Cu tolba plină de medalii, pentatlonul modern scoate capul la LPS Banatul şi cu călăria. Gyula Gallovits: “Camelia Potec a insistat să ne aliniem şi internaţional, după 5 ani!”

Gyula Gallovits, antrenor coordonator al secţiei de pentatlon modern la LPS Banatul, unde îndrumă inclusiv 3 grupe de începători, salută într-o exclusivitate pentru Sporttim marea deschidere pe care o are pentatlonul în cadrul Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern sub conducerea Cameliei Potec precum şi paşii înainte întreprinşi de timişoreni la încălecarea în şa, ceea ce le conferă o şansă în plus în întreceri.

Pentatloniştii de la LPS Banatul au avut un nou sezon fructuos, îmbogăţit cu alte medalii la nivel naţional, dar, ca o noutate adiţională, au păşit şi în arena internaţională şi au putut concura şi în proba de călărie. “Dat fiind nivelul nostru de pregătire, nu puteam participa până acum şi la călărie, dar cum din acest an devenea obligatoriu în cazul lui Carmen Dumitrescu, pe criteriu de vârstă, am reuşit trecerea cu bine”, a explicat profesorul Gyula Gallovits, timişorenii putând preschimba pe viitor acel 0 puncte din dreptul călăriei într-o zestre care să-i salte în ierarhii.

Clasările au fost oricum bune pentru cei 3 performeri ai secţiei, Vlad Muşcoi devenind campion naţional de juniori mici la biatlon, după probele de 100 metri înot şi 1.600m alergare, respectiv la triathlon, competiţie împletind alergarea pe 200 de metri cu 3 trageri combinate cu alergări pe distanţa de 800m. Reuşitele lui Muşcoi au fost cu atât mai notabile cu cât timişoreanul de 13 ani s-a aliniat între concurenţi de 15-16 ani. « Ca niciodată, a fost o participare foarte numeroasă, aceste probe fiind piatră de temelie pentru mulţi înotători”, a specificat antrenorul.

Deşi urmărit de accidentări, Muşcoi s-a impus între juniori, locul I la triatlonul Cupei României, la Sfântu Gheorghe, şi a încheiat în imediata vecinătate a podiumului triatlonul Internaţional de la Mamaia, pe locul 4 la categoria 13-16 ani, plătind tribut tranziţiei de la o probă la alta, în condiţiile în care a înregistrat cei mai buni timpi în toate cele 3 dar s-a fâstâcit la trecerea din apă în şa, la pedale, şi apoi la startul alergării.

Nu doar lui Vlad Muşcoi i-a fost însă atârnat la gât aurul naţional al FRNPM, ci şi colegei sale de club Larisa Şucan, campioană naţională de juniori şi totodată pe locul 2 la categoria Tineret, respectiv pe 3 la senioare.

Un pas semnificativ înainte a reuşit Carmen Dumitrescu, campioană naţională de tineret şi câştigătoare în prima etapă la C.N. pentru seniori, în care a pierdut titlul naţional dar s-a revanşat cu 3 de tineret. “Carmen a reuşit un parcurs fără greşeală la călărie, şi aici aş vrea să menţionez foarte marele aport pe care şi l-a adus progresului ei familia Iavorovschi, arbitri naţionali federali care au îndrumat-o pe baza hipică a RomSilva. Nu i-a fost uşor în concurs la Bucureşti, pe un cal necunoscut, după o încălzire de 20 de minute, dar pregătirile şi-au spus cuvântul, a evoluat foarte bine. Caii sunt repartizaţi prin tragere la sorţi, căci nu concurezi pe cel pe care te antrenezi acasă…”, a mai spus profesorul Gallovits.

O altă deschidere este oferită şi de iniţiativele Cameliei Potec, preşedintele FRNPM, care, conform spuselor lui Gyula Gallovits, “a insistat ca după 5 ani de pauză şi pentatlonul românesc să se alinieze la nivel internaţional, cu costurile achitate de Federaţia Română, aşa încât am fost prezenţi la Campionatul European găzduit în Belarus, la Minsk, unde am obţinut locul 10, la ştafetă, mixtă, băiat şi fată, la călărie, scrimă, înot în proba de 100 de metri, combinată cu două trageri şi alergări pe 800 de metri. Carmen Dumitrescu a făcut pereche cu orădeanul Cristian Horvath, de la Universitatea de Vest Timişoara ».  

“Părem a avea acum o deschidere imensă prin dumneaei, şi nu putem decât să ne bucurăm”, a adăugat Gallovits, care a apreciat drept pozitivă implicarea federală pentru susţinerea pentatlonului modern.

Acasă, Gallovits se ocupă şi de 3 grupe de începători, reunind circa 50 de copii şi juniori aliniaţi lunar în competiţii pe categorii de vârstă, implicând înot, alergare şi ciclism, în şi în jurul Arena AquaSport.

Dezideratul antrenorilor şi performerilor săi din secţie este de a se testa ceva mai des şi la nivel internaţional, de exemplu la vecinii maghiari, mai ales că « în Ungaria există cel puţin 4-5 competiţii importante care îţi pot oferi indicii exacte în privinţa nivelului de pregătire şi stadiului valoric, atât faţă de tine, de propriile rezultate, dar şi faţă de ierarhia internaţională. Există un calendar foarte bun de întreceri, lunar cu competiţii importante, în care să vedem nivelul nostru de pregătire, căci calendarul intern se rezumă doar la lunile martie-august. Ni s-a dat acceptul să concurăm şi în Ungaria dar Federaţia a explicat că în acest caz doar ne felicită”. Campionatul Naţional al Ungariei de juniori, în sistem open, şi pentru pentatlonişti de peste hotare, va avea loc în 27-28 octombrie, fiind încercuit în calendarul lui Carmen Dumitrescu, dar totul ţine mai ales de o soluţie de finanţare a participării, rezumându-se la circa 500 de euro. Profesorul Gallovits nu dezarmează, sperând într-o sponsorizare, dar fiind conştient că şi în trecut “s-a mai promis”, însă fără concreteţe.

Antrenorul a remarcat însă “demersurile” şi “sprijinul deosebit” al propriului club, LPS Banatul Timişoara, care nu poate acoperi însă, conform actelor legislative, decât participările la nivel intern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Echitaţie, Pentatlon și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = patru

 


Ultimele articole din categoria Echitaţie: