”M-aș bucura să existe și Fondul pe Bega, și pistă la Surduc. Dar din aceste două proiecte sigur unul îl vom duce la capăt!”

Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, împreună cu Sandu Pop, secretar general FRC, Traian Stancu, președintele Asociației Județene de Canotaj Timiș, și Adriana Cserhati, timișoreanca în antrenorat la CSM Iași și arbitru federal, au susținut astăzi la amiază o conferință de presă la ”Yacht Club”, pe faleza Begăi, odată cu încheierea întrecerii de două zile a Campionatului Național de Fond pentru juniori, ce va fi urmată miercuri și joi de întrecerile tot pe 6 kilometri a ”Naționalelor” canotorilor seniori.

Din capul locului, Elisabeta Lipă s-a referit la cadrul aparte oferit canotajului de canalul Bega, sportul pe ape bucurându-se de revenirea anuală la Timișoara pentru prima mare întrecere a sezonului, cea de fond, una de anvergură, pe o distanță triplă de concurs decât cea clasică, dar și de grija cu care mica mare lume a disciplinei cu vâsle este întâmpinată aici: ”Timișoara mi-e dragă și mie, căci și eu, cu mulți ani în urmă, eram în situația sportivilor pe care i-ați văzut concurând. Mă bucur că am reușit să revenim după o perioadă mai mare, mă bucur că administrațiile de aici au reușit să curețe Bega și noi să revenim cu Naționalele de Fond, și sincer vă spun că în nici un oraș nu este mai frumos să organizăm această întrecere ca la Timișoara. Este atât de frumoasă mai ales în perioada aceasta, cu pomii care au explodat în floare. E o plăcere și o bucrie să revin în Timișoara!”

Într-adevăr, după ce ieri a fost mohorât iar aseară a plouat, astăzi a ieșit soarele, pentru sesiunile finale, a III-a și a IV-a, comasate, ale juniorilor.

Multipla campioană olimpică a relevat aportul Asociației Județene Timiș de Canotaj în buna desfășurare a competițiilor pe perioada a 4 zile, relevând că ”trebuie să ai oameni dăruiți, dedicați pentru așa ceva, iar domnul Traian Stancu nu a stat nici o secundă pentru a fi bine canotajului aici, la Naționale. Îi place lumea aceasta a noastră frumoasă și s-a implicat trup și suflet să ajute canotajul timișorean, și iată, încet, încet, pot să crească și să ajungă campioni la Timișoara!”

Secretarul General federal, Sandu Pop, a fost pe aceeași lungime de undă, evidențiind baza structurală benefică dezvoltării canotajului și pe mai departe pe malurile Begăi: ”Fără a exagera cu nimic, sub coordonarea lui Traian Stancu s-a creat un Comitet de Organizare al acestor întreceri aproape de marile competiții la nivel internațional! Frumusețea orașului, a oamenilor locului, a făcut ca toate lucrurile  să fie bine gândite și puse la punct așa cum s-a dorit. Timișoara este un centru foarte important pentru canotajul românesc și aici există toate structurile posibile, și anume un club al Ministerului Educației, CSȘ Bega, unul al Ministerului Tineretului și Sportului, CSM, există CSU Politehnica, și există unul privat, CS Banatul, dar și Asociația Județeană de Canotaj, așa încât întrunește toate condițiile necesare atât pentru performanță cât și pentru sportul recreațional. Iar bazele de canotaj plasate în centrul orașului pot oferi accesul locuitorilor dar, și mai mult, celor care se îndreaptă spre marea performanță. Evoluția este de la an la an mai bună și îi felicităm pe antrenorii și toți cei de aici atât pentru efortul de a selecționa și pregăti, plus mai ales pentru a organiza, căci zilele acestea sunt sute de persoane la Timișoara, cu cazare, masă, o problematică diversă, și se achită cu brio de cele necesare”.

Traian Stancu a explicat că ”la nivelul canotajului din România, în care activează oameni deosebiți, e viață dură și grea, au mai mult decât o competiție pe lună și asta înseamnă griji și probleme, cu bărcile, cu copiii, nenumărate probleme de rezolvat. Noi ne ocupăm de ceea ce înseamnă logistica. Iar aseară am participat la prima mea Adunare Generală Ordinară a Federației Românie de Canotaj, în care mi-am exprimat și votul”.

O problemă la orizont, ținând de faptul că Bega se anunță a deveni canal navigabil, a fost rezolvată cu umor de multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă: ”Lărgim Bega… Glumeam, dar sunt ferm convinsă că în lume mai sunt astfel de cazuri, în care un canal navigabil este disponibil și canotajului. Și vor circula vaporașe, nu mai mult, căci Bega are și ea o capacitate… Sunt ferm convinsă că soluții se găsesc, și bănuiesc că va exista un orar, eventual sectoare, dar deocamdată nu știm dacă va fi navigabil la anul, căci și anul trecut au zis că e gata de navigație și vor circula în 2015, și iată că nu s-a întâmplat încă…”

S-a adus în discuție și dezvoltarea canotajului în estul județului Timiș, pe luciul lacului de acumulare Surduc: ”Am fost acolo cu domnul Stancu și este extraordinar de frumos, se pretează pentru canotaj, dar având în vedere că zona nu este bine dezvoltată, degeaba aduci acolo întreceri, că n-ai unde să cazezi sportivii, și e clar că trebuie să intre într-un program de dezvoltare!”

Legat de viitorul statul al Begăi de canal navigabil, Traian Stancu a dat asigurări: ”Acest Campionat Național de Fond va continua să rămână în orice condiții pe Bega, dar îmi doresc să dezvoltăm și proiectul de la Lacul Surduc! Avem o fișă de proiect și două stadii de lucru: Consiliul Județean are în vedere dezvoltarea zonei de est a județului în cadrul unui proiect mai mare ce include pista de canotaj; Primăria Timișoara m-a contactat și Asociația Județeană de Canotaj Timiș a votat în Consiliul de Administrație ca Municipalitatea să fie membri, și au intenția unui proiect de început în care vor o pistă numai pe apă, omologată conform standardului internațional după un tip foarte bun, ca în Spania și Portugalia. Nu ne-au venit momentan criteriile cum vom atrage banii europeni, dar dacă, unu, se finanțează numai pentru competiții, atunci e imediat, dar dacă, doi, e un proiect de dezvoltare zonală cu pistă, atunci facem la Surduc!”

”M-aș bucura să existe însă și Campionatul Național Fond anual pe Bega și proiectul cu pistă la Surduc. Dar oricum din acestea două, vom duce sigur una până la capăt!”, a concluzionat Traian Stancu.

În privința finanțării canotajului, Elisabeta Lipă a spus că ”avem criterii pe care trebuie să le îndeplinim, să primim de la bugetul de stat, și n-am auzit că ar fi în pericol de a nu mai fi finanțat. Normal că nu sunt suficienți, avem datoria morală să căutăm sponsori, să-i atragem, să vină spre sportul de performanță, și nu e suficient doar să-i dai masă, casă, iar antrenorilor să nu le aduci ajutătoare în pregătire, să vadă unde se situează și dacă timpii realizați le conferă perspectivele spre performanță”.

”Legislativ nu s-a întâmplat nimic în ultimii 4 ani, doar au crescut indemnizațiile pentru sportivii de înaltă performanță, iar dacă până acum aveau 1.000 de lei, acum este de 1.800. Să sperăm că Legea 69 va fi modificată cu îmbunătățiri tocmai spre beneficiul performanței, că se va da legea sponsorizării, ce nu există, pentru care trebuie să relaxezi fiscalitatea… Există atâtea care trebuie făcute, și trebuie cineva să le facă!”, a adăugat Elisabeta Lipă.

În privința tot mai apropiatelor Jocuri Olimpice de vară din anul 2015, la Rio de Janeiro, aspirațiile la podium se leagă, după cum a explicat Elisabeta Lipă, de probele consacrate: ”Normal că mergem pe cele deja consacrate, 2 fără și 8 plus 1 la fete, și mă bucur că după 4 ani de zile de când am inițiat, am revenit la ușoară. După ce s-au retras Alupei și Burcică proba a dispărut, din ce motive, mi-e greu să spun, iar la categoria ușoară avem altceva, pe când la Open n-avem nici o restricție, căci trebuie să te menții la o anumită greutate, și avem și noi ușoară, ca în box, lupte, judo, în care mai ai un adversar, și anume cântarul – la acesta trebuie să te încadrezi la 59 la simplu, iar la dublu în 57 de kilograme. N-am avut aceste două sportive sau una măcar, care să ducă tradiția acestei probe mai departe. De 4 ani investim și am speranțe că avem 3 echipaje de ușoară care au participat la Europenele de juniori și tineret, care ne dau speranța că pot să califice proba pentru Jocurile Olimpice iar la anul, de ce nu!? – să acceadă la medalii. La băieți e cea de 4 fără și eu sper să aibă înțelepciunea și dorința, și munca pe măsura, căci totul ține numai de ei, cât de mult își doresc să ajungă la Jocurile Olimpice!”

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = patru

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: