Echipajul de 2- al României, pe 10 din 12 în penultimul act la Mondial, nu intră în finala A

La o zi după ce obțineau calificarea în semifinalele probei de dublu rame fără cârmaci a celei de-a 44 ediții a Campionatului Mondial de canotaj pentru seniori din Franța, Cristi-Ilie Pîrghie, din Timișoara, și George Palamariu au înregistrat cel mai modest timp al lor pe apele de la Aiguebelette, la a treia apariție în competiție, ratând astfel pătrunderea din penultimul act în finala A la 2-, cu mențiunea că participarea ”tricolorilor” în Hexagon nu va implica în weekend nici o apariție în lupta pentru podium.

Cristi-Ilie Pîrghie (23 ani), lansat de CSȘ Bega Timișoara

Cristi-Ilie Pîrghie (23 ani), lansat de CSȘ Bega Timișoara

 

Pîrghie și Palamariu au fost cronometrați pe cei 2.000 de metri ai luciului lacului din Hexagon cu timpul de 6 minute, 43 de secunde și 680 de sutimi, urmând implicit a apărea sâmbătă în finala B a probei de dublu rame, pentru poziționarea pe locurile 7-12 în ierarhia masculină la 2-.

Românii au început tare a doua serie semifinală de 6 echipaje, fiind situați pe locul secund după prima pătrime a parcursului, de 500 de metri, cu timpul de 1:34,540, dar n-au ținut strocul, până la mijlocul lungimii traseului fiind căzuți deja pe poziția a cincea, pe care aveau să încheie cursa, în urma ambarcațiunilor din Regatul Unit, Australia și Olanda – care s-au calificat în finala A, dar și a gazdei Franța, a patra. Britanicii s-au impus cu 6:27,480, timp depășit în semifinale doar de învingătorii celuilalt penultim act, neo-zeelandezii, în 6:26,600, în finala mare mai calificându-se și sârbii respectiv italienii.

Timișoreanul Pîrghie și Palamariu vor vîsli în finala B împreună cu echipaje din Franța, SUA și Africa de Sud, care au înregistrat timpi mai buni în semifinale, dar și din Spania și Canada. Românii se calificau în semifinale cu al 11-lea timp, în penultimul act obținând locul 10 la general.

În urma desfășurării la Aiguebelette a primelor 4 din totalul celor 27 de finale ale Mondialului de canotaj pentru seniori, Australia a acumulat două medalii de aur iar Regatul Unit și Israel, câte una, 3 locuri secunde fiind ocupate tot de britanici, cu unul în contul flotilei Statelor Unite ale Americii. Au mai urcat până acum pe locul 3 al podiumului și gazda Franța, Canada, Norvegia și Ucraina.

Tot în finala B, fără acces la medalii, va concura și echipajul fetelor de dublu rame fără cârmaci, Cristina Grigoraş și Laura Oprea, care obțineau locul I în recalificarea pentru semifinale, din care n-au acces însă în finala A. Aceeași soartă și pentru ambarcațiunea băieților de 4 rame fără cârmaci, după locul 5 în seria semifinală, cu al 10-lea timp din 12 în penultimul act A/B la 4-.

Flotila României nu s-a calificat așadar cu nici una dintre cele 7 ambarcațiuni în finalele mari ale regatei nautice din Franța, și criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de vară din anul 2016, cea mai slabă clasare intervenind la simplu, unică aliniere de acest gen, prin Ioan Prundeanu, care va continua în finala E a vâslașilor. Echipajul de opt rame cu cârmaci al fetelor va fi al patrulea implicat în finala B la Aiguebelette.

FRA își propusese o medalie la Mondialul de seniori din Franța și 3 calificări la ediția de anul viitor a Jocurilor Olimpice de vară din Brazilia.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: