Psihic şi plămîni de fier, fizic oţelit, talent, perseverenţă, repetiţie, voinţă şi mai presus de toate, sacrificiu… În tricoul galben de campion naţional, cu benzile tricolorului în piept, adjudecat şi joi, Ionuţ Atofanei, 19 ani, ne-a arătat palma dreaptă şi cu care a dublat vineri triumful lui CS Universitatea Timişoara în proba de doi fără a categoriei uşoare. Iar tatăl său ne-a dezvăluit aşteptînd cu nerăbdare venirea băieţilor pe finishul cursei, la Flora, că de-acum multiplul campion naţional desemnat în 2011 al treilea sportiv al judeţului Timiş a fost un adolescent „mic şi slab”.
Mai jos, despre un băiat care a îmblînzit apele Begăi deja ca fondist- junior „mic”, de-atunci strîngînd salbă de medalii naţionale. Iar acum, între seniori. La 19 ani împliniţi pe 12 ianuarie…
În chiar ultima dintre cele 23 probe ale Naţionalului de pe Bega, vineri după prînz, timişorenii Atofanei şi Donci n-au mai ţinut cont de palmele sîngerînde, ci au tot lovit apele cu palele alb-violet, încurajaţi de pe margine în mersul bicicletei, de la Fabrica de Zahăr spre Flora, de antrenorul Dorin Bena, desemnat cel mai bun al Timişului în gala pe 2011…
Dar în spatele acestei fizionomii fragile la prima vedere, care n-ar sări nicidecum în ochi ca fiind a unui multiplu campion al ţării de canotaj, stă o inimă de fier şi totodată de aur, o minte calculînd cu agerime „filonul” prilenic al apei şi o vigoare care l-au purtat în cîte 6 kilometri pe Bega spre alte două medalii de aur la nivel naţional. Într-adevăr, Ionuţ Atofanei este un exemplu de tînăr care a transformat constituţia sa fiziologică mai degrabă zveltă într-un mare atu şi avantaj cu care s-a încadrat în parametrii de concurs ai categoriei uşoare, şi anume sub 75 de kilograme în întrecerile pe ergometru, respectiv sub 72,5 pe apă, cucerind noian de medalii. „Nu l-am obligat deloc, este plăcerea sa”, ne-a spus tatăl campionului, aşteptîndu-şi fiul să apară după cotitura Begăi, dinspre aval, la sosirea de la Flora.
„A practicat timp de 2 ani karate iar de 4 ani este cu succes la canotaj”, a continuat dumnealui pe firul carierei campionului născut în 12 ianuarie 1993 şi care, aşadar, tocmai a făcut pasul dinspre juniorat, absolvit magna cum laude, spre tineret. Atofanei se remarca în întrecerile de fond deja între juniorii mici, cînd cu acelaşi aplomb cucerea aurul naţional tot pe dificila distanţă de 6.000 metri, de-atunci trecînd anii şi mărindu-se palmaresul. „Cam aşa un teanc de diplome are”, lasă domnul Atofanei un spaţiu de un centimetru între degetul arătător şi cel mare, „şi numeroase medalii, la dublu şi la simplu”.
Ionuţ Atofanei, care în plan şcolar a făcut pasul de la Şcoala Generală numărul 12 la LPS Banatul Timişoara, nu s-a cruţat deloc, fortificîndu-se inclusiv în cantonamente la Centrul Olimpic de juniori de la Orşova, miile de ore de antrenament transformîndu-l în multiplul campion naţional ce a devenit deja la doar 19 ani.
Iar de-acum, într-un echipaj cu Daniel Donci, cu care s-a impus joi şi vineri la naţionalul de fond pentru seniori, Ionuţ Atofanei tinde deja spre întreceri internaţionale şi măsurarea cu cei mai buni dintre cei buni.
Atofanei şi Donci au mînuit grozav vîslele cu pale alb-violet, la final îmbrăcînd cu mîndrie treningul violet cu însemnele CSU Politehnica Timişoara şi primind o nouă medalie de aur din partea Federaţiei Române de Canotaj…
Joi 5 aprilie 2012 (vîsle): 2x M c.u. (categorie uşoară) Atofanei Ionuţ, Daniel Donci (CSU Timişoara) 23:30,03 – locul I, campioni naţionali de seniori.
Vineri 6 aprilie 2012 (rame): 2- M c.u. (categorie uşoară) Atofanei Ionuţ, Daniel Donci (CSU Timişoara) 25:05.56 – locul I, campioni naţionali de seniori.