Timişoreanul Pîrghie, în lotul României la Campionatul Mondial de la Amsterdam

Cristi-Ilie Pîrghie, canotorul în vârstă de 22 de ani lansat de CSŞ Bega Timişoara şi ajuns la CSA Steaua, se află în lotul de 20 de competitori al României ce va participa începând de duminică la cea de-a 43-a ediţie a Campionatului Mondial de canotaj pentru seniori, sub egida FISA, întrecere la care flotila „tricoloră” aliniază 6 ambarcaţiuni: 3 de fete, 3 de băieţi, cu 13 sportive şi 7 sportivi.

Pîrghie va vâsli în barca de 4 rame, unicul echipaj de patru al României la Mondialul din Olanda, pe poziţia a treia în barcă, împreună cu Cozmiuc, Palamariu şi Damii.

Delegaţia României la cea mai importantă competiţie a anului în canotajul mondial mai include echipajele de dublu, şi anume două rame la băieţi şi fete respectiv la vâsle feminin, precum şi barca de 8+1 fete dar şi pe Petru Codău, la vâsle, în cea mai populară probă a competiţiei, cea de simplu băieţi, cu 32 de sportivi la startul seriilor. La feminin sunt 29 de simpliste.

Campionatul Mondial se va derula pe perioada săptămânii viitoare, propunând serii de calificare, recalificări, semifinale şi finale, şi punând la bătaie 17 probe în întrecerea masculină, printre care şi 3 rezervate echipajelor mixte dar şi sportivilor cu dizabilităţi, respectiv 10 la feminin. Mondialul, care reuneşte peste 1.100 de competitori din 60 de ţări, este găzduit la Amsterdam, pe Bosbaan, luciu de apă ţinând regate nautice încă din 1886 şi unde s-a mai organizat o ediţie de Campionat Mondial, în 1977.

Mai mult de 6 echipaje aliniază 25 de ţări, excelând Italia, cu 26 de bărci, Germania şi SUA, cu câte 25, respectiv Olanda, cu 22. Peninsularii dominau anul trecut, în Coreea de Sud, ierarhia pe medalii, cu 3 de aur dintr-un total de opt, urmaţi fiind pe tărâm asiatic de Australia şi Regatul Unit, care lansează la apă în Olanda câte 19 bărci.

Prima ediţie a Campionatului Mondial avea loc în anul 1962 la Lucerna, în Elveţia, lider la egalitate cu Bled în privinţa găzduirii acestei competiţii, de câte 4 ori, iar viitoarea întrecere se va disputa anul viitor în Franţa, pentru a doua oară la Aiguebelette. Mondialul se desfăşoară anual începând cu 1974.

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: