Laurențiu Danciu (CSM Timișoara), prim fondist al țării la juniori 2, Kovacs & Ardelean (CSȘ Bega) dubli campioni la juniori 1

Vremea frumoasă a ținut cu canotorii și vineri și sâmbătă, în partea a doua a Campionatului Național de Fond, desfășurat începând de miercuri pe apele canalului Bega, în primele două zile la seniori și tineret, iar apoi la juniori. Pe măsură, sportivii localnici au urcat de mai multe ori pe prima treaptă a podiumului, după frumoasele triumfuri de la seniori, cu Adrian Cionca vioara întâi a țării între simpliști, venind și succesele juniorilor, trei la număr, de la CSM respectiv CSȘ Bega Timișoara.

Au fost 4 zile de canotaj de cea mai bună calitate la nivel național, forul federal putându-se declara foarte mulțumit de calitatea prestațiilor în ceea ce a fost întâiul concurs pe apă din noul sezon dar și de verificare a stadiului pregătirilor la ieșirea din iarnă.

Odată intrați în scenă juniorii, vineri și sâmbătă, au rezultat dispute neașteptat de aprige și purtate în mai mulți concurenți, în condițiile unei participări juvenile surprinzător de numeroase. De fapt, conform constatării oficialilor, au fost mai mulți juniori la start decât de obicei, în jur de 200 de canotori dar peste 230 ca aliniere în probe, în condițiile în care unii au vâslit pe două fronturi.

Semne bune așadar de la Campionatul Național de Fond de la Timișoara, disputat și în această primăvară pe Bega, pe porțiunea clasică de 6 kilometri, în amonte de la Fabrica de Zahăr cu sosirea la ”Flora”. Reuniunile juvenile au ținut de la 9 la 12 vineri iar astăzi tot de la 9 până la ora 13, fiind programate întreceri pe mai multe categorii de vârstă, la juniori I, II și III, pentru fete și băieți, plus la categoria ușoară. Desigur, s-a tras în diferite tipuri de ambarcațiuni, la simplu, dublu, și patru, la vâsle și rame.

Ca triumfuri timișorene, încă unul la simplu în proba juniorilor 2, prin Laurențiu Danciu, component de lot național din generația 2000, foarte bun pentru categoria sa de vârstă și cu 2 ani în față ca junior mare. Concurând pentru a doua oară la Campionatul Național de Fond, Danciu a manifestat o bună tehnică, impunându-se sub culorile lui CSM Timișoara, secție în grija lui Zlatomir Balojin. Danciu, al cărui triumf a venit imediat după aniversarea zilei de naștere pe 31 martie, măsoară 1,89 metri și are anvergură de 1,96m cu 2,48 în lațime întins, ajungând la Centrul Olimpic Național pentru pregătirea juniorilor de la Năvodari.

CSM Timișoara se poate mândri însă și cu un simplist vicecampion național, în proba categoriei ușoare a juniorilor 1, David Balosin, din generația 1999, încheind de puțin în urma reprezentantului lui CSM Suceava, la aproximativ 3 secunde.

Aur și argint la nivel juvenil pentru Timișoara și din partea concitadinei CSȘ Bega, dublă campioană națională de fond pe Bega în 2016 prin Albert Ferencz Kovacs și Sergiu Ștefan Ardelean, atât la 2- cât și la dublu între juniorii mari, în condițiile în care Kovacs se impunea la 2- categoria ușoară și în reuniunile seniorilor, cu colegul de barcă Pența, pentru CS Universitar Politehnica.

CSȘ Bega a mai obținut la juniori și un loc 2, la 2- masculin prin juniorii 1 Robert Ștefan Niță și Nicolae Paul Toma, cu mențiunea că flotila galben-albaștrilor a fost îndrumată de profesorii Ecaterina Calapis, Elvira Văsuț, Dorin Bena și Nicolae Vulpe.

Clubul Sportiv Școlar ”Bega” a aliniat de fapt 11 echipaje în reuniunile de juniori de vineri și sâmbătă, și anume de dublu și 2- la juniori mari – masculin, simplu feminin la juniori mari, două de simplu feminin la juniori mici, două la categoria ușoară, două de dublu băieți și alte două de simplu băieți la juniori mici, cu un simplist la categoria ușoară, Fabian Martin, urcat pe podium.

Pentru experiență competițională adițională, 6 echipaje ale ”Begăi” vâsleau și miercuri și joi în întrecerile de seniori, profesoara Ecaterina Calapis mărturisind că ”sunt foarte bucuroasă pentru evoluțiile sportivilor noștri, chiar au făcut curse foarte bune și au fost rezultate foarte bune! Iar participările la seniori și inerentele dificultăți întâmpinate pe apă se mai întâmplă și la case mai mari și doar ne întăresc și mai mult. Contează foarte mult experiența acumulată și este foarte frumos pentru Timișoara că barca de 4 a ieșit vicecampioană națională la seniori cu 2 juniori de-ai noștri în componență, Niță și Toma. CSU Poli a fost depășită în acea probă doar de Dinamo, care formează osatura de lot”.

De fapt, abia s-au încheiat după prânz întrecerile și 3 juniori de la CSȘ Bega au plecat spre Snagov, pentru pregătirea criteriilor de selecție la lot, fiind vorba despre Andreea Popa, Robert Niță și Paul Toma.

Motive de bucurie și dinspre CSM Timișoara, care a mai aliniat în probele juniorilor și ambarcațiunea de 4+1 rame, clasată pe locul 4 între juniorii mari în componența Alexandru Cîrdu, Alexandru Hancig, Flavius Boldor și Denis Rada, cu Sebastian Andrica un talentat cârmaci precum fulgul, remarcabil pentru categoria sa de junior mic din generația 2000, chiar și așa medaliat în barcă timișoreană la seniori.

Conform lui Zlatomir Balojin, Andrica a impresionat prin precocitatea sa, cu o bună îndemânare și vedere pe apă, fiind suficient de abil deja pentru a prinde culoarul favorabil mai aproape de mal, aspect deloc lesne ca tehnică la nivel juvenil. CSM a mai avut și un alt echipaj de 4 bine clasat, vâslașele junioare mici, pe locul 5.

Ca impresie generală, după câte două zile de concursuri la seniori și tineret respectiv juniori, un Campionat Național de Fond competitiv și bine organizat, cu Adrian Cionca făcând cinste Timișoarei ca prim simplist al țării. Mai rămâne însă de văzut, în perspectiva lansării la apă a vaporașelor pe Bega, dacă Naționalul de Fond se va mai întoarce în Timișoara și în aprilie 2017, așa cum a tot revenit în Banat în ultimii ani…

Până atunci, imediat după încheierea astăzi a celor 4 zile de regată pe 6 kilometri de canal navigabil, reunirea loturilor naționale la Snagov, în vederea pregătirii participării la Campionatul Eeuropean, Campionatul Mondial și Balcaniadă, toate de juniori. Primul hop este în luna mai, dar până atunci selecția, în ultima decadă din aprilie…

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: