Mădălina Petreanu şi Robert Groşan, de la CSM Timişoara şi CSŞ Bega, calificaţi cu echipajele de 8+1 ale României în finala A a Campionatului European de juniori

Canotorii juniori timişoreni prezenţi în acest weekend la Campionatul European al categoriei găzduit pe lacul natural de la Hazewinkel, în Belgia, s-au calificat cu ambarcaţiunile României în finalele A, de mâine.

Mădălina Petreanu, născută în 5 ianuarie 1996, de la CSM Timişoara, şi aflată în ultimul an de juniorat, a câştigat cu echipajul feminin de 8 plus 1 al României preliminariile probei, calificându-se în finala A de duminică după-amiază.

În alcătuirea Logofătu, Mihai, Filip, Napa, Pafenie, Vasile, Petreanu, Crefelian, cu Palaşca la cârmă, ambarcaţiunea României a trecut prima linia de sosire, în 6:39,24, dominând destul de clar în întrecerea cu Rusia, Belarus şi Italia. Româncele au fost pe primul loc după fiecare 500 de metri ai traseului de 2 kilometri, doar pe ultimul sfert înregistrând un timp inferior, celor din Belarus.

Şanse mari pentru echipajul de 8 plus 1 de a cuceri aurul la o competiţie dominată anul trecut, la Minsk, de flotila „tricoloră”, care obţinea 7 calsări pe locul I.

Tot locul 1 şi pentru Robert Groşan, de la CSŞ Bega Timişoara, în echipajul de 8 plus 1 al băieţilor, şi tot pe a şaptea poziţie în barcă, laolaltă cu Dulgheru, Brânză, Porcoş, Radu, Ianoş, Pascari, Curuzan-Corneli şi Munteanu la cârmă. Românii s-au impus în 5:54,90, în dauna Olandei, Italiei şi Austriei, vâslind tot mai bine, după ce primii 500 de metri îi încheiau pe locul 4, următorii 500, cu al doilea timp pe respectiva distanţă, pe 3, iar următoarea jumătate în frunte.

Mai dificil, triumful băieţilor a fost adjudecat în serii, echivalând cu o aliniere, mâine, în finala A a competiţiei.

Aşadar 2 canotori timişoreni din generaţia 1996 în lotul României pentru Campionatul European de juniori ce are loc sâmbătă şi duminică la Hazewinkel.

Aflaţi în ultimul an de juniorat, cei 2 şi-au câştigat locul cu ocazia selecţiei de „ambarcaţii”, cum le spun sportivii, ce a avut loc în 25 şi 26 aprilie la Snagov, din 28 aprilie intrând în pregătirea în linie dreaptă a participării la întrecerea continentală juvenilă din Belgia.

Petreanu încheia luna trecută pe locul 3 în proba de simplu a Campionatului Naţional de Fond de la Timişoara, pe distanţa de 6.000 metri, şi pe 2 în 4 rame, cu colegele de la CSM Patricia Ştef, Norica Hobean şi Marina Ionescu.

România se clasa anul trecut detaşat pe primul loc Campionatul European de juniori găzduit la Minsk, cu 7 medalii de aur, dar federaţia de profil a optat pentru această a patra ediţie a întrecerii juvenile la o flotilă mai restrânsă, de 9 echipaje, în vreme ce Italia, a doua în 2013, cu două medalii de aur, este singura care aliniază acum ambarcaţiuni în toate cele 13 probe de la Bloso-Hazewinkel.

România se numără între cele 31 de naţiuni la start prezentând un total de 152 de echipaje şi 450 de juniori, „tricolorii” mai având câte două ambarcaţiuni, de fete respectiv băieţi, în probele de 4 şi două vâsle, plus două rame, şi la 4 rame băieţi. Loturi mai numeroase prezintă Italia, cu 49 de canotori juniori, Belarus, a treia anul trecut, ca gazdă, cu 41 acum, şi Rusia, cu 39.

Întrecerile se dispută pe cele 8 culoare ale lacului din rezervaţia naturală de la Willebroek, lângă Mechelen, gazdă de Campionat Mondial încă din 1985, şi vor fi urmate, la finele săptămânii următoare, de Campionatul European de Seniori de la Beograd, anunţat de organizatorii sârbi a fi neafectat şi a primi „verde” în ciuda tragicelor inundaţii ce au afectat spaţiul ex-iugoslav.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 4

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: