Mihaela Aniţa, de la CSŞ Bega, şi Radu Bârdan cu Răzvan Hodorogea, de la CSM Timişoara, în două probe, 3 titluri pe ţară la categoria uşoară în Campionatul Naţional de Fond pentru juniori, disputat pe canalul Bega

Conform tradiţiei, sezonul pe apă a fost inaugurat de Campionatul Naţional de Fond pentru juniori, disputat şi pentru al treilea an la rând pe canalul Bega, trei din totalul celor 23 de probe fiind adjudecate exclusiv la categoria uşoară de canotori de la CSŞ Bega şi CSM Timişoara, la simplu respectiv dublu, într-o competiţie dominată clar de sportivii centrului olimpic de la malul Dunării, Liceul Teoretic Traian Lalescu Orşova. Dar iată clasările şi timpii…

Timişoara şi-a păstrat aşadar rolul de gazdă a întrecerii juvenile de fond, pe distanţa clasică a întrecerii, de 6.000 de metri, recâştigându-şi în acest an, după întreruperea din 2013, şi organizarea aceleiaşi competiţii destinată seniorilor, şi care va avea loc miercuri şi joi, iar canotajul local a avut bucuria celor 3 noi titluri naţionale, toate la categoria juniorilor I, cucerite de Mihaela Aniţa la simplu respectiv de Radu Bârdan şi Răzvan Hodorogea în probele de 2- şi 2x, toate la categoria uşoară.

În plus, cele două cluburi timişorene, CSŞ Bega şi CSM, care au aliniat la start 16 respectiv 12 echipe, doar flotila Orşovei fiind mai numeroasă, au acumulat un total de 10 clasări pe podium, din totalul de 15 probe în care au concurat.

Campionatul Național de Fond de juniori, în canotaj, pe canalul Bega, la Timișoara

 

 

Vremea în weekend n-a fost cea mai prielnică iar lucrările edilitare de reamenajare a falezei Begăi, inclusiv în zona Restaurantului Flora, tradiţional loc de start şi sosire al traseului în aval spre Fabrica de Zahăr, n-au putut fi trecute cu vederea la capitolul complicaţii, dar participarea în sine şi rezultatele, ţinând cont de climatul relativ auster în care vâsleşte canotajul autohton, au fost totuşi apreciabile.

De notat totuşi numărul mic de cluburi prezente la start din această parte de ţară, şi anume doar 4, centrul juvenil olimpic de la Orşova, cele două grupări timişorene şi CS Mureşul Târgu Mureş, tot atâtea câte a aliniat Bucureştiul, prin Dinamo, Olimpia, Steaua şi CSŞ Triumf, numărul formaţiilor sosite pe malurile Begăi fiind de 18, din 12 centre din România, dintre care 5 din nordul Moldovei, şi anume Botoşani, Fălticeni, Iaşi, Piatra Neamţ şi Suceava.

Ca triumfuri, orşovenii au câştigat 11 titluri naţionale, aproape jumătate din totalul pus în joc, urmaţi cu câte două victorii de CN Nicu Gane Fălticeni, LPS Iaşi şi CSM Timişoara, prin acelaşi echipaj de dublu la categoria uşoară, un titlu adjudecând CSŞ Triumf Bucureşti, CSM Călăraşi, CSM Suceava, Steaua, Ştiinţa Constanţa şi gazda CSŞ Bega Timişoara.

Amintind de problemele întâmpinate de canotajul românesc la capitolul finanţare şi susţinere, una dintre explicaţii ar putea fi căutată, în acest caz privindu-i tocmai pe cei direct implicaţi, în modul foarte vag, superficial probabil datorită lipsei timpului şi a prioritizării lucrurilor de rezolvat de către acei puţini sufletişti din domeniu, în care lumea canotajului a promovat şi cu această ocazie prima competiţie naţională pe ape din noua stagiune, atât ca anunţuri promoţionale lansate pe diferite căi publicului larg cât şi în ceea ce priveşte relaţia cu mass-media.

Aţi sesizat oare cumva, pe undeva, în Timişoara, afişe promoţionale cu întrecerea naţională de fond a juniorilor? Nu prea, tot aşa cum mass-media n-a recepţionat nici cea mai mică înştiinţare prealabilă despre descinderea cremei juvenile a canotajului autohton, în frunte cu federalii, întruniţi în preziua inaugurării concursului la Adunarea Generală Ordinară a FRC. Reuniţi în cercul lor relativ mic şi restrâns, cei din canotaj şi-au văzut de bucătăria internă şi de concursul în sine, dar fără nici cea mai mică deschidere spre publicul larg sau măcar vreo tentativă în acest sens, reflex de introvertire care poate aşadar explica pe undeva penuria de resurse din această disciplină olimpică. Comunicarea a fost ca şi nulă iar canotajul românesc n-ar mai trebui să se mire într-atât de mult că ajunge să fie trecut cu vederea, şi ca percepţie a publicului, în comparaţie cu alte ramuri sportive, ţinând cont de poziţionarea „în nori” din care operează interacţiunea cu restul lumii, şi prin intermediul mass-media.

Trecând la rezultate, pentru că a puncta roadele sudorii juniorilor este cel mai bun lucru pe care presa îl poate oferi în sprijinul canotajului, în ceea ce priveşte mediatizarea evenimentelor, fie aceasta măcar şi succintă, capitol la care însă Sporttim e acoperit prin consemnări de la fiecare întrecere internă majoră, an de an, indiferent de localitatea gazdă, iată clasările şi timpii principalilor protagonişti din ambarcaţiunile Timişoarei…

Radu Bârdan şi Răzvan Hodorogea au câştigat titlul naţional în 25:44,40, locul 1 în proba de 2- a categoriei uşoare, cei 2 canotori de la CSM fiind urmaţi, pe locurile 3 şi 4, de alte echipaje locale, semn al tradiţiei Timişoarei în această categorie aparte de concurs, şi anume Casian Penţa – Daniel Ciosici şi Constantin Matei – Valentin Zerna, ambele de la CSŞ Bega.

Bârdan şi Hodorogea au fost cronometraţi în 24:01,13 în triumful din proba de 2x a categoriei uşoare, cu Alin Ciosici – Casian Penţa şi Nelu Beniamin Lăpuşte – Adrian Matei încheind pe 3 şi 4, pentru CSŞ Bega.

Triumf timişorean şi la simplu, tot la juniori I, prin Mihaela Aniţa, locul 1 la 1x – categoria uşoară, pentru CSŞ Bega, în 31:17,91. Vicecampion naţional de juniori 1 la simplu – categoria uşoară a devenit şi Nelu Beniamin Lăpuşte (CSŞ Bega), pe locul 2 la 1x, în 28:49,24, probă în care concitadinii Cosmin Brişan (CSM Timişoara) şi Răzvan Rad (CSŞ Bega) au încheiat în imediata apropiere a podiumului, pe 4 şi 5.

Cea mai bună clasare timişoreană care n-a avut de-a face cu categoria uşoară a fost reuşită de echipajul de patru al lui CSM, locul 2 la 4-, prin Ionescu Marina, Ştef Patricia, Petreanu Mădălina şi Hobean Norica, cu timpul de 26:49,93, vicecampioane naţionale juvenile.

Altfel, în proba de simplu (1x) a fetelor, CSM Timişoara a avut-o pe podium pe Mădălina Petreanu, cronometrată în 27 :57,93, timp cu care a obţinut locul 3, Raluca Munteanu (CSŞ Bega) sosind pe 5, în 28 :35,31, iar Alexandra Boaru, tot de la „Bega”, pe 9. La băieţi, între juniorii mari, la 1x, Robert Groşan (CSŞ Bega) a încheiat pe 7, în 26:13,31.

CSM Timişoara a mai obţinut locul 3 şi la dublu, prin Ştef Patricia şi Hobean Norica, sosite la finish în 28:21,99 în proba de 2x a junioarelor 1.

CSM s-a clasat pe locul 3 şi cu băieţii juniori 1, la 4-, prin Balaş Samuel, Homorogan Alin, Udrescu Vasile şi Doroş Bogdan, în 25 :13,93. Acelaşi echipaj, Homorogan Alin, Udrescu Vasile, Doroş Bogdan, Balaş Samuel, s-a clasat pe 4, cu timpul de 23:21,15 în proba de 4x.

Iar tot la juniori 1 Robert şi Daniel Spiridon au încheiat pe 6 pentru CSŞ Bega, în 24 :23,01, proba de dublu (2x).

Trecând la juniori II, Cristian Drăgan (CSŞ Bega) s-a clasat pe 5 la simplu (1x), în 29 :37,74, în proba similară a fetelor Andreea Popa (CSŞ Bega) încheind pe 7, în 31 :48,51, iar Cosmina Ginga şi Bianca Velciov pe locurile 9-10.

Locul 4 în proba de 4x pentru echipajul lui CSŞ Bega, în timpul de 24 :39,50, componenţa fiind Ardelean Sergiu Ştefan, Boancheş Tudor Mihail Fedorca Dorinel Bogdan şi Martin Fabian Constantin. I-au urmat îndeaproape, pe 5, cei de la CSM Timişoara, în 26 :21,17, la vâsle fiind Hancig Alexandru, Rada Denis, Boldor Flavius şi Cîrdu Alexandru.

În fine, încă un loc 4 obţinut de CSM la 2x, cu timpul de 25 :35,97, prin Sefciuc Alin Georgian şi Hălmăgian David.

Campionatul Naţional de Fond pentru seniori va avea loc pe canalul Bega în 16-17 aprilie, la mijlocul acestei săptămâni.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = zece

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: