EXCLUSIV. Canotajul, locurile 2, 3, 5 și 7 în topul Timișului pe 2014: ”În acest an am lansat și baza de la Surduc, unde, comparativ cu Bega, se poate trage 2.000 de metri în linie dreaptă, densitatea apei e bună și există avantajul cantonamentului centralizat”

Zlatomir Balojin, cel care a descoperit-o împreună cu Ioan Matei pe Ionela Petreanu, sportivul numărul 2 al județului Timiș în anul 2014, fiindu-i antrenor la CS Banatul și CSM Timișoara, s-a referit în exclusivitate pentru Sporttim, în vinerea galei sportului din județul nostru, la câteva repere ale sezonului încă neîncheiat, și cu cătare spre viitor. Despre canotaj, cu vicepreședintele Asociației Județene Timiș, fost campion național, implicat acum ca antrenor și diriguitor în sportul pe ape la grupările CS Banatul și CSM Timișoara…

Canotajul a obținut 4 clasări între primele 7 locuri ale sportului din Timiș pe 2014 între disciplinelor olimpice pe 2014, poziția secundă aparținându-i Ionelei Petreanu, de la CSM Timișoara, descoperită și lansată spre lotul național de Zlatomir Balojin

 

 

Balojin începea canotajul la vârsta de 14 ani, la CFR Timișoara, iar din 1976 în 1979 a vâslit la Steaua, revenind pe malurile Begăi, la același club alb-vișiniu, pentru care a mai transpirat în sezoanele 1980-1988, din 1983 și ca antrenor, ulterior, din 1998, preluând și calitatea de președinte al grupării CS Banatul, fostă CFR.

Deținător a 14 titluri naționale pe ape, Zlatomir Balojin s-a arătat mulțumit la acest moment al bilanțurilor pentru reușitele din 2014 ale Ionelei Petreanu, dar și pentru lansarea în vara acestui an a stagiului de pregătire centralizată pe lacul Surduc, o oază ideală canotajului, precum și pentru păstrarea pe malurile Begăi a găzduirii și în 2015 a Campionatului Național de Fond, atât pentru seniori cât și de juniori, apropo de care s-a declarat mândru pe seama existenței la Timișoara a unui centru național juvenil: ”Este o mândrie pentru noi să avem aici centrul de juniori II pe țară!”

Zlatomir Balojin reușea o premieră pentru cei de pe malurile Begăi în 1980, un titlu național la dublu vâsle cu Dorin Luchici, actualmente Ionașcu, iar acum, în ultimii ani de antrenorat în canotaj, caută să înmâneze cât mai bine ștafeta, pentru menținerea bunei tradiții a canotajului în capitala Banatului.

”Avem aici o mare tradiție! Primul campion național al României de la Banatul Timișoara a plecat, iar la anul sărbătorim opt decenii de la victoria sa, și o facem și prin menținerea bunului obicei de a găzdui din nou Campionatul Național de Fond, la juniori și seniori. Iar satisfacția noastră e dată de faptul că Timișoara continuă să lanseze tineri canotori performanți la nivel internațional, Ionela Petreanu fiind anul acesta un frumos exemplu în acest sens. Iată, canotajul este din nou pe podiumul galei de premiere a sportului timișean, nu întâmplător. Ionela este legitimată la CSM Timișoara, după ce prima sa legitimare a fost la CS Banatul. De 5 ani face canotaj, a ajuns déjà la vârsta de 19 ani. Am descoperit-o în nordul țării, la Dărăbani, în județul Botoșani, nu departe de unde se agață harta în cui, într-un periplu de selecție prin țară, împreună cu domnul antrenor Ioan Matei. Și iat-o ajunsă în lotul olimpic de tineret al României, în cadrul căruia se pregătește, la Iași. Este așadar acum la LPS Iași, cu detașare de la LPS Banatul, de 2 ani de zile. Îi mai avem acolo, din secția de canotaj de la CSM Timișoara, pe Norica Hobean, Drajan Raicovici, toți în ultimul an de juniori”, a explicat Zlatomir Balojin.

Ionela Petreanu atrăgea prima oară atenția ca junioară II, campioană națională în urmă cu 3 ani, în ambarcațiunea de 4 plus 1 rame a Timișoarei, cu Norica Hobean dintre tinerele care nu s-au dat între timp bătute: ”Un lucru foarte bun este că au rămas două dintre ele în activitate, legitimate la clubul nostru, și este pentru prima dată când rămâne aici cineva și ca senioară. Pentru că ea a avut șansa să plece la Steaua, la Dinamo, dar am reușit s-o menținem. Pretențiile sunt acum din ce în ce mai mari, la trecerea de la juniori la seniori, din toate punctele de vedere, atât ca și competitivitate, dar și din partea cluburilor precum și a sportivilor. Este un caz fericit că au rămas cele două în activitate, căci diferența este mare la pasul de la juniori la seniori, cam pe când mai mult de două treimi pleacă, 20-30% rămân în canotaj”, a adăugat Zlatomir Balojin, care s-a declarat totodată încrezător că îl va convinge să revină la club și pe experimentatul antrenor Ioan Matei: ”O să-l aduc!”

”La lotul național de junioare, unde a fost pregătită în ultimul timp, a ieșit cea mai bună stângă, rameură, drept dovadă că a prins și barca de 8 plus 1, atât la Campionatul Mondial cât și la Campionatul European, urcând anul acesta pe locul 1 la Europene, la Campionatul Mondial pe 3. Iar o recompensă frumoasă pentru ascensiunea Ionelei a venit la Balcaniadă, când a tras în barcă cu campioanele olimpice!”, a mai spus Balojin despre sportivul numărul 2 al anului în județul Timiș

”Șansele sunt foarte mari să le menținem și în continuare legitimate la CSM Timișoara. Asociația Județeană Timiș de Canotaj este afiliată cu Consiliul Județean Timiș, este important ca sprijin, și ni s-a promis că dacă avem tineri buni, să-i menținem aici și să putem să ne batem cu Steaua și Dinamo”.

Apropo de Asociația Județeană de Canotaj, al cărei vicepreședinte este Balojin, conducător fiind Traian Stancu, reușita anului 2014 constă în ”lansarea unei baze de canotaj la lacul de acumulare Surduc, cu dotările pe care le-am făcut până la ora actuală. Au fost două luni și jumătate de cantonament, pentru 20 de sportive, iar comparativ cu Bega, se poate trage în linie dreaptă pe 2.000 de metri, este o apă grea, cu densitatea bună în pală, un alt avantaj constituindu-l centralizarea lotului. Sperăm ca în baza acestei colaborări, începută de un an cu CJT, să completăm baza”.

Balojin se declară optimist că ”și Hobean vine tare din spate, la fel Raicovici, dar nu ne oprim aici, nu numai ei sunt de perspectivă. Alin Senciuc, o să auzim multe de el, în februarie face un an de canotaj dar în acest an a devenit unul din componenții lotului național”.

Dorința de a păstra și oferi continuitate tinerilor de talent în canotajul local, pentru a nu se mai risipi după încheierea junioratului, stă la baza demersului lui Zlatomir Balojin de a întări secția de profil de la Clubul Sportiv Municipal Timișoara, bun rezervor de preluare a speranțelor juvenile, în perspectiva senioratului: ”Asta m-a determinat să dau mâna cu CSM Timișoara, m-a încurajat să încercăm mai mult, e o secție pe care eu am înființat-o acum 7 ani, și care a oferit 3 copii la loturi de tineret. Și iată că anul acesta primele locuri la premierea sportivilor pe 2014 sunt ocupate de CSM Timișoara”.

Ca reper al anului viitor, ”avem în luna mai, în 2015, la Snagov, selecția de lot, și în august, la fel. Am primit deja o invitație la Regată, la Budapesta, și la Szeged, unde vreau să mergem prin Asociația Județeană de Canotaj Timiș”.

Și bineînțeles, activitatea de zi cu zi, pe malurile Begăi: ”Este o mândrie pentru noi toți, cei din canotajul timișorean, că avem centrul național de juniori II în Timișoara, iar având de-acum și baza de la Surduc, precis o să ne apropiem și centrul de juniori I, și de ce nu și cel de Tineret. Și să știți că ne descurcăm cu resursele, atât la CSM Timișoara cât și la Asociația Județeană de Canotaj, sunt fonduri suficiente, desigur, niciodată nu sunt bani destui, dar eu zic că se poate face chiar și pentru marea performanță! Ne descurcăm, doar să ai plăcerea să muncești”.

Născut în 4 octombrie 1958, la Câmpia, aparținând de Socol, în județul Caraș Severin, și lansat în canotaj după sosirea la Timișoara, sub îndrumarea lui Gigi Dogaru și Iancu Vasiu, Zlatomir Balojin pregătește totodată terenul și pentru pasarea în bune condiții a ștafetei: ”Încerc să mă retrag din antrenorat în 3-4 ani și sper ca Alexandra Hada să preia cu bine. Studiază la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UVT, este în anul II, iar de specializare se va ocupa sub egida Federației Române de Canotaj”.

Până una-alta însă, ar mai fi multe de întreprins, căci nici măcar sezonul 2014 nu este încheiat. Astfel, vinerea viitoare are loc Cupa României pe ergometru, ca simulare și teste la nivel național. Lunar, Federația Română de Canotaj solicită testarea sportivilor aflați în vizorul loturilor, dintre timișorenii de la CSM fiind Alin Senciuc, Laurențiu Danciu, Alexandru Cârdu, David Baloșin și Patricia Apetroaiei, cu toții juniori II. Ca juniori I, Vasile Udrescu, Bogdan Doroș, Flavius Boldor, Denis Rada, pe care îi așteaptă 3 teste în acest decembrie.

Competiția de ergometru va avea și o gazdă nouă, proaspăt inaugurata sală de fitness din Zona Buziașului a SmartFit, unde se va concura pe 1o ergometre, vinerea viitoare, de la ora 10.

Iar Zlatomir Balojin n-a încheiat fără a rememora o foarte plăcută revedere, dar total surprinzătoare, avută în vară, cu ocazia cantonamentului de la Surduc: ”Dorin, colegul meu de titlu național din 1980, a venit acolo, trăgea o geantă după el, avea o șapcă, ploua, era acoperit. Nu l-am recunoscut… Când și-a dat-o jos… De 30 de ani nu l-am mai văzut…”

Ionela Petreanu, de la C.S.M. Timișoara, antrenată de Zlatomir Balojin, a fost așadar cea mai bine clasată sportivă reprezentând canotajul în ierarhia performerilor timișeni din anul 2014, pe locul 2 în top, în baza performanțelor la Campionatul European de Juniori – 1 Loc I; Campionatul Mondial  Juniori – 1 Loc II ; Campionatul Balcanic  Juniori – 2 Loc I ; Campionatul National  Juniori – 1 Loc III ;

Totodată, dintre canotorii de la CSMT au mai obținut mențiuni și Costel Hodorogea respectiv Dan Bîrdan, remarcate pentru activitatea din acest an fiind atât gruparea CSM Timișoara cât și Asociația Județeană de Canotaj Timiș, în frunte cu Traian Stancu.

Pentru conformitate, alți 3 canotori s-au clasat între cei mai buni 10 sportivi din discipline olimpice timișeni ai anului 2014:

Pe locul 3, GROȘAN ROBERT-  CANOTAJ – C. S. Ș. Bega Timișoara. Antrenor: Văsuț Elvira. Rezultate: Campionatul European  Juniori – 1 Loc III ; Campionatul Mondial  Juniori – 1 Loc II ; Campionatul Balcanic  Juniori – 1 Loc I .

5. CIONCA ADRIAN  –  CANOTAJ   – C.S.U. Timisoara. Antrenor : Calapis Ecaterina. Rezultate : Campionatul Mondial Tineret – 1 Loc V ; Campionatul National  Seniori – 2 Loc II ; Campionatul National  Tineret  – 2 Loc II .

7. MUNTEAN RALUCA –  CANOTAJ –  C.S. S. BEGA Timisoara; Antrenor : Văsuț Elvira. Rezultate : Campionatul Mondial Juniori  – 1 Loc III ; Campionatul National Juniori – 1 Loc I .

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Echitaţie și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 15

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: