Robert Marchand, 109 ani: ”E regretabil că ne privează de activități fizice. Sunt un exemplu viu că sportul este un antidot la boli, un factor de sănătate. Cei care practică sportul aglomerează mult mai puțin urgențele spitalelor”. 26,927 kilometri pe oră la vârsta de 102 ani, record al centenarilor în ciclism

Sporttim a subliniat repetitiv și apăsat peste ani importanța sportului în viața socială, Mens Sana in Corpore Sano, așadar și din punctul de vedere al întreținerii stării de sănătate a populației sub o ideală formă de prevenție, necesară fiind la ora actuală cu atât mai mult introspecția adecvată pentru detectarea semnificației covârșitoare a menținerii activității lumii arenelor la cote cât mai normale cu putință, ca antidot la complicațiile de ordin sanitar exacerbate în 2020. Sportul competițional și de masă ar trebui de fapt stimulat a se derula la parametri ca și normali, precum în anii trecuți, iar nici un studiu de specialitate științifico-medical n-ar indica altceva în contextul actual, despre beneficiile sportului referindu-se drept un exemplu viu un ciclist francez în vârstă de 109 ani, Robert Marchand, recordman mondial între centenari în deceniul trecut, despre încorsetarea la zi a sportului și efectele de rigoare astfel rezultate trăgând alarma același bărbat în etate. 

Robert Marchand – foto L’Ardéchoise / facebook a fost mereu un pasionat practicant al sportului iar la vârsta de 100 de ani și-a atras celebritatea prin a stabili un record mondial în ciclism între centenari, mai exact în 17 septembrie 2012, când parcurgea 24,1 kilometri într-o oră pe velodromul UCI din Aigles, pistă omologată a Uniunii Cicliste Internaționale. Iar doi ani mai apoi, la Saint Quentin en Yvelines, își bătea propriul record, izbutind să ruleze 26,927km pe două roți în 60 de minute. De menționat că între cele două reușite mai acoperea la Lyon și o sută de kilometri în 4 ore, 17 minute și 27 de secunde? Devenea subiect de studiu pentru lumea cercetării din medicină, la vremea aceea fiziologul Véronique Billat calculând că Marchand avea capacitatea cardiacă a unei persoane care nu împlinise 60 de ani…

Partea urâtă a lucrurilor, drept exemplu perfect că ”izolările” și ”carantina” din stările de ”urgență” și ”alertă” nu-și ating efectul trâmbițat de administrații, ba din contră, recordmanul mondial în șa între centenari nu și-a mai aniversat tot pe două roți și împlinirea a 109 ani de viață, luna trecută, pe 26 noiembrie, fiind în schimb nevoit să-și părăsească apartamentul din suburbiile pariziene, în care trăia complet autonom, pentru a intra în grija unui stabiliment rezervat celor în etate și dependenți de asistare (EHPAD), unde vizita lui Gérard Mistler, președinte al Ardéchoise, l-a găsit într-o stare de emaciere: „Din cauza Covid, Robert nu se mai poate deplasa să-și cumpere hrana iar mesele prefabricate de care are parte nu le poate suporta. Nu suferă de anumite patologii anume dar și-a pierdut moralul.”

Într-un gest de susținere, o companie franceză producătoare de biciclete, parteneră a Ardéchoise, i-a oferit lui Robert Marchand drept cadou aniversar o bicicletă statică de interior, special concepută pentru un utilizator în etate.

Fără cursele de regularitate în aer liber, Marchand i s-a adresat în schimb președintelui Franței, Emmanuel Macron, pledând în favoarea sportului: „Știu gravitatea pandemiei și înțeleg necesitatea celui de-al doilea lockdown, dar e regretabil că ne privează în mare parte de activitățile fizice. Cred că sportul – și sunt un exemplu viu în acest sens – constituie o cură pentru boli și un factor de sănătate optimă. Cei care practică sportul aglomerează mult mai puțin urgențele spitalelor decât cei care nu fac sport„, după cum a consemnat tot Jean-Paul Savart, membru AIPS EC, în articolul său din aipsmedia.com, completând la final că Ardéchoise – acest cel mai mare eveniment ciclist mondial, organizat anual în cea de-a treia săptămână din iunie, când peste 20.000 de iubitori ai sportului cu pedale se reunesc la Saint Félicien, o așezare din Ardèche cu 900 de locuitori, a fost anulat în 2020 din cauza situației în plină derulare.

Ca o remarcă din partea Sporttim, dacă ar avea cunoștință de fapt admirabilul recordman centenar că așa-zisa pandemie nu este ceea ce ar vrea să pară conform ”narațiunii oficiale” și că a doua perioadă de carantină n-ar fi deloc necesară, fiind dăunătoare și nu eficientă – aspect relevat și de situația în care este nevoit să se regăsească Marchand la ora actuală, atunci venerabilul sportiv în etate s-ar confrunta cu șocul vieții sale. Setul de valori existențiale al oamenilor de cea mai bună credință ar fi zdruncinat din temelii la aflarea complotului la scară largă ale căror victime inocente și neavizate sunt, farsă ca și incredibilă, conspirație ca și imposibil de asimilat și imaginat. 

 

Acest articol a fost publicat în Ciclism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− trei = 3

 


Ultimele articole din categoria Ciclism: