Naționalul de Fond, început pe ploaie pe Bega, în prezența Elisabetei Lipă: rezultate. Alex Danciu (CSM Timișoara), aur la simplu, Balosin & Raicovici (CSMT) argint la 2- ”ușoară”. Dinamo și CSȘ Orșova două titluri în reuniunea I, Steaua unul

An de an, la începutul primăverii, canalul Bega este gazda primei competiții interne majore din sezonul pe apă în calendarul Federației Române de Canotaj, Campionatul Național de Fond pentru seniori, tineret și juniori, iar în această săptămână nu se face excepție, Timișoara reunind 263 de sportivi în întrecerile pe categorii de vârstă demarate de dimineață la ora 9 prin reuniunea inaugurală la tineret și seniori. Diferența a făcut-o spre deosebire de edițiile anterioare ploaia ”cu câini și pisici” ce a marcat startul celor 4 zile de concurs, însă toți cei din sportul cu vâsle au fost la datorie, de la canotori și până la membrii staff-ului federal orchestrând buna derulare a competiției, nelipsită fiind și multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă. Iar primele rezultate au adus și o medalie de aur în contul Timișoarei…

 

unnamed

Azi-dimineață, la ora 9, pe o vreme mai degrabă de toamnă, s-a dat startul în canotajul autohton sezonului intern pe ape, după lunile de pregătiri și concursuri pe uscat în întreceri de ergometru, iar lansarea ambarcațiunilor s-a făcut nicăieri altundeva decât pe canalul Bega, anual bună gazdă a Campionatului Național de Fond, o competiție barometru în privința acumulărilor realizate de sportivi în cursul sezonului rece și a stadiului de la care îl abordează pe cel cu vâslele în mâini.

Semne foarte bune ar fi pentru tânărul localnic Alexandru Laurențiu Danciu, deja un multiplu medaliat la nivel național, care și-a adjudecat ca junior cea de-a doua probă a reuniunii inaugurale a seniorilor, de simplu masculin, vâslașul de la CSM Timișoara fiind cronometrat cu timpul de 26.32,88. Cu numărul 7 de concurs, Danciu s-a lansat la start la ora 9,12, al treilea în ordinea plecării, efectuată la fiecare două minute, și a izbutit cel mai bun timp dintre cei 7 competitori pe distanța de 6 kilometri aferentă probelor de anduranță din canotajul fond. Timișoreanul aflat în pregătiri pentru participarea la Campionatul European a fost urmat de Constantin Cristi Hîrgău, de la CS Mureșul Târgu Mureș, al doilea în 26:57,01, și Constantin Stăuț (CSM Suceava), în 27:04,18. În continuare, Viorel Daniel Iclănzan, tot de la CS Mureșul, în 27:44,67, Dănuț Ionuț Nanea (CS Ceahlăul), în 28:01,03, Sebastian Adamovici (ACS Nada Florilor) în 28:24,63, respectiv Cosmin Marian Marin, de la CS Știința Constanța, în 40:46,62.

Reuniunea inaugurală a Naționalului de Fond de la Timișoara, udată de ploaie la orele dimineții, a inclus șase probe dintre care 4 rezervate băieților la categoria ”Tineret și Seniori”, pe lângă sportivul de la CSM Timișoara mai câștigând locul I și intrând implicit în posesia titlului național și a tricoului de campion canotori de la CSȘ Orșova în două probe masculine de dublu dar și de la CSA Steaua în cea de 4 cu cârmaci a băieților, respectiv de la CS Dinamo NIRO la feminin, la simplu categoria ușoară și 4-.

Și anume, Cosmin Andrei Nemciuc și Daniel Gheorghe Gheatău (CSȘ Orșova) s-au impus la 2- categoria ușoară în 25:35,91, de puțin în fața timișorenilor de la CSMT David George Balosin și Drajan Raicovici, și ei deja multipli laureați pe țară, acum vicecampioni în 25:42,13. În aceeași probă, bronzul a luat calea Călărașiului, prin Edward David Popa și Robert Alexandru Boboc, de la CSM, în 25:57,54, locul 4 fiind preluat de alb-violeții de la CSU Politehnica Timișoara, Casian Dacian Pența și Kovacs Ferencz Albert, în 26:37,18.

Prima cursă a reuniunii inaugurale, în care s-a plecat la ora 9, a fost cea de 2-, adjudecată tot de CSȘ Orșova prin Ștefan Constantin Berariu și Florin Sorin Lehaci, sosiți în 23 de minute, 34 de secunde și 56 de sutimi, urmați fiind pe podium de perechea lui CS Dinamo NIRO (Baitoc & Chiruță), în 24:37,03, respectiv a celor de la LPS Nicolae Rotaru Constanța (Lungu & Nestian), în 25:52,51, pe 4 încheind CSM Drobeta, cu Dragomir și Hartmann, în 28:17,34.

Reunind la start în primele două zile rezervate celor de la seniori și tineret nu mai puțin de 101 canotori de la 17 cluburi din țară, Naționalul de Fond propune așadar câte două reuniuni miercuri și alte două joi, urmând ca vineri și sâmbătă să se lanseze pe apele canalului Bega și juniorii, cu toate puse la punct după ședința tehnică de joi seară.

Până atunci, tot în reuniunea de dimineață, alte titluri au intrat în palmaresul lui CS Dinamo NIRO, la 4- feminin cu timpul de 23:30,50, prin Mădălina Bereș, Alina Ligia Pop, Adelina Maria Bogus și Viviana Bejinariu, , respectiv la simplu fete categoria ușoară, prin Ionela Lehaci, în 28:23,99. Au fost câte 4 ambarcațiuni în fiecare probă a fetelor, la simplu mai urcând pe podium Mihai (CSM Suceava), a doua în 29:49,42, și Precupanu (CS Ceahlăul), în 31:00,07, urmate de Săcară (CSM Iași), iar la 4- și al doilea echipaj dinamovist, Perfenie, Buhuș, Budeanu și Mihai – medaliate cu argint în 23:56,31, respectiv CSȘ Orșova (Tătaru, Mândrilă, Spetco, Moroșan) pe 3 în 25:41,07 și timișorencele de la CSM pe 4, Patricia Ștef, Georgiana Anculia, Mădălina Petreanu și Nicoleta Alexandra Hada, în 36:02,25.

În fine, a mai fost o probă de 4 în reuniunea de deschidere, 4+ masculin, adjudecată de steliștii Petru și Gabriel Cazacu, Curuzan, Tănasă și Ștefan, primii în 23:30,41 și urmați pe podium, în cea mai restrânsă întrecere, cu numai 3 ambarcațiuni, de CS Știința Constanța (Spînu, Banciu, Mihai, Mureșan și la cârmă o reprezentantă a sexului frumos, Victoria Ștefania Petreanu) în 24:03,72 respectiv CS Mureșul Târgu Mureș (Covrig, Oltean, Rad, Faluvegi și Barta) în 25:49,36.

Cele 26 de ambarcațiuni ale reuniunii de start au luat în piept și vremea potrivnică, schimbătoare însă și îmbunată la amiază, întorcându-și fața către canotori, așa încât cea de-a doua reuniune a primei zile de concurs, demarată la prânz, a fost încălzită de razele soarelui. Cu ce rezultate, în consemnarea următoare…

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: