Ca să fii tare, fii singur!

Ratarea campaniei de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal 2022 este o consecință a experimentelor fotbalistice de la noi în ultimii ani. Dacă atunci când Răzvan Lucescu și mai ales Cosmin Contra au fost selecționeri, aceștia au fost vânați de presă și atacați din toate părțile, chiar și atunci când au avut rezultate notabile, în schimb atunci când Mirel Rădoi a preluat funcția, a fost cel mai menajat selecționer din câți s-au cunoscut. El a venit la echipa națională fără licența PRO necesară unui antrenor de asemenea anvergură. Nu a putut să-și susțină această licență, deoarece la acea vreme nu avea promovat bacalaureatul. Toate aceste aspecte au fost minimalizate cu grijă de Mihai Stoichiță, directorul Comisiei Tehnice din cadrul FRF, și de Aurel Țicleanu.

Cu toate acestea, Rădoi a fost propulsat de rezultatele mai mult decât meritorii pe care le-a obținut cu echipa de tineret a României la Campionatul European din Italia și San Marino. Nimeni nu vrea să subaprecieze meritele echipei și ale antrenorului, dar totuși să ne oprim puțin la câteva detalii. Această competiție era prevăzută în calendarul oficial al UEFA, dar pot să subliniez că echipe ca ale Angliei și Franței și-au lăsat acasă jucătorii cei mai valoroși, permițându-le să plece în vacanță.

Un alt aspect: să ne uităm puțin unde evoluează foștii jucători ai acestei echipe. Portarul Ionuț Radu este eternă rezervă la Inter, Manea nu-și găsește locul la CFR Cluj, Nedelcearu joacă în Serie B în Italia, Ștefan este o rezervă de lux, Cicâldău joacă în teorie la Galatasaray, în timp ce Man nu prinde echipa Parmei în Serie B, iar Pușcaș evoluează și nu prea la Reading. Cu toate acestea, Mirel Rădoi nu a renunțat la acest nucleu de jucători și i-a adus la echipa națională de seniori.

A urmat ratarea calificării la Campionatul European 2020, disputat anul acesta. Și totuși i s-a dat credit în continuare. La Jocurile Olimpice din Japonia ne-am făcut de râs, chiar dacă am făcut parte dintr-o grupă accesibilă, fiind învinși de niște iluștri necunoscuți ai Coreei de Sud la un scor care nu mai necesită comentarii. Dar Mirel Rădoi a mers înainte și și-a consolidat poziția de selecționer.

La ultimele preliminarii pentru Campionatul Mondial am nimerit într-o grupă mai mult decât facilă, unde doar echipa Germaniei prezenta un pericol real. Nici de această dată nu am reușit nimic, totul culminând cu faptul că nu am putut învinge pe teren propriu echipa Islandei pentru a ajunge măcar la barajul de calificare.

”Ca să fii tare, fii singur”, așa și-a intitulat Cezar Petrescu un capitol din romanul ”Întunecare”. Această sintagmă este valabilă și pentru echipa națională. S-a sperat până în ultima clipă că echipa Islandei va face un rezultat surpriză la Skopje cu echipa Macedoniei. Nu a fost așa și echipa noastra rămâne din nou acasă.

În atari condiții era normal și moral ca selecționerul Mirel Rădoi să demisioneze. De fapt, contractul său cu FRF a expirat după ultimul meci din grupa de calificări. Dar și așa Rădoi a încercat să translateze responsabilitățile spre alții, jucătorii echipei, antrenorii de la juniori și tineret. Împreună cu el ar trebui să plece și Mihai Stoichiță, care în ultima vreme a fost mai mult preocupat să îl convingă pe Rădoi să rămână în postul de selecționer, în loc să se preocupe de problemele echipei naționale. Indiferent cine va fi noul selecționer, cu siguranță se va lovi de aceleași probleme, dar va trebui să-și aleagă colaboratorii cu mai multă grijă.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu †

<span style='border:2pt solid black; padding:0px 1px;'>Ovidiu Păcurariu †</span>
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.
Decedat: 31.01.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = sapte