”Regata Internațională Francisc Cserhati”, la 110 ani de la nașterea timișoreanului prim campion al țării la canotaj, deschide pe Bega ediția 2016 a Naționalului de Fond

Sfârșitul acestei luni, așadar puțin mai devreme decât în anii precedenți, va readuce pe Bega flotila canotajului românesc, ce-i drept de astă dată fără crema națională, aflată în pregătiri de aclimatizare pentru Jocurile Olimpice de vară, însă, ca noutate pe 2016, Campionatul Național de Fond pentru seniori, tineret și juniori va fi prefațat de ”Regata Internațională Francisc Cserhati”, aniversând 110 ani de la nașterea timișoreanului devenit prim campion al țării, în 1923, la Arad.

Ca în aproape fiecare an din acest deceniu, canalul Bega, de la Restaurantul Flora în aval, va găzdui prima competiție internă pe ape a sezonului, Campionatul Național de Fond, o ridicare de cortină pe distanța standard de 6.000 de metri, cu participarea cluburilor de profil din întreaga țară. Reuniunea nautică din 2016 va fi însă precedată și de un nou concurs internațional, în memoria lui Francisc Cserhati și având darul de a reînnoda un parteneriat bilateral cu omologii sârbi, în cazul acesta din Zrenjanin, unde apele canalului Bega se revarsă în Tisa.

Francisc Cserhati, timișoreanul prim campion al țării la canotaj, în 1923, și prim campion european al canotajului din România

Francisc Cserhati, timișoreanul prim campion al țării la canotaj, în 1923, și prim campion european al canotajului din România

 

În concluzie, Timișoara va fi casă a canotajului din 28 martie până în 2 aprilie, mai întâi intrând în scenă protagoniștii de pe Bega ai ”Regatei Internaționale Francisc Cserhati”, din Timișoara și Banatul Sîrbesc, invitați cu casă și masă de către bănățenii din România, iar apoi seniorii și tineretul în Campionatul Național de Fond, juniorii încheind întrecerile.

Este destul de puțin probabil ca la ediția din acest an a Campionatului Național de Fond pentru seniori de pe Bega să concureze și principalii canotori ai lotului național, dat fiind că din luna mai încep calificările pentru Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, ceea ce implică un alt plan de pregătire, dar Adunarea Generală a Federației Române de Canotaj, programată vineri 12 martie la ora 18 la Botoșani, va da contur final strategiei unui an special pentru sportul cu vâsle.

Momentan, ambarcațiunile de două și 4 rame ale băieților respectiv de 2- la feminin și-au asigurat biletele pentru participarea braziliană, Regata Lucerna oferind un alt luciu de apă de care se leagă unele speranțe ”tricolore” pentru trecerea Atlanticului, cu o tentativă chiar și a unui echipaj masculin de tineret la 8+1.

Dintre canotorii lansați de pe apele canalului Bega, timișoreanul Cristi-Ilie Pîrghie, plecat de la CSȘ Bega și ajuns multiplu medaliat internațional, se află actualmente în stagiul de pregătire centralizată cu lotul olimpic, în Spania, în condiții climaterice de acomodare pentru concursurile de peste ocean, din efectiv nefăcând însă parte acum și un alt tânăr propulsat de la ”Bega”, Florin Marian Enache.

Un vârf de lance al canotajului timișorean rămas pe Bega, fostul campion mondial de juniori Adrian Cionca, actualmente în pregătiri la Piatra Arsă cu lotul național de tineret, se va număra printre reprezentanții cluburilor din Timișoara ce concurează în acest sfârșit de săptămână la Campionatul Național de ergometru pentru seniori, tineret și juniori, ținut la Botoșani odată cu Adunarea Generală FRC, prezidată de-acum de Adrian Poeană, fost vicepreședinte federal și director al grupării CSM Iași, preluând ștafeta de la Elisabeta Lipă, devenită ministru.

”Naționalul” de ergometru din nordul Moldovei va încheia astfel sezonul rece, de concursuri pe uscat ale canotajului, iar grupările timișorene se vor alinia în Sala Polivalentă din Botoșani, fiind vorba despre CS Universtar Politehnica, CSM Timișoara, CSȘ Bega și CS Banatul.

Apoi, pregătirea ”Naționalului” de Fond, acasă, pe Bega, deschis așadar în 2016 de o Regată Internațională aniversând 110 ani de ani de la nașterea primului campion național al canotajului din România, timișoreanul Francisc Cserhati. Anul trecut, pe 7 aprilie 2015, în preambulul ediției trecute a competiției de fond a Federației Române de Canotaj, era înfățișată panoplia cu 70 dintre medaliile cucerite de cel care a fost totodată și întâiul campion european al canotajului din țara noastră, timișoreanul Francisc Cserhati, distincțiile fiind ”repatriate” grație fiicei sale Adriana, în vârstă de 59 de ani și care i-a călcat pe urme în canotaj.

Adriana Cserhati, cu medaliile tatălui

Adriana Cserhati, cu medaliile tatălui

 

Francisc Cserhati începea canotajul la vârsta de 18 ani, la CFR Timișoara. A încercat de fapt mai întâi fotbalul dar mamei sale i s-a părut un sport prea dur și a renunțat la acesta. Cum avea 2,05 metri înălțime, un antrenor i-a propus să meargă la canotaj. Și a câștigat primul titlu național la proba de simplu de 1.000 de metri, la prima ediție a Campionatului Național de la Arad, în 1923. Atunci și-a dus barca de simplu pe o căruță cu fân la Arad, după cum spune fiica sa, Adriana Cserhati, fostă canotoare și în prezent antrenoare la CSM Iași și arbitru federal. După primul titlu cucerit de Francisc Cserhati, au urmat alți 17 ani în care s-a impus la proba de simplu. A mai participat și în barca de 8 plus 1, dar proba de bază era cea de simplu.

A fost chemat la lotul național și a părăsit orașul natal, Timișoara. A mai trecut pe la Metalul București, Dinamo și Steaua. La inițiativa sa a luat ființă secția de canotaj a clubului Dinamo, în anul 1951. O perioadă a împletit activitatea sportivă cu cea de antrenor, iar în 1957 s-a dedicat în totalitate antrenoratului. De numele lui se leagă și prima medalie europeană de aur a României. Francisc Cserhati a fost antrenorul echipajului de 4 rame care câștiga primul titlu european al canotajului românesc în 1955 la Gent. În barcă s-au aflat Ștefan Pongracz, Ștefan Somogyi și Radu Nicolae. În 1967 s-a mutat la Târgu Mureș și a antrenat la Clubul Sportiv Mureșul.

Primul campion național la canotaj al Timișoarei, Francisc Cserhati, și-a încheiat activitatea de sportiv la 52 de ani. Ultima sa ieșire pe apă s-a consemnat la inaugurarea pistei din Târgu Mureș, în 1986/1987. Acesta a tras la simplu și a fost primul care a ieșit pe pistă.

Adriana Cserhati, care a praticat canotajul sub îndrumarea tatălui său, spune despre antrenorul Francisc Cserhati că ”îi vedea pe sportivi ca pe puii lui. Orice sportiv care stătea mai mult de 2 ani în preajma lui făcea parte din familie și trebuia urmărit”. Multiplul campion național considera că toți ”sportivii trebuie să aibă o educație, un statut social foarte bine definit și în ultimul rând medaliile, care vin”. Acesta insista ca sportivii săi să termine cel puțin liceul, dacă nu și facultatea.

O panoplie încărcată cu medaliile cucerite a fost expusă în aprilie 2015 la ”Yacht Club”, încadrată fiind de 4 trofee masive cucerite de multiplul campion timișorean. În centrul panoului, două fotografii cu marele canotor timișorean, un poliglot: un portret, ca medaliat, și un clișeu în barca sa de simplu, pe ape. ”Mi s-a dat ocazia să aduc aceste medalii acasă. A fost prima medalie de aur pe țară cucerită din 18 titluri de campion național câștigate de tata în Timișoara și o dorință a mea a fost să facă parte dintr-un muzeu al canotajului. Nu a fost posibil la vremea respectivă dar, anul trecut, în urma unor discuții cu domnul Zlatomir Balojin, am decis să le donez Asociației Județene de Canotaj din Timișoara. În spatele acestor medalii câștigate de Monci Bacsi se ascund multe titluri ca sportiv și ca antrenor. Tata și-a făcut datoria la maxim, a obținut și prima medalie europeană de aur în 1955 la Bled, în echipajul masculin de 4 fără, și sunt multe lucruri care pot fi povestite… Sunt foarte fericită că aceste medalii au ajuns înapoi, acasă, tata fiind născut în Timișoara, iar eu la fel… Suntem legați de acest oraș”.

Elisabeta Lipă, pe-atunci președinte al Federației Române de Canotaj, evidenția la rândul ei cu acel prilej pilda remarcabilului înaintaș al canotajului autohton: ”Cred că cel mai mult ar trebui să știe copiii cum a început acest sport, la cât de multe trebuie să renunți pentru a deveni campion, la toate sacrificiile, căci munca nu e ușoară. Dar și ce frumos este atunci când câștigi!”

Iar la un an după ”repatrierea” medaliilor pe care le-a cucerit, iată că și o reuniune nautică internațională îi va purta numele, ”Regata Francisc Cserhati”, cu invitați din canotajul sârbesc, în ideea reinițierii unei colaborări bilaterale, ca pe vremuri, și care s-ar putea extinde inclusiv prin construirea pe lacul artificial Surduc a pistei de canotaj ca proiect transfrontalier.

Până atunci însă, mai întâi, în weekend, Campionatul Național de seniori, tineret și juniori la ergometru, cu participarea canotorilor din țară dar nu și a lotului olimpic, trăgând în antrenamente în Spania, pe lângă aceste ”Naționale” fiind programate și teste în vederea alcătuirii loturilor ”tricolore” pe sezoanele 2016/17. În consecință, întrecerile de ergometru vor fi completate și cu examinări în alergare și concursuri pe pistă, de 2.000 de metri, iar Campionatul Național de Fond de la Timișoara va fi urmat și de un ultim criteriu de selecție, în luna aprilie, la Snagov.

La Botoșani, printre tinerii medaliați de pe Bega în ultimele sezoane, se va afla și Drajan Raicovici, timișorenii de la CSM având și alți canotori convocați în stagii centralizate, și anume pe David Baloșin și Laurențiu Danciu, din generațiile 1999-2000, aflați la Centrul Național de Canotaj pentru lotul juvenil de Campionat Mondial și European, în vreme ce 4 fete de 2001 se pregătesc în centrul de profil de la Iași, și anume Diana Mocan, Iana Alexandrescu, Orosz Iasmina și Patricia Apetroaei, junioare 2 în primul an.

Este într-adevăr un nou an important și la nivel juvenil, Campionatul European de seniori fiind dublat tot înaintea Jocurilor Olimpice de vară și de unul pentru juniori, iar după întrecerea de la Rio de Janeiro fiind programat Campionatul Mondial rezervat probelor de concurs neolimpice.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: