România, zestre în creștere de la o ediție la alta în Mondialul U23, între cele 5 flotile cu minim două medalii de aur

Delegația României la ediția încheiată ieri a Campionatului Mondial de canotaj rezervat categoriei de vârstă sub 23 de ani s-a numărat între cele 20 care au avut reprezentare pe podiumul de premiere al competiției din Polonia, dar între cele doar 12 cu câștigători pe prima treaptă, respectiv între cele numai cinci care au obținut cel puțin două medalii de aur. ”Tricolorii” au concurat în 12 probe și au totalizat 23 de medaliați, captura din lacul Malta fiind mai mare decât la Mondialul U23 de anul trecut, atunci de câte două medalii de aur respectiv argint.

Medaliile de aur au fost adjudecate în weekend la Poznan de ambarcațiuni de patru, 4 vâsle în cazul echipajului feminin, cu timpul 6:40.970, Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu și Simona Geanina Radiș triumfând cu aproape 3 secunde avans față de olandeze, urmate în aceeași finală A de canotoare din Regatul Unit, Germania, Canada și SUA, respectiv 4 rame la băieți, învingători în 5:50.610, cu peste două secunde avans față de britanici, autori ai succesului fiind Mihăiță-Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan-Constantin Berariu și Ciprian Huc, într-o finală A în care pozițiile 3-6 au fost ocupate în ordine de Noua Zeelandă, SUA, Germania și Italia.

Bilanțul total al României la Mondialul U23 din Polonia a fost completat de tot atâtea medalii de argint plus una de bronz, ”tricolorii” Federației Române de Canotaj plasându-se astfel în clasamentul general doar în urma celor din SUA, cu 5 de aur, una de argint și două de bronz , Italia, cu cele mai multe medalii dintre toate flotilele reunite la start în țara baltică, defalcat 3-3-6, respectiv Regatul Unit (3-3-2).

Tot două medalii de aur a mai cucerit și Canada, însă fără alte clasări pe podium, una dintre acestea fiind păstrată de Trevor Jones, care și-a apărat cu succes titlul la simplu, a doua oară campion mondial la sub 23 de ani în proba-probelor.

Întrecerea care a durat vreme de 5 zile în Polonia, dintre care sâmbătă și duminică au fost rezervate finalelor, inclusiv cele A, la medalii, s-a caracterizat prin timpi buni, în cinci cazuri chiar noi recorduri ale categoriei de vârstă la acest nivel, trei și cu ajutorul stării vremii din reuniunea cădere de cortină, când s-a pornit vântul iar temperaturile au fost mai scăzute. Unul dintre concursurile cu un nou record a fost cel al bărcilor de opt în întrecerea masculină, adjudecat cu mai mult de două secunde avans de SUA, la sprint în fața celor din Regatul Unit și România, ”tricolorii” preluând așadar ștafeta reușitelor într-o probă în care fetele din Carpați au fost mereu notabile peste ani.

Mondialul U23 a inclus și două noi clase de concurs în competiția feminină, și anume de dublu la categoria  ușoară respectiv de 4 rame, ambele adjudecate de SUA cu ceea ce au fost considerate tot noi recorduri, astfel încât întrecerea a reunit câte 11 probe atât la băieți cât și la fete.

La feminin, simplul a fost câștigat de Samantha Voss din Noua Zeelandă, altă flotilă națională între cele doar 5 care au cucerit toată gama medaliilor, și anume câte una de fiecare, a șasea în ierarhia generală la acest capitol, urmată de Grecia și Irlanda – fiecare cu câte una de aur respectiv argint, Rusia (1-0-1) dar și Brazilia, Spania și Africa de Sud – cu câte un aur fiecare.

Germania ar fi a patra într-un clasament al numărului total de medalii cucerite, nu mai puțin de șapte, dar nici una de aur, ci 5 de argint și două de bronz, Olanda adjudecând 4 de argint iar din zona noastră Bulgaria două de bronz, gazdele lăudându-se cu una singură.

România a vâslit însă mult mai cu spor în Polonia, încheind a doua finala A de 4 rame a fetelor, după Rusia, ”tricolorele” cu timpul de 6 minute, 34 de secunde și 220 de sutimi, pe podium înaintea Chinei, Mădălina Hegheș, Amalia Bereș, Mădălina Gabriela Cașu și Roxana Părășcanu fiind întrecute doar de oponentele de la est, primele în 6:31.490.

Argint ”tricolor” și pentru băieți, cu timpul de 6:42.530, la nici 800 de sutimi de secundă după Africa de Sud, Dumitru Alexandru Ciobică și Florin Sorin Lehaci încheind pe 2, înaintea Italiei și Greciei, în finala A de dublu rame.

Bronzul, în dreptul bărcii de opt a băieților, cu același timp precum al britanicilor, pe 2 cu 5:24.930, SUA triumfând în 5:22.480.

Întrecerile mondiale sub 23 de ani se țin încă din 1976, pe parcurs fiind denumite ”Cupa Națiunilor” iar din 2005 conform titulaturii actuale. Și urmează, săptămâna aceasta, de joi până duminică, Campionatul European de seniori, programat la Glasgow ca premieră prin faptul că se înscrie în cadrul unor mai ample competiții continentale pe mai multe ramuri sportive.

Până atunci însă, iată și celelalte clasări înregistrate de ambarcațiunile României pe lacul Malta din Poznan…

(feminin)

Simplu vâsle categorie ușoară: locul 9

Dublu rame: locul 8

Dublu vâsle: locul 8

Opt plus unu: locul 7

(masculin)

Dublu vâsle: locul 13

Patru plus unu (M4+): locul 7

Patru vâsle: locul 17. (*foto www.worldrowing.com)

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 15

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: