EXCLUSIV, de pe ape. Zlatomir Balojin (CSM Timișoara și Asociația Județeană de Canotaj Timiș): ”Dacă s-ar uita la palmele lor, ce mai sânge și bătături… De-am fi ajutați ceva mai mult, nu doar i-am ține, dar am și putea aduce sportivi”

Canotajul a oferit sportivul și antrenorul anului 2018 în Timiș în ramuri olimpice, pe Laurențiu Danciu, de la CSM Timișoara, respectiv Zlatomir Balojin, tot de la Clubul Sportiv Municipal, nu totuna cu SCM, grupare a Municipalității, totodată și conducător al Asociației Județene de Canotaj Timiș. Iar sportul cu vâsle s-a menținut cu brio pe linia de plutire și în acest an, o mare performanță în sine fiind păstrarea lui Danciu pe Bega, în ciuda curtării sale de către principalele forțe din capitală. Și bineînțeles că n-au lipsit medaliile, obținute cu sacrificii și fără ca sportivii să aibă la dispoziție chiar tot ceea ce le-ar trebui, aspect al finanțării și susținerii în privința căruia Balojin a semnalat că face diferența între a-i putea ține pe plan local și a-i pierde.  

– Canotajul a fost rege în 2018, cu clasări pe locurile 1, 3, 4 și 10 în ierarhia individuală a celor mai buni 10 sportivi timișeni de anul trecut în discipline olimpice. Cum a vâslit anul acesta? 

Alexandru Laurențiu Danciu și Zlatomir Balojin, canotor și antrenor de la CSM Timișoara pe locul I în 2018 în sportul timișean pe ramuri olimpice

Președintele Asociației Județene de Canotaj Timiș, Zlatomir Balojin, totodată conducător al secției de canotaj la CSM Timișoara, a spus că ”Laurențiu Danciu și-a continuat ascensiunea, campion european la tineret, vicecampion la Cupa Mondială, cu medalii foarte multe la Campionatele Naționale, și în pregătiri pentru ediția de anul viitor a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo. Și anul acesta are toate șansele să se mențină în fruntea ierarhiei județene. David Hălmăgian va fi probabil și el în top, dar nu ne oprim aici, căci CSM are și o canotoare în lotul național de tineret iar trei fete la Năvodari, în Centrul Național de Pregătire a Juniorilor. Dintre fruntașii ierarhiei de anul trecut, Timișul l-a pierdut pe al treilea clasat pe județ, și aici intervine acea problemă a sprijinirii sportului, a finanțării. Îi ținem în măsura în care putem… Denis Nichitean, de la CSȘ Bega, a fost luat de bucureșteni, CSȘ Bega reușind în schimb s-o păstreze pe a patra clasată, Adriana Surupăceanu, și ea, o fată foarte bună. A zecea în aceeași ierarhie, Andreea Popa, de la CSU Politehnica, a ajuns și ea în capitală… Noi, la CSM, în total avem douăzeci și ceva de copii, și numai noi știm cum ne descurcăm… Și ne pare rău că un leu n-am primit de la Consiliul Județean Timiș, cum că s-a greșit proiectul, dar am fost de fapt tromboniți și duși cu zăhărelul. Nici un leu! Unii cu miliardul, nouă nici un ban. Și n-am absolut nimic cu nici o ramură sportivă, nici cu colegii din canotaj care au primit, dar dacă sumele s-ar direcționa eficient, cu folos, la țintă, cum trebuie, când trebuie, cui trebuie. Însă unele sunt anapoda. În schimb Primăria Timișoara chiar ne-a ajutat la CSM! Spun așa, că nouă orice bănuț în plus ne-ar prinde foarte bine, dar pe de altă parte e mulțumitor, să fim mulțumiți și pentru ceea ce avem”.

– Vă temeați la încheierea anului trecut, dat fiind situațiile binecunoscute, că nu-l veți putea ține pe Bega pe Laurențiu Danciu…

Zlatomir Balojin: ”Laurențiu a mers tot mai bine anul acesta! Dar să știți că și acum planează acest pericol, și o spun direct, din cauză că CJT nu ne-a alocat vreun leu, nici la CSM, nici Asociației Județene de Canotaj Timiș. Canotorul nostru a rămas pe poziții din respect pentru mine, dar este curtat chiar și la ora actuală, căci nu există o anumită perioadă de transfer în canotaj. Acum tocmai e în Timișoara, Federația Română de Canotaj l-a trimis și acasă, mai e nevoie și de-așa ceva. Tot timpul e în pregătiri la lot, ultima oară, din 29 septembrie, un an de pregătiri cu lotul olimpic, și are șanse mari să ajungă la Tokyo! Federația Română de Canotaj are deja 7 bărci calificate la ediția din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară, și mai vrea cel puțin două-trei calificări, încearcă și un simplu la băieți, și știu asta, căci sunt în Biroul Executiv. Ultima calificare va avea loc în luna mai la Lucerna, dar toți cei care au calificat bărcile anul acesta, la Campionatul European, la Regate, nu este neapărat obligatoriu să plece tocmai ei, nu e omul și barca. Însă în Elveția, pentru proba de 8+1, 80-90% dintre componenți vor rămâne în echipă. Atunci știm dacă va pleca și băiețelul nostru… În orice caz, merge din ce în ce mai bine, el face 20 la anul. Toți îl vor, inclusiv CSM București, și i-am spus, n-am nimic ce să zic dacă pleci, la Dinamo sau cine-l convinge, căci suntem cu toții conștienți că e foarte greu să-l ținem, financiar vorbind. Totul trece prin burtă, iar numai noi știm cât îi dăm copilului din bugetul total. Și alaltăieri a fost contactat, de Steaua, și le-am zis, măi oameni buni, nu pleacă la voi, dar m-am bazat foarte mult pe Consiliul Județean Timiș, să pot să-i cresc suma. Normal să se uite când cineva îi dă și cu 1.000 de lei în plus… Iar dacă vă uitați în palmele lor, ce mai sânge și bătături…”

– Treceți vă rog pe scurt în revistă ce-a obținut în linii mari anul acesta…

Z.B.: ”În aprilie, aici, la Campionatul Național de Fond de pe Bega, dublu podium. În mai, locul 2 la Cupa Mondială de seniori, competiții care sunt chiar foarte puternice. A fost în ambarcațiunea de 4 fără. Și David Hălmăgian a terminat pe 3 în 4 vâsle, ambii la seniori. La Campionatul Mondial, în America, locul 5 pentru Danciu, e ceea ce mă așteptam și era normal, căci era o competiție mai mult tranzitorie pentru prinderea vârfului de formă, fără a viza medalii. La tineret, la Euro, în Grecia, a câștigat însă în 4+1 rame. Apoi naționalele de viteză, pe 2 și 3 la seniori la Snagov, a tras și cu Vasile Udrescu, un copil de-al nostru, la două rame pe podium. O avem și pe Iasmina-Adelina Orosz, care e la lotul de tineret, cu perspective pe 4 ani de zile, spre ediția Jocurilor Olimpice de vară din 2024. Momentan e în clasa a XII-a dar e la lotul național, și acolo chiar e spuma. După cum mergi, ajungi la seniori dacă tragi bine, mai puțin, la tineret, așadar este o continuă selecție. Barca o fac pe apă… La Europenele de junioare, cel mai bun loc luat de România a fost al Iasminei Orosz cu Adela-Corina Popovici, pe 5. Popovici e din generația 2002 și este în lotul de junioare, iar Orosz cu un an mai mare și a prins tineretul. Pe lângă Popovici am reușit și am mai împins la loturi două fete de 2003, pe Andreea Iorgovan în dublu pe 2 la Naționalul de Fond, cu Roxana Moldovan, ambele la CNOPJ, la Năvodari”.

– Ce staff tehnic mai aveți la CSM?

Z.B.: ”În privința asta ne e foarte greu, sunt unul cu normă întreagă, și noroc cu o colegă care ne ajută foarte mult, Iulia Cîrlan, antrenoare de canotaj care mă ajută enorm. Eu cu cine-i lăsam pe Bega dacă trebuia să merg până la Năvodari!? Căci și-acolo, nu putem să-i lăsăm oricum… Sunt copii, tren, taxiuri, bagaje, și vedeți ce se mai și întâmplă în țara asta. Și e suficient să pierzi și două zile de antrenament pe Bega, cât nu înseamnă… Și mai trebuie să trec și pe la băieți la Snagov…”

– Care e situația în privința atragerii celor mai mici spre canotaj?

Z.B.: ”A fost mult mai bună anul acesta, am făcut o selecție. Avem un centru de juniori 2 finanțat de Federația Română de Canotaj, iar pe lângă asta 10 copilași pe care i-am găsit, corespund indicilor antropometrici, iar ei vor fi următoarea generație, de 2004-2005. Sunt patru fete, șase băieți, dar nu contează asta, ci cine corespunde. Am fost prin țară să-i aducem, și nu-i ușor să-i ții cu cazare, masă, dar nu ne plângem. Am adus și din Maramureș, cel mai de departe. Inspectoratul Școlar Județean Timiș ne-a ajutat foarte mult, m-am dus cu lista și s-a rezolvat să-i cazeze la LPS Banatul, la Generală 6, la 12. Îi mulțumesc din suflet domnului inspector (n.n.: Constantin Osain), n-a rămas un copil pe dinafară. Acum îi aducem la baza noastră de pe malul Begăi, și cazare, și ne înțelegem și cu nenea bucătarul să și gătim… Patru sunt timișoreni, avem chiar și un băiat de la Moșnița Nouă, foarte bun”.

– Cu baza materială cum mai stați?

Z.B.: ”Mulțumim Federației Române de Canotaj, ne-a ajutat foarte mult. E multă alergătură, du-te la București pentru una, la Arad pentru un portant, cărucior, dar așa avem parcul de bărci. Pot spune că avem și de concurs, căci sunt de 3 tipuri, mai de începători, pentru avansați și de concurs, Danciu o are pe-a lui de simplu, adusă acum 2 ani din Italia, în mod special, să-i facem o surpriză, a pupat-o, a plâns, dar chiar merită copilul. Trei șoferi s-au dus până în Italia, voiam neapărat să fie această surpriză, și a fost luată cea mai bună, ultimul tip de barcă, numai vâslele la 600 de euro. Sănătate să fie!”

– E mai complicat de când cu navigația pe Bega?

Z.B.: ”Nu, se poate face, chiar nu ne încurcă cu nimic! Noi ne ducem și la Utvin, chiar mai sus, dar se învață, căci și la Năvodari sunt valuri, la Snagov șalupe. Cine vrea cu adevărat să facă, poate…”  

– Cum stați cu orele de antrenament?

Z.B.: ”În această privință, noi ieșim în raport cu orele lor de școală. Niciodată n-am zis o oră. Și dimineața de la 6 ieșim la o adică pe apă, unii fac și înainte de a pleca la școală. Cei care nu corespund la măsurători fac două antrenamente să vină în primii trei. Chiar i-am spus unuia, azi ai liber, voia să vină la 6 și ceva dimineața. De exemplu cei care sunt la LPS și încep orele de la 9 mai pot face și două antrenamente pe zi”.

– Cât despre planurile legate de Lacul Surduc? Căci în timp s-a tot reluat mult subiectul, dar parcă nimic…

Z.B.: ”Cred că n-au vrut să facă… Erau puse deoparte două milioane 200 de mii, pentru pistă. Un proiect mic a început, schițele sunt foarte frumoase. Nu înțeleg de ce nu au mai vrut să facă. Prin Biroul Județean de Turism s-a promis că se va face ceva. Vor căuta cumva, există interesul, să facă astfel legătura, Bega, Surduc, și atunci și pista. Am fi prima pistă din țară unde s-ar putea găzdui liniștit și un Euro… Noi ne antrenăm acolo de ani de zile în cantonament de vară, ne mai ajută și Primăria Fîrdea, de exemplu cu apă, adusă într-o cisternă de Pompieri, uneori și de două ori pe zi, o turnăm în fântână și avem…”

– Asociației Județene de Canotaj cum îi merge?

Z.B.: ”E în evoluție. E Centrul de juniori 2, de 2004, 2005, 2006, pe care l-am făcut pe Asociație în ideea că dacă suntem susținuți, din 12-14 copilași, să reușim să-i băgăm la Centrul Național de Pregătire pentru juniori pe 7-8, atunci vom reuși să aducem un Centru Național de juniori 1 la Timișoara. Avem șanse mari să fie la noi la Timișoara. Ni s-a spus, dacă aveți apă, casă, masă, școlarizare, atunci nu e problemă. Și le avem grupate, pe când la Iași de exemplu sunt la 15 kilometri, nu e ușoară transbordarea. Iar dacă vrea să învețe, poate să o facă, noi avem juniori la ”Economic”, la ”Pedagogic”. Am trimis la Iași până n-aveam, și s-a dus acolo la ”Agricol”, ceea ce constituie un inconvenient, căci acolo mai întâi s-a făcut centrul iar apoi s-a rezolvat școlarizarea. De COSR va fi plătit, sperăm să putem atrage acest centru de juniori 1 la Timișoara… Plus că vara e pe Surduc, cu speranța pistei…”

– Câți sportivi legitimați aveți la CSM?

Z.B.: ”În total la CSM, în frunte cu un cârmaci în vârstă de 68 de ani, Nicolae Vulpe, profesor antrenor la CNOPJ, avem 34 de sportivi legitimați, cu tot cu Hălmăgian, Pataki… Mezină e Georgiana Pralea, din clasa a VII-a”.

– Pomeneați pe la început de CJT, că n-a mai alocat nimic canotajului de la CSM, Asociației, și v-am simțit mâhnirea. Puteți explica mai mult?

Z.B.: ”Consiliul Județean Timiș a dat și anul acesta niște bani la toate cluburile și asociațiile, dar nouă nu s-a putut, către AJC, căci suntem în proces cu ei, se trage de la cauza aceea cu fotbalul, că a dat bani la sport. Rămân însă uimit că Universitatea a primit bani, adică CSU, și pleacă în cantonament să strice banii, ăsta e adevărul, căci la când i s-au dat, ce poate să și facă cu ei!? De ce n-a dat la canotajul CSM-ului!? Asociația nu poate întocmi proiect, din cauza situației cu procesul. Dar am chemat un control la mine de la Curtea de Conturi, în speranța că doar, doar o să mă aprobe cu CSM; nu pot depune, că mi se respinge. Culmea e că Asociația Județeană de Canotaj chiar e în asociere cu ei, cu CJT, și cât a fost domnul Stancu am fost susținuți, dar apoi, nu. Nu zic nimic dacă banii alocați sportului chiar s-ar duce exact unde și când trebuie, dar nu așa, și nu exagerez când zic că sunt 7 ani de când Asociația n-a mai primit un leu de la CJT, atunci au fost 70.000 de lei. Ori eu, ca să plec 3 zile la competiții cu 20 de copii, trebuie să mai tai din ei că nu-i pot duce pe toți, să nu mai zic de necesitatea unui cantonament de iarnă, nici atât despre cele 21 de zile conform cărții. Dacă ar exista un ajutor și de la Consiliul Județean, i-aș putea eventual readuce până și pe Pîrghie sau Popa. Uriaș a fost când s-a dat în București 2% pentru sport, dar nu mai sunt, n-au mai fost plătiți parcă din mai-iunie, dar la noi nu ar fi o problemă cu achitarea plăților, dacă ar mai fi acest ajutor, existent cândva. Nu se întâmplă să nu fie plătiți aici când trebuie, iar cu premierile, cu indemnizațiile lunare, nu e deloc ușor de menținut ritmul plăților. De la diferențele susținerii financiare a plecat și exodul… Pîrghie, Enache, Popa, Nichitean. Acum sunt alți tineri și juniori talentați. A existat o șansă până și pe Adrian Cionca să-l readucem, chiar din Anglia, dar decât să-l prostesc, în condițiile în care acolo câștigă niște bani bunicei… Aici e totul, că dacă nu știm că putem să ne onorăm cu adevărat, mai bine să nu-i încurcăm. Pe Daniel Donci, fostul multiplu campion al Timișoarei, l-am readus de exemplu din Anglia, e acum de nădejde, antrenor la lotul olimpic, foarte bun și pe engleză, pe calculatoare. Mai puteam avea alți 3-4 copii, mulți au vrut la CSM, dar mi-i i-a luat Steaua, când mergea vestea că nu pot fi remunerați cum trebuie. Ori decât să-i ținem pe gratis, mai bine să meargă la mai bine. Problema e că de 2 ani CJT nu mai dă la CSM Timișoara, după ce ne-a promis anul trecut că la rectificarea din noiembrie ne alocă niște bani, dar cică s-a greșit depunerea proiectului, s-a scris că nu ne mai dă pentru nu știu cât timp. Asta doar pentru că în loc de în data de, s-a depus în data de… Ne-au mai promis și acum două luni, dar ne-au plimbat cu preșul, și acum se știe cui s-a mai dat. Mie îmi trebuie de exemplu pentru selecție și nu-mi dai, așa încât te doare puțin când vezi distribuția asta de bani, așa, anapoda… Să nu fiu greșit înțeles, nu am nimic cu CSU Politehnica, și bine că se dă sportului, că se mai dă canotajului, și problema nu e la ei, chiar au și ei o selecție frumoasă, copii chiar bunicei, dar de ce nu și nouă!? Eu înțeleg că Adi Tal a preluat CSU Politehnica și îi știe la CJT dar hai să direcționăm cât mai util și eficient banii către sport. Bani ar fi, chiar sunt, dar dacă și știm să-i punem la lucru așa cum trebuie. La cum e situația în România, în general pentru canotajul local e destul de bine, dar clar e loc de mai bine. Mă mai rog de exemplu de Direcția Județeană de Sport și chiar am avut trecere, ajutat prompt cu un loc de cazare la ei pentru un sportiv adus de la CS Olimpia București, s-ar putea foarte bine și cu un cantonament la Poieni Strâmbu, sunt condițiile necesare, doar că nimeni nu vrea să iasă acolo că nu e semnal. Ca să vezi, asta ar fi problema, nu s-ar putea altfel…”

Lista canotorilor legitimați la zi în secția de profil de la CSM Timișoara:

Danciu Laurențiu Alexandru (anul nașterii: 2000)

Hălmăgian David Cătălin (1999)

Udrescu Vasile (1997)

Balosin David George (1999)

Popovici Adela Corina (2002)

Orosz Iasmina Adelina (2001)

Moldovan Roxana (2003)

Iorgovan Andreea (2003)

Groza Darius (2003)

Gavrilă Marius (2003)

Vlădoiu Andreea (2002)

Pintea Raluca (2005)

Pralea Anuța (2004)

Pralea Georgiana (2006)

Balosin Denisa (2005)

Lera Andreea (2002)

Petroman Larisa (2001)

Ștefanovici Silvana (2004)

Grigori Violeta (2004)

Lavița Claudiu (2003)

Pop Gheorghe (2004)

Mureșan Tinel (2005)

Elenes Silviu (2005)

Ciuhat Andrei (2005)

Bodea Adrian (2003)

Palic Fineas (2004)

Szekely Bogdan (2005)

Szekely Eduard (2005)

Birgian Andra (2003)

Magdău Eduard (2004)

Vulpe Nicolae (1949).

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Exclusiv și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − = 1

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: