Timișoara rade baza canotajului grupării CSM, ”clubul demolat” CSM Timișoara oferă astăzi României un campion continental, Ivan Petcovici, aur cu ”tricolorii” 8+1 la Campionatul European juvenil din Polonia

CSM Timișoara, clubul local multisecție ai cărui canotori se antrenează în condiții vitrege de când cu demolarea bazei de profil de pe malul Begăi, alocându-li-se în schimb containere fără surse de curent electric și apă, a oferit astăzi după-amiază un nou campion continental, în persoana lui Ivan Petcovici, legitimat la secția de canotaj a grupării bănățene care a cucerit medalia de aur în ambarcațiunea de 8+1 a flotilei României la Campionatul European de juniori din Polonia.   

”Tricolorii” s-au calificat în finala la medalii a ”Europenelor” juvenile din țara baltică de pe locul secund în preliminarii, la sutimi de secundă în urma primilor clasați, dar au câștigat în schimb cursa la titlu împotriva puternicei Italia, juniorii României cucerind locul I și medaliile de aur, campioni continentali în proba masculină de 8+1, triumf contribuind la clasarea generală a ”flotilei” Federației Române de Canotaj în fruntea ierarhiei finale pe națiuni a competiției din Polonia.

Reprezentant al generației 2007 și de 2 ani practicant al canotajului, Ivan Petcovici a devenit astăzi campion al Europei în chiar primul an la categoria de vârstă a juniorilor 1, la finele primului stagiu complet de pregătire centralizată cu lotul național, selecționat fiind de către FRC în premieră spre încheierea anului trecut.

Pregătit la CSM Timișoara, club care l-a introdus canotajului și lansat pe apele Begăi, de antrenorul Alin Homorogan, sub supervizarea conducătorului secției de profil, Zlatomir Balojin, totodată președinte al Asociației Județene de Canotaj Timiș, Petcovici a vâslit pe apele Begăi până în luna noiembrie, după care a intrat în pregătirile centralizate cu lotul federal de juniori.

Toamnă a plângerii pentru ”clubul demolat” CSM Timișoara, a cărui secție de canotaj a fost pusă pe drumuri după ce i se smulgea ancora de la baza de profil unde activa de decenii, și lăsată pe drumuri a ajuns să fie, proaspătul campion al Europei scăpând de toată neplăcuta tevatură prin convocarea sa la lotul FRC.

Ce antrenamente poți să și efectuezi în condițiile faptului împlinit în fața căruia au fost puși canotorii de la CSMT odată cu demolarea de către Municipalitate a bazei de pe malul canalului, dar iată, ”clubul demolat” a oferit României un campion continental.

De loc din Divici, pe Clisura Dunării, în Caraș-Severin, și cu rădăcini sârbești, Ivan Petcovici și-a croit un culoar spre aur, licean fiind al LPS Banatul Timișoara, rod al pregătirilor din ultimii 2 ani cu CSM Timișoara, ”clubul demolat”.

Care va să zică, în ciuda adversităților pe plan local, canotajul de pe Bega a mai oferit României încă un campion continental, semn al potențialului existent în sportul cu vâsle din capitala Banatului, care ar merita o cu totul altă soartă.

Triumful liceanului măsurând 1,91 metri, cu o anvergură a extensiei brațelor de 1,98 metri,venind la nici două luni după medalia adjudecată la Cupa Mondială de colega sa de club la CSMT, Ruxandra Bucșă, din generația 2009 și care se pregătește de intrarea la liceu, pe locul 3 cu barca de 8+1 a senioarelor ”tricolore”.

Tot atâtea dovezi ale activității bine înfăptuite la CSM Timișoara și a necesității ca secția de canotaj să beneficieze în viitor măcar de condițiile cu care se obișnuise de ani buni, ”preș” care i-a fost tras brusc de sub picioare într-o acțiune de demolare fără a avea în vedere și repercusiunile pe termen scurt-mediu vizavi de bunul mers al lucrurilor în colectivul celor de pe apele Begăi, împinși a se descurca în ape agitate și tulburi, cu un viitor incert. 

Și când te gândești că multiculturala Timișoara are unități de învățământ preuniversitar în limbi ale naționalităților conlocuitoare, inclusiv cea sârbă, care va să zică juniorii atrași spre canotaj putând îmbina activitatea sportivă cu studiile, ideal cadru de creștere a unor noi generații cu potențial de adjudecare a laurilor pentru România.

Cadru existent până în toamnă și funcționând ca atare, cu un centru de pregătire olimpică a juniorilor 2 pe Bega, până când a apărut lama buldozerelor, fără a se lua în calcul și consecințele imediate asupra activității de zi cu zi a secției de profil.

CSM Timișoara s-a descurcat cum a putut în condiții improprii, iar rezultatele au continuat așadar să apară chiar și în aceste condiții, însă revenirea la normalitate devine imperativă.

Sporttim a tot pledat în fel și chip de un deceniu și jumătate pentru soarta canotajului local, și nu numai a acestuia, încât multe alte considerente ar deveni acum de prisos, reușitele juniorilor vorbind de la sine iar faptele lor cântărind mai greu decât oricâte pledoarii pro-sport în aceste pagini.

Cinste tuturor celor direct și indirect implicați în oferirea de către Timișoara pe adresa ”flotilei” României a încă unui laureat continental, cât despre demolatori, sunt după chipul și asemănarea vremurilor de pe urmă pe care habar n-avem că de fapt le trăim.      

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 3

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: