Timişoara: primii la testări, din nou gazde la nivel naţional

Înzăpezit şi el, Campionatul Naţional de ergometru seniori, ce trebuia să aibă loc vineri la Călăraşi, a fost amînat şi convertit în aceste zile într-un sistem de testări la nivel naţional, în toate centrele canotajului autohton, rezultatele sunînd deja bine pentru Timişoara, chiar şi înaintea centralizării datelor la federaţie. Dar mai multe dintr-un an olimpic, în care deteanul Adrian Cionca ar putea reprezenta România la J.O. de vară, şi în care canalul Bega şi-a recîştigat întîietatea avută cîndva prin tradiţie de a găzdui Campionate Naţionale de fond, ce urmează în aprilie, am aflat de la profesoara Ecaterina Calapis, antrenor la CSS Bega Timişoara şi CS „U”.

Şi să începem cu campionul mondial, sportiv numărul 1 al judeţului Timiş în 2011. Adrian Cionca a cîştigat vineri proba de 2.000 metri pe ergometru, derulată în cantonamentul centralizat de la Snagov, unde se pregăteşte în cadrul lotului naţional, înregistrînd cel mai bun timp pe ţară, şi anume 6 minute şi 3 secunde. Despre posibilitatea ca sportivul lansat de CSS Bega Timişoara, cu dublă legitimare şi la CS Universitatea, să revină pe… ape insulare, unde anul trecut, la Eton, cucerea aurul mondial, profesoara Calapis ne-a explicat că în cazul echipajului băieţilor „în primul rînd trebuie să se califice… Nu avem reprezentante din Timiş la fete dar băieţii încă nu s-au calificat. România găzduieşte în luna mai o Regată ca şi criteriu de calificare pentru Jocurile Olipice, şi abia apoi vom afla dacă Adrian va ajunge la Jocurile Olimpice, dar sunt convinsă că va fi în barcă, pentru că este foarte bun şi nu cred că vreun antrenor l-ar sări”.

Adrian Cionca e în cărţi pentru J.O. de vară dar mai întîi echipajul României trebuie să se califice

Dacă sportivi localnici cooptaţi la ora actuală la loturi, printre care de exemplu Adrian Cionca, Alexandra Hada, Florin Marian Enache sau Raluca Munteanu, au efectuat testările pe ergometru în cantonamentul centralizat, în schimb ceilalţi canotori, de la cluburi, au „tras” întreaga săptămînă în aceste testări loco. „Trebuia să participăm la Campionatul Naţional de la Călăraşi dar s-a amînat, însă testările le ţinem pînă la capăt, acasă. Azi au culminat cu proba de 2.000 metri, distanţa noastră competiţională, cu ocazia testărilor înregistrînd parametrii ce ne interesează în privinţa sportivilor, ca rezistenţă, unde au punctele forte, ce este de îmbunătăţit. Au mai fost testaţi şi pe distanţe de 120 metri şi 500 metri, respectiv pe timp, 30 de minute cu cadenţă de 20 lovituri pe minut, pentru determinarea puterii pe fiecare lovitură, şi pe 6.000 metri fără cadenţă impusă, aceasta fiind distanţa noastră în competiţiile de fond”, a explicat Calapis. „Vremea ne-a determinat pe toţi să le dăm acasă dar va avea loc o centralizare la federaţie. Momentan nu avem decît parametrii noştri dar ştim că de exemplu Daniel Donci s-a autodepăşit cu un timp foarte bun pentru categoria sa, uşoară, şi anume 6.28.9. Pentru uşoară este un timp foarte bun pe ţară. Donci s-a remarcat între seniori iar la juniori a avut un timp foarte bun Alexandru Iorgovan, 6.26, dintre fete fiind Cristina Butnariu, o junioară mică, în 7.29.23”.

Apropo de Daniel Donci, al patrulea în topul celor mai buni sportivi timişeni pe 2011, reprezentînd CS Universitatea, profesoara Calapis a explicat că „dacă se alcătuia un lot oficial la nivel naţional pentru categoria uşoară, sigur ar fi fost şi ei selecţionaţi, în pregătire centralizată, pentru că la uşoară timişorenii sunt cei mai buni din ţară. Da, s-ar regăsi în loturile unde se află şi Adrian Cionca, pentru că, în plan valoric, sunt aidoma celor de-acolo”.

Remarcabilul canotor Daniel Donci, de la CS Universitatea, cvadriplu campion naţional, împreună cu profesoara Ecaterina Calapis, la decernarea premiilor pe 2011: acum, la ergometru, Donci a excelat la categoria uşoară

Rezultate sunt, „bani însă n-avem”, a pus punctul pe i Ecaterina Calapis, subliniind că este în asentimentul colegilor din mica lume a canotajului local în a explica o stare de fapt. „Tocmai suntem cu toţii reuniţi, să încercăm să ducem lucrurile înainte. Momentan nu ştim nimic, nici de bune, nici de rele, dar am întocmit proiectele dorite. Sigur este că am recîştigat dreptul de a găzdui două Campionate Naţionale de fond, cel de seniori, pe 5-6 aprilie, şi C.N. de juniori, în 10-12 aprilie, ceea ce este o treabă foarte bună. Ne-am zbătut cu toţii să reuşim să convingem toate cluburile din ţară să vină aici, pe Bega, dar acum ne şi trebuie un sprijin material, care de găsit este din ce în ce mai greu. Şi degeaba vrem să vină la noi cei mai buni din ţară, căci dacă nu găsesc nimic deosebit, preferă să le dispute acolo. Este o luptă foarte mare între centrele zonale, fiecare vrea la el organizarea Campionatelor, iar noi, nici o mînă de oameni aici, alergăm fuga de la antrenamente la a găsi fonduri care se duc repede şi nu ştim pe ce. Timişoara s-a obişnuit să aibă parte de performanţe fără prea mulţi bani, ceea ce nu este în regulă”.

„Dar nu abandonăm, încercăm marea cu degetul, avînd noroc cu copiii care pun osul”, a mai spus Calapis, enumerîndu-i pe colegii profesori şi antrenori care şi-au reunit forţele pe plan local pentru binele comun al canotajului timişorean: Zlatomir Balojin – director la CS Banatul şi antrenor la CSM Timişoara, Ioan Matei – antrenor la CSM Timişoara, Iulia Cîrlan, antrenor la CS Banatul, Calapis, Dorin Bena şi Nicolae Vulpe, de la CSS Bega, precum şi Elvira Văsuţ, antrenoare în cadrul lotului naţional de la Snagov, monitorizînd progresul tinerilor timişoreni.

„Anul acesta nu ne deplasăm la competiţii prea devreme, încercînd în schimb să demarăm un proiect pentru susţinerea juniorilor II şi de către autorităţile locale. Sunt sportivi de nivelul unui centru naţional şi care ar putea fiinţa în Timişoara. Iar testările de aceea se ţin, să dovedim prin performanţele vîrfurilor de generaţii că merită să fie sprijiniţi acei cîţiva care au rezultate. Este vorba de sportivi cu potenţial de pe lîngă loturile naţionale dar pe care nu putem să-i sprijinim nici măcar cu o masă pe zi. Este foarte greu”, a mai spus Calapis.

Secţii de profil la grupările timişorene fiinţează la CSS Bega, CSU Timişoara, CSM Timişoara şi CS Banatul. „Lucrăm împreună la proiecte, măcar de s-ar realiza 10%, dar sperăm să iasă bine Campionatele Naţionale, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Judeţean, DST Timiş”.

Deopotrivă antrenori, sportivi şi părinţi, după o testare la ergometru, în sala CS Banatul

Timişoara recîştigă aşadar „fondul”, găzduit în 2011 de Călăraşi, după ce întrecerea din 2010 a avut loc pe Bega. „De la mijlocul anilor ´90 n-am mai găzduit fondul la Timişoara, era şi problema că Bega era la vremea aceea plină de toate cele”.

Calapis a mai explicat că după găzduirea Naţionalelor vor urma în mai criteriile de selecţie pentru alcătuirea loturilor reprezentative ale României, în care se va duce lupta pentru calificare în selecţionate, una deschisă: „Chiar dacă un sportiv este momentan la lot, poate pierde poziţia dacă unul de la club se dovedeşte mai bun”.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = opt

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: