Flotila Federaţiei Române de Canotaj a lăsat pe ultima zi a săptămânii „Mondialului” de canotaj pentru seniori de la Beograd cucerirea şi unor medalii de aur, dar au fost chiar două finale A câştigate de „tricolore” în probele feminine de dublu rame şi 8 plus 1, triumfuri graţie cărora România a săltat între cele 10 ţări aureolate la ediţia preolimpică de pe Sava, ba între cele doar 7 cu minimum două clasări pe locul I.
După ocuparea locului 2 şi adjudecarea „argintului” la 4 rame tot într-o finală feminină la medalii, respectiv a unor medalii de bronz în două probe de dublu tot ale sexului frumos – inclusiv la categoria uşoară, canotoarele României au aşezat cireaşa pe tort în duminica finală pe Sava, la Beograd, sau mai bine zis cireşele.
Căci Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au confirmat aşteptările la dublu rame, cu aproape 3 secunde şi jumătate avans în faţa lituaniencelor, „tricolore” din nou campioane ale lumii în 6:46.94, urmate de baltice cu timpul de 6:50.34 şi echipajul SUA pe 3, iar echipajul de 8 plus 1 al României, ambarcaţiune „regină mamă” a flotilei F.R.C., n-a scăpat prilejul încă unui triumf, cu peste două secunde înaintea sportivelor din SUA, urmate îndeaproape de australience.
Campioane olimpice dar şi continentale, Bodnar şi Radiş şi-au apărat titlul mondial cucerit în 2022, reconfirmare într-un an preolimpic, fără a le fi ameninţată supremaţia pe parcursul finalei.
Maria-Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş şi Victoria-Ştefania Petreanu au înregistrat timpul de 6 minute, o secundă şi 28 de sutimi, campioane mondiale cu 2:45s avans în faţa nord-americancelor.
În prealabil, „argint tricolor” la 4 rame, o revelaţie prin aceleaşi Mădălina şi Amalia Bereş, Tivodariu şi Rusu, nu cu mult în urma Olandei triumfătoare în 6:41.82, „tricolorele” vicecampioane ale lumii în 6:43.29, urmate pe podium la o secundă şi două sutimi de britanice.
Şi „bronz” feminin „tricolor” prin Ioana Vrânceanu şi Roxana Anghel la dublu rame, în 7:24.33, după Olanda, şi în această finală A încoronată campioană a lumii, respectiv Australia.
Celălalt loc 3 fiind adjudecat la categoria uşoară de Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc în 7:23.70 la dublu vâsle, la nici o secundă după nord-americance, finala fiind câştigată de britanice.
De fapt, în probele clasice feminine doar 3 federaţii şi-au împărţit medaliile de aur, cea olandeză, cu 3 triumfuri finale, română, cu două, respectiv britanică, în vreme ce probele categoriei uşoare în concursurile sexului frumos au fost câştigate de Irlanda, Italia şi Regatul Unit.
În schimb, fără medalii în competiţia masculină, la probele clasice impunându-se în câte două curse britanicii şi olandezii, iar în câte una elveţienii şi neamţul Zeidler la simplu, Italia dominând pe de altă parte la categoria uşoară, cu două medalii de aur, câte una în contul Elveţiei respectiv Irlandei.
Au fost în plus şi 8 probe de para-canotaj, pentru sportivii cu dizabilităţi, secţiune de concurs în care Ucraina a câştigat 3 curse, devansând astfel România în clasamentul general final pe medalii al ediţiei belgrădene din 2023 a Campionatului Mondial de canotaj pentru seniori de pe Sava, în Serbia.
Ierarhie dominată de Olanda cu 6 medalii de aur şi 3 de argint, urmată de Regatul Unit tot cu 6 de aur, una de argint şi două de bronz, respectiv Italia (3-4-1). În continuare, în baza tuturor celor 27 de seturi de medalii decernate la malurile Dunării, Ucraina, România (2-1-2), Elveţia, Irlanda, Germania, Australia şi Norvegia cu măcar câte o medalie de aur, alte tot 10 federaţii cu clasări pe podium, SUA pe locul 11 cu 4 de argint şi două de bronz, Noua Zeelandă cu una de argint şi două de bronz, iar în continuare China, Franţa, Croaţia, Ungaria, Lituania, Mexic, Polonia – cu 3 de bronz şi Republica Moldova. (foto: news.ro)