Timișoreanul Cristi-Ilie Pîrghie, în lotul de 22 al României la Campionatul European de seniori

Cristi-Ilie Pîrghie, lansat de canotajul timișorean, este o prezență constantă în lotul flotilei României la reuniunile nautice internaționale de anvergură, iar cu ocazia Campionatului European de seniori ce va avea ceremonia de deschidere joi seară pe malul lacului Malta, în Polonia, la Poznan, va fi cel mai ”mare” în echipajul de 4-, unul dintre cele 7 aliniate la start de Federația Română de Canotaj.

Pârghie, timișoreanul născut în 20 iulie 1992, este decanul de vârstă al echipajului de 4 rame din generațiile 1992/93, alcătuit și din Gontaru, Cozmiuc și Damii. La băieți, România se va mai prezenta cu echipajul de două rame și un simplist, în total cu 7 canotori, mai mult decât dublu fiind contingentul sexului frumos, repartizat în 4 ambarcațiuni, dintre care trei de dublu, și anume la vâsle, rame dar și la categoria ușoară (L2x), de fapt cel mai tânăr echipaj al delegației ”tricolore”, cu tinerele de 20 de ani Lehaci și Beleagă, ultima schimbând prefixul abia săptămâna trecută, precum și clasica barcă de 8 cu cârmaci, incluzând și mezina lotului, Denisa Tîlvescu, în vârstă de numai 18 ani.

La polul opus, între cele 15 canotoare ale delegației din Carpaţi, Roxana Cogianu, tot în echipajul de 8+1, o exponentă a generației 1986.

România a deplasat al zecelea lot ca prezență numerică, mai mulți sportivi aliniind la start Regatul Unit (52), Germania (49), Rusia (45), Ucraina (44), Olanda (41), Polonia și Franța – câte 40, Belarus (30) și Cehia (29). Pîrghie a fost lansat la începutul acestui deceniu de CSŞ Bega Timişoara, trecând apoi la CSA Steaua.

Gazdă a competiției, întinderea de ape ”Malta” este un lac de acumulare creat în anul 1952 pe râul Cybina, ca parte a unui vast complex sportiv incluzând printre altele un bazin olimpic de înot și o pârtie de schi, toate în Poznan, capitală cu peste o jumătate de milion de locuitori a regiunii vestice Wielkopolska, a doua cea mai mare ca întindere din Polonia.

Prezența României la competiția continentală a seniorilor survine în urma clasării zilele trecute pe locul III în ierarhia generală a Campionatul European de juniori din Republica Cehă, la Racice, unde ”tricolorii” au obținut două medalii de aur, două de argint și 3 de bronz.

Medaliile de aur au fost câștigate de fetele din patru vâsle, Larisa Elena Roșu, Nicoleta Ancuța Bodnar, Ana Maria Grapinoiu și Geanina Simion Radiș (6:58:886), antrenate de Bogdan Codrici, și la opt rame cu cârmaci: Mădălina Hegheș, Roxana Georgiana Părășcanu, Cristina Georgiana Sava, Anamaria Zaharia, Mădălina Gabriela Cașu, Lidia Viorica Roman, Andreea Ioana Budeanu, Monica Basanciuc și Andreea Cristina Ștefan (6:45,762), antrenate de Viorel Tălăpan. Medaliile de argint le-au revenit sportivilor din echipajele de dublu vâsle feminin, și anume Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu (7:34,496), cu antrenor Mariana Maliș, și patru rame masculin: Mihai Ianos, Ioan Alexandru Bîrsan, Alexandru Ciprian Matinca și Cosmin Pascari (6:23:416), antrenor Ion Despa.

Medaliile de bronz au fost câștigate de echipajele de dublu rame feminin, cu Anca Elena Filip și Amalia Bereș, în 8:03,553) – antrenor Sorin Băhnărel, dublu rame masculin: Alexandru Petrișor Chioseaua și Ciprian Tudosă (7:05:229) – antrenor Vasile Avrămia, și opt rame cu cârmaci masculin: Andrei Cristian Chichiriță, Mugurel Vasile Semciuc, Gicu Sava, Vlăduț Ionuț Brînză, Bogdan Nicu Bulie, Constantin Cristi Hîrgău, Mihăiță Vasile Țigănescu, Mihai Chiruță, Adrian Petre Munteanu (6:08:685) – antrenor Saulică Cuzmanovici.

La Europenele de seniori, joi au loc sesiunile de probă și antrenamentul oficial, vineri se dispută seriile și recalificările, sâmbătă semifinalele și alte recalificări, precum și finalele C și D, iar duminică mai întâi finalele B și apoi cele pentru medalii, ”A”.

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: