România a dominat ierarhia pe națiuni a ediției din acest an a Campionatului European de canotaj rezervat categoriei sub 23 de ani, cucerind în Belgia nu mai puțin de 5 medalii de aur și 4 de argint, în trei dintre ambarcațiunile care au câștigat finale A continentale la Hazewinkel vâslind și sportivi lansați pe ape pe canalul Bega, Laurențiu Danciu în echipajele ”tricolore” de 8+1 și 4 rame, Andreea Iorgovan în cel feminin de 8+1.
Cea de-a șasea ediție a ”Europenelor” de canotaj sub 23 de ani a fost dominată, ca număr total al medaliilor cucerite dar și al celor de aur, de una și aceeași federație, cea din România, care a obținut locul I în ierarhia pe medalii și în marea majoritate a edițiilor precedente, în 2017 în Polonia, în 2018 în Belarus, în 2019 în Grecia iar anul trecut din nou la Kruszwika, în Polonia, cu excepția care confirmă regula, la reuniunea din 2020 din Germania, unde lotul Italiei i-a devansat de puțin pe ”tricolori”, cu un bilanț de 5 medalii de aur, 6 de argint și 3 de bronz, față de cele 5 de aur, 3 de argint și două de bronz ale României. ”Euro U23” este așadar ”în apele teritoriale” ale României. Cu 8 medalii de aur la ediția inaugurală din urmă cu 5 ani de la Kruszwika, tot atâtea în 2018, chiar 9 de aur în 2019, respectiv câte 5 la ultimele 3 ediții. Cinci din totalul de 24 puse în joc pe 3-4 septembrie în Belgia, în câte 8 probe masculine respectiv feminine, plus alte câte 4 la categoria ușoară la fete și băieți, cu mențiunea că numai alte 9 federații au cucerit medalii de aur în Belgia, din totalul celor 19 cu clasați pe podium, Polonia și Regatul Unit reușind și acestea obținerea unui număr apropiat de medalii de cel al României, 7 respectiv 6, la capitolul ”aur” Grecia, Italia și Polonia urmând flotila F.R.C. cu câte 3 fiecare.
Tradiția de succes a canotajului românesc în proba de 8+1 feminin a fost reliefată și zilele trecute la nivelul categoriei de vârstă a tineretului, pe plan european, ”tricolorele” triumfând la Euro U23 în Belgia în finala la medalii a probei, în componență și cu o sportivă de pe apele Begăi, Andreea Iorgovan, de la CSM Timișoara, împreună cu coechipierele Amalia Bucu, Estera-Costina-Beatrice Vîlceanu, Alina-Maria Baletchi, Manuela-Gabriela Lungu, Geanina Dumitrița Juncanariu, Alice-Elena Turcanu, Elena Suta și Victoria-Ștefania Petreanu. Româncele au învins în 6 minute, 28 de secunde și 28 de sutimi, devansându-le pe nemțoaice, vicecampioane europene.
Primul titlu continental al Federației Române de Canotaj la Hazewinkel avea a fi adjudecat de o altă ambarcațiune cu un canotor de la CSM Timișoara în echipaj, și anume Alexandru-Laurențiu Danciu, multiplul laureat, antrenat și el la CSMT de Zlatomir Balojin, încheind pe primul loc finala A la medalii a probei de patru plus unu rame masculin, alături de Andrei-Petrișor Axintoi, Alexandru Gherasim și Florin Arteni, cu Maria-Antonia Iancu la cârmă, victorioși în 6 minute, 28 de secunde și 96 de sutimi, în fața italienilor.
Iar Danciu avea să biseze cu ocazia ultimei finale a ediției belgiene a Campionatelor Europene de canotaj Under 23, cea de 8+1 masculin, adjudecată și aceasta de tinerii ”tricolori”, ceea ce a mărit la 5 salba medaliilor de aur a vâslașilor României la Hazewinkel, 9 în total, finala A fiind câștigată în alcătuirea Andrei-Petrișor Axintoi, Alexandru Gherasim, Florin Ceobanu, Andrei Lungu, Andrei Mândrilă, Claudiu Neamțu, Florin Arteni, Alexandru-Laurențiu Danciu și Maria-Antonia Iancu, primii în 5 minute, 41 de secunde și 44 de sutimi, urmați de Polonia și Regatul Unit. Prima și ultima medalie de aur cucerită de români în Belgia la Euro U23, cu timișoreanul Danciu în barcă.
F.R.C. a avut succes în Occident – pe lângă dubla victorie cu echipajele de 8+1 și la 4 rame băieți, și cu alte ambarcațiuni de 4 ale fetelor, a doua medalie de aur cucerită în Belgia fiind obținută în proba de patru rame feminin prin reușita în finala A a echipajului format din Estera Vîlceanu, Alina-Maria Balețchi, Manuela Lungu și Geanina Dumitrița Juncanariu cu timpul de 6:54,19, tot în fața celor din Polonia și Regatul Unit, următoarele pe podium, iar Emanuela-Ioana Ciotău, Cristina Druga, Alexandra Ungureanu și Patricia Cireș triumfând în finala A la medalii a probei feminine de 4 vâsle, urmate de Cehia și Polonia.
Celor 5 curse finale victorioase li s-au adăugat 4 clasări pe locul 2, cu două echipaje feminine respectiv două ale băieților, medalii de argint pentru vicecampioni ai Europei, și anume Amalia Bucu, Larisa Bogdan, Lorena Constantin, Iuliana Timoc și Victoria-Ștefania Petreanu la 4 plus unu rame fete, Andrada-Maria Moroșanu și Iulia-Liliana Bălăucă la dublu vâsle după Grecia dar înaintea britanicelor, Andrei Mândrilă și Claudiu Neamțu la dublu rame în urma Lituaniei dar în fața croaților, precum și Sebastian Timiș, Ionuț Pavel, Constantin-Emanuel Sterea și Iliuță-Leontin Nuțescu la 4 rame.
Dominația României la nivel european s-a menținut așadar la categoria tineret și la ediția belgiană din acest început de septembrie, rămânând de văzut dacă se va concretiza consistent în timp și la seniorat, singura categorie care contează cu adevărat și pentru care se depun toate eforturile creșterii generațiilor de la grupele de vârstă juvenile.