Timişoara a avut un fructuos an pe ape, găzduind în aprilie Campionatul Naţional de Fond în canotaj iar sportivii săi cucerind numeroase medalii naţionale şi chiar internaţionale, atît în kaiak-canoe cît şi prin canotori, iar ca o consecinţă Festivalul Bega Bulevard va reliefa la ediţia din acest an, în week-end, nu doar importanţa Begăi ca şi canal navigabil destinat agrementului dar şi forţa oraşului ca sport de performanţă în disciplinele nautice. Drept urmare, programul festivităţilor organizate de Municipalitate va pune în lumină la loc de cinste şi competitorii localnici cu vîsle şi rame.
Astfel, vineri la ora 19,45 se va pune în mişcare o caravană a ambarcaţiunilor, cu integrarea componentei sportive în festivitatea nautică, fiind vorba de o paradă a secţiilor de canotaj şi kaiak-canoe din Timişoara, şi anume CSŞ Bega, CSŞ1, C.S.M., C.S. Banatul sau C.S. Universitatea, în vreme ce Clubul Sportiv Nautic Banat şi CS Arad vor lansa la apă două „bărci dragon”, Dragon Boats, semnificînd aspectul recreativ conferit de canalul navigabil Bega. Privitorii vor putea urmări parada pornind de la Podul Traian sau „de la Maria”, cum este binecunoscut timişorenilor, vîslind în amonte spre zona Parcului Copiilor, şi care va include şi canotorii centrului zonal olimpic de juniori II, existent la Timişoara şi reunind 15 sportivi, calea pe ape fiind deschisă de ambarcaţiunile de agrement participante la festival, yachturi şi vele ale unor amatori pasionaţi.
Sîmbătă dimineaţă, între orele 10 şi 13, vor avea loc şi concursuri de Dragon Boats între Club Nautic Banat Timişoara şi invitata de pe Mureş a festivalului, C.S. Arad, precum şi demonstraţii de navigare deschise interactiv publicului.
Festivalul „Bega Bulevard” 2012, găzduit de Primăria Timişoarei, susţinută cu ocazia acestor ediţii anuale de logistica partenerilor germani, mai prevede în acest week-end şi ergometrele amplasate pe mal de Asociaţia Judeţeană de Canotaj Timiş, dînd astfel posibilitatea participanţilor la festivităţi să perceapă prin simularea pe uscat ce înseamnă trasul la rame.
Sîmbătă după-amiază, în intervalul orar 17-18,30, va avea loc o regată demonstrativă a grupărilor de canotaj respectiv kaiak-canoe din oraş, care se vor întrece în ambarcaţiuni de simplu, dublu, de 4, contracronometru de la „Podul Traian”, prilej cu care spectatorii vor vedea la lucru, într-un acelaşi eveniment, performeri ai acestor sporturi la nivel naţional dar şi mondial. Vor lipsi unii juniori, implicaţi de astăzi la Balcaniada de canotaj de la Plovdiv, şi anume Marian Florin Enache şi Robert Groşan, ambii de la CSS Bega, dar alţi medaliaţi vor fi introduşi publicului.
La finele Regatei, în jurul orei 18,30, va urma demonstraţia unei formaţiuni nautice de salvare de urgenţă, Municipalitatea punînd totodată în scenă şi arta navomodelismului, cu o reprezentaţie a multiplului medaliat la nivel mondial Emilian Dan, precum şi ateliere de măiestrie în mînuirea şi întreţinerea ambarcaţiunilor, care tind spre 25-30 în ceea ce priveşte flotila privată, a amatorilor de agrement pe ape.
Revenind la latura sportivă, atît pentru canotori cît şi pentru kaiakişti va fi un plăcut prilej de a se destinde înafara antrenamentelor pe canalul de antrenament, înaintea altor competiţii ce-i aşteaptă pe final de sezon, în cazul celor de la CSS1, kaiakişti şi canoeişti, „Memorialul Tică Cioară”, pe 14-15 septembrie, la Arad, precum şi Regata Baia Mare, în 28-29 ale lunii, urmată în 3-5 octombrie de căderea cortinei, „Cupa României”.