Pe când în România era 5 dimineața, barca de 4- ”tricoloră”, cu Cristi-Ilie Pîrghie, de loc din Biled, prima sub linie și necalificată în finala A a Mondialului de la Chungju

Cristi-Ilie Pîrghie, crescut pe apele Begăi, la CSȘ Bega Timișoara, a ratat în această dimineață ocazia unor noi onoruri la nivel mondial, dar tânărul echipaj al României, cu 3 canotori de 20-22 ani, a fost totuși la înălțime într-o companie puternică la Campionatul Mondial de seniori din Coreea de Sud, unde a sfârșit așadar de puțin în finala B.

Românii, care au vâslit pe culoarul 1 în ceea ce a fost semifinala mai rapidă a probei de 4-, disputată la Chungju pe când în țară era ora 5 dimineața, au încheiat pe 4, în 5:57.72, după ce doar la capătul primului sfert al parcursului de 2.000 metri erau pe un loc de calificare în finala A (3).

Italia, în 5:52.07, Australia, în 5:52.55 și Regatul Unit vor vâsli în finala A, laolaltă, din cealaltă semifinală, cu SUA, mereu prima pe tot parcursul și câștigând în 5:52,55, Olanda (5:52.78) și Cehia.

România, în componența Marius-Vasile Cozmiuc, George Palamariu, Cristi Ilie Pîrghie, Florin Curuea, va evolua în finala B a probei, pentru locurile 7-12, alături de Belarus, Serbia, Germania, Spania și Croația, ultimele două fiind devansate de ”tricolori” în semifinala 2.

Cristi-Ilie Pîrghie (21 de ani) şi-a derulat junioratul vreme de 4 ani sub culorile lui CSS Bega Timişoara, unde l-a absolvit, club ce îl magnetiza spre canotaj de la Biled. Sportivul reprezentînd actualmente gruparea CSA Steaua a făcut parte cu succes din același echipaj de 4 rame fără cârmaci al României, calificat la Jocurile Olimpice de vară Londra 2012, după ce ocupa locul secund în finala Regatei preolimpice de la Lucerna, ca prima ambarcaţiune masculină “tricoloră” ajunsă la întrecerile olimpice după 8 ani, o reuşită cu atît mai notabilă cu cît s-a reuşit la rame, nu neapărat o specialitate a canotorilor noştri.

Pîrghie și colegii săi ratau în semifinala olimpică pătrunderea în finala A dar apoi, în septembrie 2012, devenea vicecampion european de seniori. Pîrghie era descoperit la Biled de profesoara Elvira Văsuţ, între timp detaşată la Centrul Olimpic de la Orşova, şi este un produs 100% al Clubului Sportiv Şcolar Bega Timişoara.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 10

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: