Trei canotori timişoreni medaliaţi la Campionatul Mondial de juniori din Germania: Groşan, argint în 4 rame, la băieţi, iar Petreanu şi Munteanu bronz în 8+1, la fete

Duminică de vis pentru canotorii juniori timişoreni care s-au spetit în ultimii ani pe apele Begăi pentru a prinde un loc în bărcile lotului naţional iar apoi pentru a trece prin furcile caudine ale calificărilor la Campionatul Mondial juvenil de la Hamburg, unde nu doar că au intrat în finalele A ale probelor, dar au şi urcat pe podium.

Este de fapt pentru a treia oară la rând ca juniori crescuţi pe apele Begăi să obţină medalii reprezentând cluburi juvenile timişorene în delegaţia României la un Campionat Mondial sub 19 ani.

Într-o progresie firească, după ce câştigau una dintre serii, cu un timp inferior doar Germaniei şi Spaniei, iar apoi şi una dintre semifinale, cu un timp inferior doar nemţilor, juniorii „tricolori” din barca de 4 rame a României au confirmat calculele hârtiei prin a încheia pe locul secund şi în finala A a probei de 4-, obţinând medaliile de argint, ca vicecampioni mondiali.

 

Reuşita a fost conturată în condiţiile unui vânt potrivnic din faţă, care a stârnit şi valuri, românii dovedind o tehnicitate care le-a conservat locul preconizat după calificări. Iar în echipajul de 4- s-a regăsit şi tânărul Robert Ovidiu Groşan (foto), care la 30 iulie a împlinit 18 ani, un canotor legitimat la CSŞ Bega Timişoara, alături de Cosmin Pascari, Constantin Radu şi Sergiu-Vasile Bejan.

Românii, cronometraţi în finală în 6:58,150, au fost depăşiţi doar de echipajul gazdelor, Germania, în 6:47,400, cu menţiunea că nemţii au avut bărci în toate cele 13 finale ale duminicii de la finele întrecerii de pe braţul Elbei, la Hamburg, şi câştigând 7 medalii de aur.

Pe 3 s-a situat Croaţia, în 7:00,480, urmată în finala A de Spania, Grecia şi Italia, în vreme ce finala B la 4- băieţi a fost adjudecată de cehi iar finala C, tot cu 6 echipaje la start, de australieni.

Grea misiune pentru fetele din barca de 8 plus 1 a României, campioană mondială juvenilă în 2013, însă echipajul acestui sezon a urcat din nou pe podium, pe poziţia a treia, inclusiv cu două timişorence în componenţă, şi anume Mădălina Ioana Petreanu, de la CSM Timişoara, şi Raluca Munteanu, de la CSŞ Bega. Tot Germania s-a impus şi la 8 plus 1 fete, în 7:15,370, urmată de Rusia, în 7:23,150, şi în acest caz păstrându-se ordinea ierarhică după calificări, cu româncele încheind în 7:26,710, urmate în finala A, fără medalii, de Italia, Australia şi SUA. În echipajul românesc de 8 plus 1 au mai transpirat cu folos în finala A şi junioarele Mihai, Budeanu, Zaharia, Filip, Logofătu, Palaşca şi Crefelian.

În ansamblu, România a încheiat pe locul 2 în ierarhia pe medalii, cu un total de 5, dintre care câte două de aur respectiv argint plus una de bronz. Pe prima treaptă au urcat echipajele de dublu fete, Logofătu şi Paşcanu la vâsle iar Parfenie şi Părăşcanu la rame. Germania a dominat clar, cu 7 medalii de aur şi două de argint, pe primul loc mai urcând şi China (2-0-0), Italia (1-0-2) şi Cehia (1-0-0), pe când alte 13 flotile au obţinut clasări pe locurile 2 şi 3.

„Caravana” juvenilă se mută acum la Nanjing, la Jocurile Olimpice de Tineret, din 17 august, incluzând şi reuniuni nautice, pe când canotajul se pregăteşte de Mondialul de seniori de la Amsterdam, în 24-31 august.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: