Marian Florian Enache, lansat în canotaj de CSŞ Bega Timişoara, campion olimpic la Paris la dublu vâsle cu Andrei Sebastian Cornea. La feminin, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş pe 2, cedând laurii de la Tokyo neozeelandezelor

Marian Florian Enache, care luni va împlini 29 de ani, lansat fiind în canotaj pe apele canalului Bega de Clubul Sportiv Şcolar cu acelaşi nume din Timişoara, a dat astăzi lovitura la Paris, devenind campion olimpic al probei de dublu vâsle în ambarcaţiune cu mai tânărul său coechipier Andrei Sebastian Cornea.

Cu ani buni în urmă, cât încă era junior, la finele lui 2012, după ce tocmai îi fuseseră înmînate în cadrul Galei Sportului Timişorean distincţiile titlului de cel mai bun sportiv local al anului în discipline olimpice, canotorul Marian Florian Enache acorda un interviu în exclusivitate cotidianului Sporttim în care printre altele se referea într-atât de însufleţitor la zicerea că „locul 2 te motivează iar locul I te calmează, dar la mine nu e aşa!”

Iar gorjeanul de 2 metri din generaţia 1995 a confirmat astăzi la prânz vorbele prin fapte la cea de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, ocupantul de altădată al locului I, bunăoară în 2013 la Campionatul European de juniori din Belarus tot la dublu, dar şi anul acesta între seniorii la nivel continental la Szeged, cucerind de astă dată laurii olimpici, deşi a vâslit împreună cu Andrei Sebastian Cornea pe culoarul 1 al cursei la medalii.

Enache avea a-şi etala vremelnic potenţialul pe scena întregii lumi încă în urmă cu peste 10 ani, când, mai întâi tot în 2012, se clasa al treilea în barca de 4x a României la Campionatul Mondial juvenil de la Plovdiv, iar o vară mai apoi al doilea, medaliat cu argint la dublu tot la „Mondialul” juniorilor, în Lituania, tot atâtea promisiuni onorate la vârsta maturităţii, sub egida celor 5 cercuri olimpice.

Onorate prin a „da lovitura pe turnantă”, de pe un culoar marginal, în baza nu tocmai celor mai încurajatoare clasări în serii şi semifinale, depăşite pe rând dar cu doar al cincilea timp în cursa iniţială, respectiv chiar al şaselea şi ultimul pentru pătrunderea în Finala A la medalii.

Abordată de pe culoarele centrale de SUA şi Irlanda – dublul insular câştigând cu cel mai rapid timp atât seriile, în 6:13.24, cât şi semifinalele, în 6:13.14, dar luată cu asalt de vecinele de culoar de pe 1-2, Olanda şi România, Cornea şi Enache în frunte la mijlocul parcursului, batavii cu un avans de 32 de sutimi de secundă faţă de „tricolori” înaintea ultimilor 500 de metri, dominaţi de canotorul lansat de CSŞ Bega şi de mai tânărul său coleg de loc din Vatra Dornei, care la 10 noiembrie va împlini 25 de ani, desprinşi în învingători detaşaţi.

Cronometraţi în 6:12.58, graţie unei jumătăţi secunde mai iuţi a cursei, după ce pe prima mie scoteau 3:06,91, cu 38 de sutimi mai rapizi decât olandezii, dar şi aproape două secunde la mijlocul parcursului în faţa irlandezilor.

Într-o mare răsturnare de situaţie, în condiţiile în care „tricolorii” înregistrau 6:16.47 în serii, după Irlanda, Olanda, Spania şi Noua Zeelandă, iar cu doar o sutime de secundă în faţa celor din SUA, români ulterior în semifinale chiar cu cel mai modest timp de calificare în Finala A, unicul inferior limitei de 6 minute şi 15 secunde, mai exact 6:15.73, simţitor chiar şi în urma olandezilor în 6:13.60, suficient şi-n urma nord-americanilor, neozeelandezilor şi ibericilor, în 6:14.19, 6:14.30 respectiv 6:14.91.

Cornea şi Enache au lăsat însă tot ce-i mai bun pentru la urmă, conturând implicit cel mai rapid timp al probei la actuala ediţie olimpică, 6:12.58, noi campioni la dublu vâsle cu o secundă şi 34 de sutimi avans în dauna batavilor, ba chiar peste două secunde şi jumătate în faţa favoriţilor irlandezi încheind pe 3, pe când avantajul înaintea primei ambarcaţiuni în afara medaliilor, cea din SUA, a ajuns chiar de 4 secunde şi 44 de sutimi.

Ritm prea intens impus de „tricolori” pentru finaliştii spanioli rămaşi la peste 8 secunde în urmă, aproape 9 neozeelandezii.

Cornea şi Enache preluând laurii de la francezii triumfători în 2021 la Tokyo cu un cel mai bun timp olimpic al probei, 6:00.33, atunci cu 20 de sutimi în faţa aceloraşi olandezi Twellaar şi Broenink, rămaşi vicecampioni olimpici şi la Paris, în cazul celui din urmă, un veteran din generaţia 1990.

Marian Enache nereuşind în urmă cu 3 ani a se califica în Finala A la medalii de la Tokyo, în echipaj cu Ioan Prundeanu, încheind finala B în 6:16.86, pe 9.

O finală pariziană la medalii aşadar cu peste 12 secunde mai lentă decât cea din Japonia, dar adjudecată spectaculos de „tricolorii” crescând simţitor strocul faţă de seriile de sâmbătă şi semifinalele de marţi.

Triumf masculin îndulcind imediat mai apoi predarea laurilor olimpici de către campioanele românce de la Tokyo, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, care nu şi-au păstrat titlul în Finala A feminină de la orele prânzului, vicecampioane pe locul 2 la doar 24 de sutimi în urma neozeelandezelor care se calificau cu cel mai bun timp din semifinale, după ce „tricolorele” îl înregistrau pe cel mai bun în serii, 6:48.49.

Nu l-au mai repetat în penultimul act, 6:51.41, calificându-se în faţa lor neozeelandezele Francis şi Spoors, precum şi echipajele Olandei şi Franţei, iar nici în finală, adjudecată de canotoarele din emisfera sudică în 6:50.45, pe când Bodnar şi Radiş au încheiat cei 2.000 de metri în 6:50.69, confortabil în schimb înaintea britanicelor de pe locul 3, în 6:53.22, şi acestea detaşate cu peste o secundă de olandeze.

Una peste alta, medalii de argint şi aur joi la dublu vâsle în succesiune pentru canotajul românesc, care cucerea o medalie de aur şi două de argint la ediţia niponă din 2021, doar un „bronz” în 2016 la Rio de Janeiro. 

Astfel încât, cu tot cu laurii adjudecaţi luni de David Popovici la înot, la 200 de metri liber, România a egalat deja zestrea de două medalii de aur de care s-a mai bucurat în urmă cu 12 ani la Londra, după care doar câte una fiecare în Brazilia, pe echipe la scrimă, şi la Tokyo prin canotoarele Bodnar şi Radiş. 

Câteva fotografii publicate peste ani de Sporttim din cursul ascensiunii lui Marian Florian Enache de la CSŞ Bega Timişoara. În primul clişeu, şi profesorii antrenori de la gruparea galben-albastru bănăţeană, Ecaterina Kalapiş şi Dorin Bena. Arhiva categoriei Canotaj poate fi accesată de pe frontispiciul paginii de deschidere a Sporttim la această legătură.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Olimpism și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: