atofanei s-a clasat sâmbătă al doilea în proba individuală a categoriei uşoare din cadrul „Cupei României”, cu timpul de 6:50.6, iar colegul său de club Darius Pravda al patrulea, cu 7:00.9, competiţia atât la juniorii mari cât şi la juniorii II, la simplu respectiv pe echipe plus la categoria uşoară derulându-se prin simularea pe ergometre Concept II a parcurgerii a 2.000 metri. Răzvan Toderilă (n. 1994), s-a clasat al şaptelea în aceeaşi probă, în 7:16.7, iar Daniel Aştefănoaiei (n. 1993), tot de la CSS Bega, al optulea, în 10:14.1, iar între fete Sorina Temeş (CSM; n. 1994) a luat locul 6 la „uşoară”, cu 8:18.3.
Timişoara, mai exact incinta reamenajată a CS Banatul de pe malul sudic al Begăi, a găzduit sâmbătă de la ora 10 una dintre cele cinci concursuri zonale ale „Cupei României” de ergometru pentru juniori pe echipe şi individual, la finele competiţiei rezultatele fiind centralizate de la întrecerile disputate în paralel şi la Snagov, în Liceul Mihail Kogălniceanu, Fălticeni, Năvodari şi Orşova. În total, Timişoara a reunit 43 juniori I şi II de la patru cluburi din zonă, şi anume A.C.S. Voinţa Arad, CSS Deva, CSS Bega Timişoara şi CSM Timişoara, grupare ai cărei canotori juniori se lansează pe apele Begăi de la pontonul din preajma CS Banatul, iar aici, sub ochii antrenorilor, părinţilor şi a preşedintei juriului, Adriana Bocan, delegată a Federaţiei Române de Canotaj, s-a remarcat în mod deosebit Raluca Munteanu, o junioară II născută în 1996, de loc din Târgu Jiu, şi care a obţinut locul 2 pentru CSS Bega Timişoara cu timpul de 7:17.6.
„Doamna Elisabeta Lipă i s-a adresat personal, încurajând-o să se pregătească bine, căci are un viitor frumos”, a mărturisit tatăl Ralucăi, un fost handbalist, referindu-se la eleva în clasa a VIII-a care a ales canotajul în urmă cu un an, la o selecţie prin şcoli purtată de profesoara Elvira Văsuţ, antrenoare la CSS Bega detaşată actualmente la centrul olimpic de juniori de la Orşova. „În 1 iunie 2010 scotea 8:20 pe 2.000 metri, acum a coborât la 7 minute şi 19 secunde”, remarca tatăl junioarei progresul înregistrat de eleva cu o înălţime de 1,90 metri şi pe care au despărţit-o opt secunde de un triumf la Campionatul Naţional de ergometru în rândul junioarelor II.
Cu emoţie, din curtea bazei sportive, prin geam, Munteanu senior şi-a urmărit fiica în chiar prima serie a concursului de sâmbătă al „Cupei României”, Raluca Munteanu trăgând de „T”-ul ergometrului în paralel cu cinci alte junioare II şi îmbunătăţindu-şi încă şi mai mult recordul personal. Junioara s-a clasat a doua pe ţară cu timpul de 7 minute 17 secunde 6 sutimi, cu două secunde şi o sutime mai lent decât al învingătoarei, Amalia Caba, de la Traian Lalescu Orşova, câştigătoare a „Cupei României” concurând în zonala din oraşul dunărean.
Tot între junioarele II, Maria Ion, născută în 1996, de la CSM Timişoara, s-a clasat a 13-a cu timpul de 7:35.0, iar Cristina Butnariu, care câteva zile a ratat antrenamentele din cauza unei aşchii de lemn intrată în pulpa degetului, o altă junioară născută în ´96, de la CSS Bega, a obţinut al 17-lea timp naţional, cu 7:38.7.
Raluca Munteanu, locul 2 la individual, s-a clasat a patra în ierarhia junioarelor II, în echipă cu Mihaela Aniţa, ambele de la CSS Bega.
Concursurile de ergometru sunt o bună modalitate de testare a potenţialului şi progresiei sportivilor pe perioada sezonului rece, fără competiţii organizate pe apă, antrenorii cluburilor timişorene subliniind însă că sunt deja concentraţi pe participarea la Campionatul Naţional de Fond din 15-16 aprilie, găzduit anul trecut de Timişoara şi organizat luna viitoare la Călăraşi, o bună întrecere pregătitoare pentru conturarea loturilor naţionale. Aşadar sezonul pe apă bate la uşă iar cu ocazia prezenţei în oraşul dunărean profesoara Calapis va aştepta în cadrul Adunării Generale Ordinare a F.R. Canotaj supunerea la vot şi aprobarea afilierii Asociaţiei Judeţene de Canotaj Timiş pe lângă forul naţional, un pas înainte în consolidarea acestei discipline sportive pe plan local, mai ales în contextul dificultăţilor de tot felul, în general de ordin logistic şi material-financiar, cu care se confruntă zilnic.
Cu celelalte rezultate de sâmbătă ale „Cupei României” şi alte veşti şi considerente din lumea canotajului, în adnotările din continuarea ştirii principale.
Este o experienţă prin care nu treci în fiecare zi… Cel mai important lucru e că indiferent de competiţie suntem optimişti şi ne încurajăm unii pe alţii… Tot timpul ne distrăm pe drum sau unde ne cazăm… Cu toate condiţiile de la Călăraşi, totul a fost minunat şi nu voi uita acele clipe :X:X:X