Semifinale! Timişeanul Pîrghie trece de serii la J.O. de vară

Echipajul de patru al României, avîndu-l în componenţă pe timişeanul Cristi-Ilie Pîrghie, laolaltă cu echipierii Cozmiuc (proră), Palamariu şi Curuea, s-a calificat în semifinalele de joi ale probei din cadrul regatei de canotaj de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, înregistrînd al cincilea timp (5:52.87) dintre cele 9 ambarcaţiuni care au trecut direct de faza seriilor de calificare.

Românii au încheiat pe locul 2 în seria a doua, la două secunde şi 60 de sutimi în urma ambarcaţiunii Regatului Unit, gazdă pe apele de la Eton Dorney, dar şi-au atins obiectivul de a ajunge în penultimul act al probei, în care, prin prisma timpilor înregistraţi luni dimineaţă, favoriţi se anunţă a fi australienii (5:47.06), nemţii (5:49.84), britanicii (5:50.27) şi canadienii (5:50.78).

Pîrghie şi colegii săi s-au menţinut constant pe locul secund, înregistrînd cea mai bună pătrime de cursă pe primii 500 de metri şi încheind aproape la fel de bine pe ultimii 500. Timişeanul Pîrghie (20 ani) vîsleşte de pe locul 3 în ambarcaţiune şi vizează joi calificarea pentru finala de 4, programată sîmbătă.

S-au mai calificat direct echipajele din Belarus, SUA, Olanda şi Grecia, în vreme ce neo-zeelandezii, italienii, cehii şi sîrbii au fost redirecţionaţi în recalificările de astăzi.

De notat că primele 3 clasate şi totodată calificate din Seria 1 au înregistrat in corpore timpi mai buni decît ai echipajului tricolor.

Cristi-Ilie Pîrghie este produsul CSS Bega Timişoara, club şcolar sub culorile căruia a trudit 4 sezoane în juniorat, după ce era descoperit la o selecţie într-o şcoală din zona Iosefin. La cei 20 de ani pe care tocmai i-a împlinit vineri 20 iulie, canotorul de 2,02 metri şi 108 kilograme n-a mai figurat în ierarhia pe anul trecut a celor mai buni sportivi timişeni, după ce era desemnat pe podium în 2010, al doilea la disciplinele olimpice, datorită transferului la o grupare bucureşteană, Steaua în cazul său.

Pîrghie, care a fost cantonat la Orşova după plecarea de pe apele Begăi, cu lotul naţional de tineret, sub bagheta aceleiaşi antrenoare, profesoara Elvira Văsuţ, cea care îl îndruma iniţial spre canotaj, este un caz clasic de junior de vîrf lansat în Timişoara şi ajuns să se pregătească departe de casă, pe la loturi. Cristi-Ilie Pîrghie aduna 12 locuri întîi în întrecerile dintr-un 2010 în care urca pe podiumul timişean, la campionate naţionale de juniori şi seniori, la Balcaniade şi Regate internaţionale. Astfel, a triumfat la Campionatul Naţional de juniori de la Năvodari, în probele de simplu vîsle şi de două rame, la Campionatul Naţional Şcolar, tot în proba de simplu vîsle, la Campionatul Naţional de ergometru pentru juniori respectiv seniori, atît individual cît şi cu echipa, la Campionatul Naţional de seniori de la Snagov, în proba de 4 vîsle, cîştigînd totodată şi în Grecia, la Balcaniadă, în probele de schif 4 vîsle şi două vîsle, respectiv Regata Internaţională de la Brno, în Cehia, în întrecerile de schif 4 vîsle şi schif două vîsle. Mai mult, Pîrghie a fost în barca României la Campionatul Mondial pentru juniori de la Racice, în Cehia, unde a ocupat locul 4 în proba de schif dublu. Anul 2011 i-a fost complicat de o accidentare în urma căreia a revenit însă cu brio.

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: