Nichitean și Popa, din Top10 pe Timiș în 2018, locuri 1 și 3 pentru CSM București la Cupa FRC. Estera Vîlceanu (CSȘ Bega), prima la junioare II la Năvodari. Numero 1 Alex Danciu (CSMT) pe 3 la Snagov

Sezonul rece și-a intrat în drepturi iar vâslele au fost lăsate momentan la mal, canotajul înlocuind concursurile în ambarcațiuni pe luciul apei cu cele în sală, de ergometru, așa cum a fost cazul în pragul Crăciunului, când, conform tradiției, s-a desfășurat prima întrecere pe uscat la nivel național în pregătirea viitorului sezon în aer liber, și anume Cupa Federației Române de Canotaj, derulată pe centre zonale, inclusiv la Timișoara, dar și la Iași, Năvodari, Orșova și Snagov. Iar canotorii de pe Bega au obținut mai multe bune clasări, inclusiv pe locul I, reprezentând însă nu doar grupări bănățene, ci și o nouă apariție din capitală pe firmamentul acestei discipline, CSM București.

Patru exponenți a avut canotajul în topul celor mai buni 10 sportivi din județul Timiș în ierarhia individuală pe 2018 din ramurile olimpice, reprezentat pe pozițiile 1, 3, 4 și zece în Top10 conform ”Galei Sportului” desfășurată miercuri la Restaurantul Flora, iar doi dintre aceștia au obținut în weekend clasări pe podium, inclusiv pe prima treaptă, pentru CSM București, care a început să-și facă simțită prezența și printr-o secție de canotaj, recrutând așadar inclusiv de pe malurile canalului Bega. Ceilalți doi canotori din Top 10, premiantul cu laurii câștigătorului, Alexandru Laurențiu Danciu, respectiv Adriana Surupăceanu, au contabilizat clasări la ”Cupa F.R.C.” pentru cluburile bănățene CSM și CSȘ Bega, pe locul 3 la seniori în proba de dublu respectiv pe 4 la junioare I la Năvodari, loc pe care sportiva se situa și în clasamentul performerilor timișeni ai anului.

Mult mai restrânsă numeric în termeni comparativi a fost competiția seniorilor din cadrul Cupei Federației Române de Canotaj la ergometru, cu numai 10 probe în concurs, dintre care câte 4 de simplu respectiv dublu și două pe echipaje de 4 sportivi, câte 5 la masculin respectiv feminin, mai totul derulându-se la Snagov, pe când la Iași au tras doar câțiva simpliști și o echipă de dublu.

Intrat în rândul seniorilor, sportivul numărul 1 din județul Timiș în anul în a cărui ultimă săptămână suntem, Alexandru Laurențiu Danciu, s-a clasat pe locul 3 în echipă cu David Cătălin Hălmăgian în proba masculină de dublu, cu timpul de 39 de minute, 59 de secunde și 20 de sutimi, perechea de la CSM Timișoara după cei de la CSA Steaua și CS Dinamo, primii, cu timpul 38:44,80 în alcătuirea Ioan Prundeanu – Ciprian Tudosă.

Deloc mulți au fost simpliștii care au concurat la seniori, numai 20 în probele clasice și 9 la categoria ușoară, Andreea Popa clasându-se a treia pentru CSM București, cu timpul de 22 de minute și jumătate, din 9 canotoare, după dinamovistele Bodnar și Părășcanu, pe când la simplu băieți s-a impus stelistul Constantin Adam, iar la categoria ușoară dinamoviștii Daniel Gheătău respectiv Ionela Cozmiuc.

Popa intra săptămâna trecută la limită în Top10 pe 2018 în județul Timiș, reprezentând ”violetul” lui CSU Politehnica Timișoara, unde trecea după junioratul la CSȘ Bega, însă clasarea pe podium între senioare la competiția federală de ergometru a fost conturată în numele lui CSM București.

Tot la seniori s-au disputat și probele de dublu, cu 16 echipe în concurs dintre care 6 în întrecerile categoriei ușoare, în care s-au impus canotorii de la CS Mureșul Târgu Mureș respectiv stelistele, CSA Steaua și Dinamo triumfând în schimb în concursurile clasice.

O victorie obținută de un canotor crescut pe Bega și ajuns în capitală s-a consemnat și în probele de 4 ale seniorilor, cu câte 4 formații la start atât la feminin cât și la masculin, exclusiv de la CS Dinamo și CSA Steaua, Marian Florin Enache încheind pe locul 1 cu roșu-albii.

O mai mare reprezentare generală dar și timișoreană în competiția juniorilor, desfășurată în 5 centre zonale, inclusiv la Timișoara, și totalizând 16 probe, dintre care 6 de simplu, 7 de dublu și 3 în formații ”careu”, 9 masculine și 7 feminine. Iar canotajul de pe Bega și-a trecut în cont un succes, în umbra dominației exercitate de flotila de la CSȘ Orșova, care a învins în 5 întreceri, urmată de CSM Călărași, CSȘ Unirea Iași și CSM Suceava cu câte două triumfuri. CSȘ Bega Timișoara a repurtat o victorie, precum CS Botoșani, CS Știința Constanța, ACS Nada Florilor Fălticeni și CSM București.

În frunte din Banat, Estera Costina Beatrice Vîlceanu (CSȘ Bega), prima la junioare 2 în zonala de la Năvodari, cu timpul de 24:18.80 și cu peste 20 de secunde avans în fața Nicoletei Oprescu (CSM Călărași), prima la Snagov. Vîlceanu, locul I din 15 junioare 2 la nivel național, la Timișoara trăgând în zonal pe această categorie de vârstă Florentina Bognari și Daria Bulboacă, de la CSM, cu al 12-lea respectiv al 14-lea timp. La băieți, CSM Timișoara a fost mai amplu reprezentată, înregistrând clasări pe locurile 10, 12, 14 și 16 din tot atâția canotori, proba fiind adjudecată de Iulian Toader Merilă, de la CSȘ Orșova, detașat, în 20:38,10.

Mai puțini competitori în schimb la juniori 3, opt fete și 6 băieți în probele de simplu, CSM Suceava triumfând la Iași în ambele întreceri iar Beatrice Diana Cojoc (CSȘ Bega) încheind penultima în 13:45, pe când Denisa Ailincăi s-a impus în 11:51,80.

Câte 10 simpliști la juniori 1, Adriana Surupăceanu (CSȘ Bega) păstrându-și la Năvodari poziția din topul 10 timișean, locul 4 cu timpul de 23:20.70, cu Alexandra Ungureanu (CS Botoșani) prima în proba fetelor. La Timișoara au tras două fete de la CSM, pe ultimele două locuri la nivel național. Florin Ceobanu (CSȘ Unirea Iași) s-a impus în schimb la băieți, cu timpul 19:13,60, înregistrat la Snagov, în Timișoara trăgând Alexandru Crașovan (CSȘ Bega), antepenultimul pe țară, cu timpul de 21:54.90.

Timișorenii n-au concurat în probele de dublu ale juniorilor II și III, majoritare cu câte 5 echipe la start, CSȘ Orșova și CS Știința Constanța învingând la masculin, iar CSȘ Unirea Iași și CSM Călărași cu fetele, pe când la categoria ușoară au participat doar 3 formații de băieți, în frunte cu ACS Nada Florilor Fălticeni.

4-5 echipaje de dublu la juniorii mari, Denis Robert Nichitean încheind primul pentru CSM București, în pereche cu Andrei Lungu, cu timpul de 40:28.80, cronometrat în zonalul de la Snagov, fiind așadar de menționat și în acest caz că un canotor crescut în capitala Banatului a devenit la rândul său medaliat pentru ”Municipalul” din capitală.

Cazul lui Denis Nichitean este cu atât mai semnificativ cu cât juniorul lui CSȘ Bega a urcat pe podiumul ierarhiei celor mai buni sportivi timișeni din 2018 în clasamentul individual al performerilor din discipline olimpice, pe locul 3, după Danciu și luptătorul Ivan Guidea, canotorul galben-albaștrilor de la ”Bega” trecând așadar pe Dâmbovița deja de la nivel juvenil. În proba similară feminină, Dyana Mocan și Adelina Iasmina Orosz au încheiat ultimele pentru CSM Timișoara, pe 5, cu timpul de 48.09.90, înregistrat în zonalul de la Năvodari.

În fine, în probele de 4, la juniori 1 și 2 a triumfat CSȘ Orșova, cu mențiunea că la junioare 2 a fost urmată de CSM Timișoara, a doua, cu timpul de 1:38.59, la exact două minute după cele de la Dunăre, bănățencele trăgând în alcătuirea Adela Corina Popovici, Szilvia Mag, Andreea Fabiola Iorgovan și Roxana Olimpia Moldovan.

De notat cu ocazia acestei Cupe a Federației Române de Canotaj la ergometru că în afara concursului și-a măsurat forțele și sportivul timișorean Robert Pataki, revenit în cadru după probleme medicale.

În prealabil, în urmă cu 3 luni, ultima competiție majoră națională pe ape din calendarul outdoor pe 2018 se derula pe 18-19 septembrie la Snagov, Campionatul Național de seniori și tineret.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = saptezeci doi

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: