Lotul de tineret al canotajului românesc a fost foarte eficient la ediţia pariziană încheiată astăzi a Campionatului Mondial sub 19 ani, una sub capriciile vremii, cucerind medalii în toate cele 6 probe în care a izbutit calificarea în finalele A la podium din totalul celor 14 ale competiţiei, echipaje feminine de simplu şi dublu câştigând întrecerile iar de 4 şi 8 plus 1 încheind pe locul 3, „captură” pe jumătate în palmaresul băieţilor, medaliaţi cu aur în barca de 4 şi cu bronz la 8 plus 1, printre aceştia şi un sportiv de pe Bega, de la CSM Timişoara, şi anume Silviu George Eleneş.

2023 World Rowing Under 19 Championships, la Paris; foto: Maren Derlien / MyRowingPhoto.com
Reprezentant al canotajului bănăţean care a încheiat cu coechiperii săi parcursul finalei A la „Mondialul” de tineret în 5 minute, 52 de secunde şi o sutime, britanicii impunându-se în 5:48,43 iar Germania urmându-i în 5:50.87, ca neo-zeelandezii să soseacă pe 4 în 5:54.29, iar în restul finalei la titlu, Cehia pe 5 şi Italia a şasea.
Într-o altă finală A la medalii s-au mai calificat tinerii canotori români la Paris şi chiar au câştigat-o, campioni ai lumii în barca de 4 în 6:06.24, cu un avans de peste 3 secunde şi jumătate în faţa Germaniei, urmată la finish de Franţa, britanici, Italia şi Ungaria.
Aur a cucerit şi Bianca Camelia Ifeni la simplu feminin, în 7:52.33, urmată de o irlandeză respectiv o reprezentantă a Uruguay-ului, campioane ale lumii la 2023 World Rowing Under 19 Championships devenind şi Ionela Elena Scutaru şi Gabriela Tivodariu la dublu, în 7:26.70, urmate de echipaje ale Greciei şi Australiei.
Iar precum în cele 7 probe ale băieţilor, şi în cele 7 ale fetelor româncele au urcat pe podium în urma fiecărei finale A în care au reuşit să se califice.
Astfel, fetele şi-au adjudecat şi medalii de bronz, la 4 după Italia şi britanice, într-o cursă strânsă, cu timpii la sosire ai ocupantelor podiumului 6:50.49, 6:50.91 şi 6:51.74 pentru „tricolore”, iar cu barca de 8 plus 1 după britanice şi Germania într-un duel mult, mult mai intens, decis pe nici 15 sutimi de secundă: 6:26, 6:26.09 respectiv 6:26.14 în cazul româncelor.
Revenind la medalia de bronz masculină la 8 plus 1, la care a contribuit şi timişoreanul Eleneş, România s-a clasat a doua în recalificări, în 5:39.64, după Germania, prima în 5:38.00, în serii „tricolorii” încheind în 5:41.69, între doar 7 ambarcaţiuni la start.
În finala la medalii – ce poate fi vizionată pe worldrowing.com aici, abordată pe culoarul 2, barca de 8 plus 1 a românilor era plasată pe locul 2 la la mijlocul parcursului, medaliaţi la „Mondialul” U19 devenind Antonel Avăcăriţei, Silviu-George Eleneş, Ştefan Cobzaru, Silviu-Marian Dumitriu, Darius Simion, Sebastian Alexandru Tasca, Constantin Filip, Ştefan Bogdan Moaleş şi Alexandru Nedelcu.
Colegii din barca de 4 deveniţi campioni al lumii la U19 sunt Mateus Simion Cozminciuc, Fabrizio Alexandru Scripcariu, Constantin Flocea şi Sergiu Anfimov.
Pe când medaliatele „tricolore” cu bronz din barca de 4 sunt Ioana Ruxandra Pascovici, Iuliana Isabela Boldea, Delia Mirabela Grădinăciuc şi Andreea Nicoleta Dinu.
Una peste alta, un total general de 3 curse câştigate de România din cele 14 programate la Paris, alte 3 probe avându-i pe „tricolori” pe treapta a treia a podiumului, şase finale A în care şi-au adjudecat calificarea şi în care au şi izbutit clasări pe podium.
Doar federaţiile din Italia şi Regatul Unit au mai cucerit tot câte 3 medalii de aur fiecare în Franţa, iar Germania şi Turcia câte două fiecare, SUA obţinând una.
Dacă România a cucerit câte 3 de aur respectiv bronz, britanicii şi italienii au smuls fiecare câte 3 de aur, două de argint şi una de bronz, iar Germania două de aur şi 5 de argint, turcii două de aur şi una de bronz. Deşi n-a urcat pe prima treaptă a podiumului, Grecia a obţinut 4 medalii de argint, iar Irlanda una.
1 |
brizio