Aventura poloneză

Polonia este probabil naţiunea din Europa cu istoria cea mai zbuciumată, de multe ori ciuntită ca teritoriu şi desfiinţată ca ţară de 3 ori, renăscând mereu ca pasărea Phoenix.

Un popor mandru, cateodata arogant dar demn si eroic in multe cazuri, a rezistat de multe ori vitregiilor vremurilor prin solidaritate si credinta.

Aflati mereu intre 2 dusmani puternici Rusia siGermania(Suedia a fost mult inainte ) si doi aliati statornici Marea Britanie si Franta , polonezii au rezistat , negocindu-si exceptional drepturile si teritoriile dupa fiecare razboi .

Pe de alta parte istoria nu uita si nu iarta, asa se explica :

–          invadarea  germana a Poloniei  din 1939, avand ca justificare “coridorul polonez “ obtinut prin tratatul de laVersailles

–          masacrul de la Katyn soldat cu 22000 de morti  si neinterventia trupelor sovietice in revolta din Varsovia din septembrie 1944 soldata cu 150000 de morti , amandoua probabil razbunari odioase a lui Stalin pentru nedreptul tratat de la Riga din 1921 .

Polonezii au dat lumii una din personalitatatile cele mai marcante ale secolului XX , Papa Ioan Paul II – Vojtyla , unul din factorii decisivi ai infrangerii comunismului . De altfel catolicismul pur al poloneziilor nealterat de alte curente neoprotestante, a fost unul din marile atuuri si secrete ale succesului .

Polonezii au 16 premii Nobel , cei mai ilustri fiind Henryk Sienkiewiecz , Marie Curie , George Charpak, Roald Hoffman , Wladislaw Reymont, Lech Walesa , Shimon Perez. Sunt si multe alte personalitati de nivel mondial , e adevarat afirmate in strainatate datorita instabilitatii politice cornice a Poloniei. In sah avem trei nume ilustre Savielly:Tartakower , Samuel Reshevski si Miquel Najdorf

 

“Solidaritatea “ lui Lech Walesa a fost unul din cele mai stralucite exemple ale fortei sindicale cu mari implicatii pe plan politic .

De prin anii 1975, polonezii au invadat Europa , cunoscand de timpuriu “economia de piata “ , impresionand prin frumusetea polonezelor , prin tipul instalatorului polonez si nu in ultimul rand prin renumitul brend de vodka Wyborowa (in poloneza inseamna excellent) .

Au beneficiat in anii 90  de  guvernul reformator al lui Mazowiecki cu vestita terapie de soc a lui Balcerowitz , care a asigurat o tranzitie rapida la economia de piata capitalista , au trecut cel mai bine peste criza economica din 2008-2011 , si la ora aceasta e pe primul loc in Europa la cresterea PIB-ului.  Modelul polonez de economie sociala , de independenta energetica si de negociere demna a drepturilor in  UE , sunt repere atragatoare pentruRomania.

In cartea sa “Urmatorii 100 de ani “, George Friedman prezice argumentat un salt spectaculos al Poloniei , care poate ajunge in anii 2080 , una din cele mai de succes tari din Europa .

Pe plan istoric ,Moldovaa gasit in Polonia un suveran bland si un aliat in lupta impotriva tatarilor si turcilor . Gestul exceptional de solidaritate al tarii noastre de acceptare a tranzitarii prinRomaniaa tezaurului polonez , de acceptare a atator refugiati si a guvernului polonez in exil in 1939 , ne-a costat mult : probabil a fost cauza asasinarii primului ministru Armand Calinescu si schimbarii decisive a politicii externe a Romaniei in al doilea razboi mondial .

Varsovia un oras de dimensiunea Bucurestiului e un oras special unde modernismul si clasicismul architectural nu distoneaza , si desi dupa razboi , era distrus in proportie de 85% , cladirile mai vechi restaurate rapid pastreaza o anume traditie prin somptuozitate si noblete .

Polonezii par mult mai destinsi ca noi, au un compotament ce exprima o anume nonsalanta si incredere in sine si implicit optimism . Sunt profilati pe bere si tarii , sunt fumatori inraiti , dar credinciosi si patrioti adevarati .

Un amanunt picant: in hotelul Novotel unde am locuit , portarii, cei din securitatea hotelului si cameristele erau angajati cu conditia cunoasterii limbii engleze!

Sahul e iubit in Polonia , sahistii fiind foarte respectati si recompensati ca atare . Sahistii se remarca prin seriozitate si studiu , iar sahul feminin e plasat in primele 5 locuri in lume

Fostele de glorii sunt respectate , iar sponsori se gasesc din abundenta .

Organizarea Campionatului European pe echipe a fost excelenta din toate punctele de vedere .

Echipe masculine

Echipa Romaniei a fost alcatuita in ultimul moment datorita incertitudinii asupra participarii din motive déjà cunoscute.

Dieter Nisipeanu nu a putut fi inclus , dar sper ca e ultima oara cand lipseste din nationala.

Lupulescu , Parligras si Nevednichi erau trei piloni ai echipei ,la care s-a adaugat Vlad Jianu un jucator cu mare potential disparut de ceva vreme din elita sahului romanesc.

In ciuda faptului ca era capitan la fete , l-am inclus pe lista pe marele maestru Gergely Szabo pentru situatii de urgenta. ELO-ul mediu ne situa mai jos ca deobicei adica pe locul 19 . Favorite porneauRusia,Armenia,Azerbaidjan , Franta si Ukraina .( ultima insa lipsita de Ivanchuk , Ponomariov si Korobov .

Rezultatul final se stie locul 14 dupa 4 victorii, 3 meciuri nule si 2 infrangeri .

Se putea mai mult ? Probabil ca da . Am cateva regrete :

  1. meciul cu Ukraina care putea fi castigat cu minim 3 la1. Vladik impotriva ultimului campion European Moisenko, a avut de 3 ori posibilitatea sa obtina avantaj si vreo 2 oportunitati sa faca remiza, iar Gergely a dat remiza in pozitie castigate la Fedorciuk !
  2. meciul cu Rusia :

Probabil ca Mircea Parligras daca ar mai avea de 10 ori pozitia cu Andreikin ar castiga-o de tot atatea ori . In plus Vladik a avut posibilitatea sa obtina un avantaj consistent . Pentru moralul jucatorilor nostri o victorie cu Rusia ar fi insemnat mult , fiindca in pofida unor accidente, Rusia ramane cea mai tare echipa din lume

  1. Meciul cuCroatia: Costica Lupulescu evident obosit avea la un joc normal o poztie usor superioara , dar a gafat grav si a pierdut la Sarici si am ratat victoria.

Raman insa si multe lucruri bune :

–          Toti componentii echipei au castigat la ELO

–          Jucatorii nostril au demonstrat curaj si lipsa de complexe fata de echipele tari

–          Costica Lupulescu a aratat ca mai are putin sa intre in elita sahului mondial daca isi diversifica repertoriul si-si imbunatateste tehnica

–          Mircea Parligras , in revenire, a demonstrat ca are un mare potential , e in progres la aprecierea si logica jocului in pozitii noi , inca deficitar la increderea in sine .

–          Vladik Nevednicii e unul din varfurile noastre de lance si numai criza de timp l-a privat sa-si castige masa . Desi apasat de necazurile si problemele legte de suferinta sotiei, Vladik ramane jucatorul capabil sa rupa echilibrul , sa gaseasca solutii ingenioase in orice pozitie si sa castige meciuri . Cu mai multa pregatire ar putea avea 50 de puncte in plus la ELO . Nu pot uita cuvintele unui fost capitan al echipei masculine, care spunea ca atata vreme cat e el capitan, Vladik nu va face parte din echipa

–          Vlad Jianu , desi sacrificat pe masa II , o masa incredibil de dificila , a justificat increderea , in conditiile in care nu a jucat la potentialul maxim , Cred ca in conditiile uni moral mai bun si unui curaj mai mare, poate fi un castig pentru echipa nationala

–          Gergely Szabo un baiat bun si inimos este din pacate un exemplu negativ al felului cum teama si lipsa de incredere in sine pot prevala inteligenta si talentul.

 

A fost o atmosfera camaradereasca , vesela si optimista , pe parcursul turneului, ne-am intretinut cordial cu Dieter Nisipeanu , cu Radu Chirila si nu in ultimul rand cu Ionut Dobronauteanu venit la congresul ECU .

Au fost cateva episoade amuzante :

–          la meciul cu Polonia II ,Vladik juca impotriva lui Dansky , fost mare jucator , care pentru un timp a fost si ministru . L-am incurajat spunandu-i epigrama lui Pastorel Caligula  Imperator

Si-a facut calul Senator

Comunistii mai sinistri

Au facut din boi, ministri

–           jn fiecare runda baietii il tachinau pe Gergely , spunandu-i seara ca trebuie sa joace  a doua zi ,fiindca ei se imbolnaveau pe rand. Gergely oricum stresat de jocul fetelor, nu mai stia daca vorbeau serios sau nu .

–          Intr-o zi la runda eram afara din hotel la fumat si apare Marina Pogorevici , imi face semn ca a pierdut partida, dupa care imi turuie vreo 3 minute in greceste , fara ca eu s-o intrerup . La sfarsit ii spun ca in ciuda cunostintelor mele avansate de greaca (stiu alfabetul) nu am inteles vreo 2 chestii ! Concludent pentru cat de racordati sunt unii jucatori la partida si ce stare de confuzie poate induce o infrangere.

–          La Superliga de anul asta intr-o vineri jucam cu Baia Mare la sah si cu Ungaria la fotbal . Intrucat la Baia Mare jucau 2 jucatori din Ungaria si restul cu exceptia lui Dieter de etnie maghiara , glumeam ca jucam 2 meciuri decisive cu Ungaria in aceeasi zi. Din fericire s-au castigat amandoua . La Europene jucam cu Grecia la sah si peste o zi la fotbal , Noi am facut 2-2 , dar la fotbal am pierdut cu 3 la1 .

–          runda a cincea a inceput cu 2 ore mai tarziu, fiind sarbatorirea Zilei Independentei a Poloniei , iar manifestantii plecand din centru din fata hotelului nostru.

O multime de pusti imbracati in negru cu steaguri si usor incalziti de alcohol , agresivi si strigand diverse slogane au plecat insotiti de zeci de echipaje de politie . Majoritatea faceau parte din galeriile echipelor de fotbal ( parca am mai vazut undeva asta) iar consumul de bauturi le-a accentuat nelinistea, pana au ajuns  sa incendieze Ambasada Rusa din Varsovia , eveniment extrem de rau primit la Moscova, care a acuzat pasivitatea politiei.

 

Am intalnit la European multi din jucatorii care au jucat recent sau mai demult in Superliga noastra : Volokitin , Erdos , Banusz , Smeets, L’Ami , Fridman, Mironiscenko , lahno, Cmilite, Danielyan, Jukova etc , semn ca Superliga noastra are un nivel destul de ridicat .

La competia feminina, rezultatul a fost modest, fetele fiind cotate pe 10 si iesind pe 12. E adevarat ca cu meci nul in ultimul meci cuGermania, unde au avut 2 pozitii castigate, ieseau pe locul 6 . Totusi , ceva nu merge , prea multe ratari si greseli . Cred ca exista un element important care face diferenta intre echipa masculine si feminina:

La baieti, fiecare are incredere in posibilitatile colegiilor de echipa si ca atare joaca mai degajat.

La fete, asa ceva nu exista si atunci fiecare jucatoare resimte mai tare responsabilitatea , cresc emotiile si implicit greselile  .

Speram ca la Olimpiada sa ia parte si Dieter Nisipeanu si Corina Peptan intarind consistent echipele noastre, nu numai prin aportul lor, dar si prin deplasarea pe mese.

Concluzii generale

Intrucat campionatul mondial pe echipe la baieti incepea la o saptamana dupa Europene , unele echipe puternice au jucat la 2 capete, marsand pe una sau ambele competitii . Astfel Rusia a venit cu Grisciuk , Svidler, Andreikin , Tomashevski , Morozevici la Europene si Kramnik , Kariakin, Nepomniacii ,Grisciuk si Vitiukov la Mondiale si a iesit pe 2 la Europene si a castigat la Mondiale . Ukraina a jucat cu Areschenko , Volokitin , Moisenko, Efimenko, Fedorciuk la Europene si Ivanciuk , ,Korobov, Krivoruchko ,Arescenko Moisenko la Mondiale unde a iesit pe 3 dupa ce a condus tot concursul : Azerbaijan cu Mamedjarov , Radjabov ,  fratii Mamedov , Guseinov la Europene unde au luat locul I  si cu Safarli ,fratii Mamedov Guseinov si Durabayli la mondiale unde s-au facut praf.Armenianu a schimbat echipa ,dar a dezamagit in ambele competitii .

Franta a fost marea invinsa a Eropenelor unde o gafa mare a lui Bacrot contra lui Aronian i-a facut sa piarda titlul . Poate Andrei Istratescu ar fi avut loc in echipa Frantei in locul lui Tkachev .

Cateva echipe au apelat la un analizator sau mai multi Rusia cu Dohoian siPotkin,Armeniacu mai multi , Azerbaijanul la fel siGermaniacu Dieter . E o sarcina extrem de obositoare si stresanta , si de multe ori retetele tale nu se aplica in partida .

Echipa noastra intarita cu Dieter , dar cu o pregatire teoretica superioara poate in scurt timp sa aspire la locuri fruntase .

La fete Ukraina domina autoritar ,pe fondul unor slabiciuni evidente ale celorlalte echipe inclusiv ale Rusiei si Gruziei. Remarcabila prestatia Poloniei.

Amanuntul picant dar si jenant a fost prezenta comuna pe podium in echipa Ukrainei a Katerinei Lagno si a Natasei Zhukova, in conditiile in care prima i-a furat sotul celeilate, adica Alexander Grisciuk .

La noi se impun schimbari de atitudine , pregatire si dedicatie . Altfel ne scufundam tot mai mult .

Rolul capitanului in timpul partidelor se diminueaza, intrucat nu se pot propune remize inainte de mutarea 40.

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.