Canotajul timișorean și-a onorat și astăzi, în reuniunea finală a Campionatului Național de Fond pentru seniori, statutul de bună gazdă cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea aici a primei grupări de profil din țară, reușind chiar și mai multe clasări pe podium decât ieri, însă din nou nu și pe locul I, suficient însă pentru a-și apropia prin CSM și CS Universitatea cele mai bune poziții cu putință în ierarhia finală a cluburilor, 3 și 4, în condițiile în care Dinamo și Steaua au purtat lejer trena.
Așadar o participare meritorie a tinerilor canotori de pe malurile Begăi, în condițiile în care flotilele grupărilor bucureștene au aliniat crema loturilor olimpice în ceea ce a fost prima ieșire oficială pe ape a seniorilor într-un an de Campionat European și Mondial, loturi în care s-au regăsit și foști cândva juniori instruiți la CSȘ Bega Timișoara, de exemplu Cristi-Ilie Pârghie, medaliat la nivel global ca sportiv al Stelei, respectiv Florin Marian Enache, ajuns în iarnă la Dinamo NIRO. Exodul constant peste ani al canotorilor de pe Bega spre principalele forțe alimentând lotul olimpic de la Snagov vine ca o completare explicativă la prestația totuși remarcabilă a celor rămași încă ”pe metereze”, regăsită în numeroasele medalii adjudecate.
Comparând cu întrecerile naționale de fond din primăverile trecute, toate pe distanța clasică de 6.000 de metri, cu plecare de la Fabrica de Zahăr și sosirea în dreptul restaurantului ”Flora”, așadar vâslindu-se în amonte, s-a evidențiat o creștere numerică a participanților din partea grupării CSM Timișoara, care au acaparat exponențial și mai multe medalii, lăsând-o în umbră pe ”U”, de-această dată bizuindu-se mai ales pe forța ex-campionului mondial de juniori Adrian Cionca, un detean nu departe nici el de a ajunge mai devreme sau mai târziu la unul dintre cele două cluburi bucureștene, net mai dominante decât în concursuri similare anterioare, când și alte flotile își strecurau la gât medalii de aur.
Se pare însă că, pe fondul diminuării resurselor din canotajul autohton, se manifestă o reconcentrare a forțelor în jurul acelorași ambarcațiuni luând crema și în trecut, aspect cât se poate de elocvent la ora mai rarefiatei prezențe, și diminuată valoric, la acest concurs de tras în vederea testării rezistenței și reacomodării prin anduranță la strocul competițional. De fapt, și prezența numerică a altor entități sportive din țară ale Federației Române de Canotaj a fost mai redusă cu acest prilej, bărcile timișorene având astfel un culoar mai facil spre medalii, însă nu și cele mai de preț, rezervate cu dedicație. Acestea ar fi conotațiile unei competiții de seniori și tineret revenită după 2 ani pe apele Begăi și care a închis astăzi la amiază o mai amplă regată incluzând vinerea și sâmbăta trecută și Naționalul de Fond, tot pe 6.000 de metri, rezervat juniorilor, și acela cu numeroase clasări bănățene în frunte, inclusiv pe locul I.
Rămâne însă regretul persistent că Timișoara se menține ca fiind un rezervor de talente pentru ”peștii mari”, o pepinieră cu rod bun dar care inevitabil își pierde ouăle de aur…
Trecând la concret, pe o vreme la fel de rece dar măcar fără ploaia de miercuri după-amiază, și fără același vânt tăios, ultima reuniune a Naționalului a mai adus gazdelor joi dimineață opt clasări pe podium, prin 4 ambarcațiuni de dublu, dintre care două la categoria ușoară, o specialitate a casei, prin cele de 8+1 și prin doi simpliști…
Iar Adrian Cionca n-a putut lipsi la acest ultim capitol, canotorul Universității încheind în 25:43,37 tot pe locul 2, ca și ieri, acum la tineret, după postura de vicecampion dobândită între seniori. Celălalt simplist medaliat a fost Drajan Raicovici, de la concitadina CSM Timișoara, vâslaș însă la categoria ușoară, al treilea în 28:20,60.
Universitatea a îngemănat și un efort comun, în barca de 8+1, pentru cealaltă clasare a sa pe podium în reuniunea finală, tot locul secund, prin Casian Pența, Alin Ciosici, Ionuț Atofanei, Răzvan Toderiță, Ciprian Postolache, Robert Pataki, Robert Spiridon și Daniel Donci, cu Răzvan Rad cârmaci. Iar CSM Timișoara s-a clasat tot a treia și la 8+1, însă la o diferență considerabilă față de mai abilii concitadini. Au tras la rame Alin Homorogan, Nicolae Tudor, Cosmin Brișan, Flavius Boldor, Denis Rada, Alin Sefciuc, David Hălmăgian, Samuel Balaș și Mihai Costig la cârmă.
În rest, medalii pentru CSM Timișoara cu ambaracțiunile de dublu, după cum urmează:
Patricia Ștef și Norica Hobean, locul 2 la dublu vâsle;
Radu Bârdan și Răzvan Hodorogea, locul 2 și argint la două vâsle categoria ușoară, după ce ieri deveneau vicecampioni la dublu rame iar în weekend dubli campioni naționali de juniori;
Eugenia Untaru și Alina Călin, locul 3 la dublu vâsle, categoria ușoară;
Alexandru Hancig și Alexandru Cîrdu, locul 3 la dublu vâsle la secțiunea tineret.
Cu salba de 15 medalii, CSM Timișoara și CS Universitatea Timișoara au încheiat pe locurile 3 și 4 din 11 grupări în ierarhia generală pe cluburi, cu 18 respectiv 14 puncte, însă la o semnificativă distanță în urmă, în aval față de Dinamo (72 puncte) și Steaua (50p).
Cât despre organizare, fără cusur dall cappo al fine, sub atenta diligență a lui Zlatomir Balojin, de la CS Banatul și CSM Timișoara dar și președinte al Asociației Județene de Canotaj Timiș.
Unii dintre medaliații timișoreni vor fi prezenți săptămâna viitoare la Snagov, la criteriile de selecție, de acea dată pe 2.000 metri, în vederea alcătuirii loturilor pentru Campionatul European.