Obligatorii, nu opționale

Am constatat de mai mult timp faptul că, chiar și vechi participanți la fenomenul social numit fotbal, cunosc destul de vag legile după care se gestionează, conduce și desfășoară jocul de fotbal. Și atunci mi-a venit ideea de a-i… lumina!

Ca atare, voi începe să abordez în acest colț de pagină diverse prevederi regulamentare, încercând să ajut la informarea celor implicați în fotbalul mic. Voi aduce lămuriri, mai ales pentru cei pentru care un text prea lung și prea tehnic nu spune mare lucru. În acest fel vor fi mai puțin expuși inducerii în eroare și manipulării.

Prea adesea, din neștiință și ignoranță, persoanele ajunse, întâmplător sau nu, decidenți ai unor cluburi sau asociații, sunt duși cu ”zăhărelul“ de oficialii forurilor organizatoare ale competițiilor. Aceștia din urmă își motivează anumite decizii prin articole și litere ale statutului și regulamentelor, pe care le interpretează adesea în stil propriu, tocmai pentru că reprezentanții echipelor cunosc vag anumite aspecte. E o metodă de manipulare pe care diriguitorii o utilizează profitând de naivitatea, lipsa de informare și interpretarea unor “finețuri” regulamentare.

În acest mod, șmecherii instalați la timona fotbalului conduc după bunul plac și se ascund după decizii colective, chiar dacă așa-zișii votanți habar nu au avut ce au votat. Când însă votanții se trezesc în fața unui eveniment reglementat, despre care nu au știut, dar pe care l-au votat cu ambele mâini, abia atunci constată efectul ignoranței și lipsei lor de informare. Prea târziu!

Voi începe prin a clarifica un aspect esențial: obligativitatea respectării reglementărilor fotbalistice în vigoare!

Trebuie știut faptul că activitatea fotbalistică este organizată și se desfășoară conform unor reglementări specifice, adică un statut și niște regulamente, care sunt obligatorii pentru toată lumea, fără excepții. Ele respectă deciziile singurului for mondial care stabilește “Legile jocului”, adică International Footbal Association Board (IFAB), precum și regulile stabilite de FIFA și UEFA, organismele care gestionează fotbalul internațional. Altfel, jucăm fotbal pe maidan și nu avem dreptul să participăm la competiții internaționale!

În Statut este stipulat faptul că FRF, și implicit AJF ca membru afiliat, ”este o persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, autonomă și neguvernamentală“ (Cap. 1, Art. 1, pct. 1). Asta înseamnă că nu se supune deciziilor organismelor politice. Fapt întărit printr-o altă prevedere care spune că ”FRF este neutră din punct de vedere politic, religios și etnic“ (Cap. 10, pct. 1). Concluzia? Și membrii afiliați nu pot și nu trebuie să fie subordonați factorului politic.  

”FRF este afiliată la FIFA şi UEFA şi este recunoscută de acestea, conform statutelor lor, drept singura autoritate a fotbalului asociaţie din România“ (Cap. 1, Art. 6, pct. 3, Statut FRF). Deci, toți membrii afiliați (cluburi, asociații, AJF-uri) trebuie să respecte în mod uniform reglementările impuse de FRF pentru a putea organiza și participa la competiții fotbalistice, indiferent de nivel. În traducere mai clară, asta înseamnă că niciun membru afiliat nu poate modifica regulile după propriile interese sau dacă, la un moment dat, cineva îi solicită acest lucru.

Decizii minore pot fi luate, însă doar cu avizul prealabil favorabil și expres, specificat în mod clar, al Comitetului Executiv al FRF și nu al Comitetului Executiv al AJF. Chiar și după avizul C.Ex. al FRF, pentru a intra în vigoare și a fi aplicate, aceste decizii trebuie să primească votul de validare al Adunării Generale a AJF. Precizez încă o dată: decizii minore! Nu modificări semnificative ale statutului și regulamentelor FRF!

De ce fac aceste precizări? Pentru că tocmai mi-a ajuns la urechi o năzbâtie pusă la cale de o fostă notorietate a fotbalului internațional, fostul asistent FIFA Nicolae Grigorescu, președinte al Comisiei Județene de Arbitri (CJA). Acesta, pus în fața unei situații speciale de desfășurarea unui joc din Liga a 4-a în turul campionatului, a venit cu propunerea de a aduce o modificare majoră, printr-o decizie a Comitetului Executiv al AJF.

Mai exact, la jocul UVT – Pobeda Dudeștii Vechi, din etapa a 16-a, arbitrul de centru Cătălin Botaș s-a accidentat, iar oficialii delegați nu au știut care este rezolvarea regulamentară a situației. Arbitrul asistent Raul Constantin Ghiciulescu, component la lotului de arbitrii de Liga a 2-a și vicepreședinte al AJF, a trecut la centru, locul său la una dintre tușe fiind luat de delegatul de joc Paia Pecarov, fost arbitru asistent. În schimb, observatorul de arbitri Daniel Ionescu, a rămas în tribună.

Comform regulamentului, în timpul desfășurării jocului, delegatul de joc trebuie să fie prezent în permanență între băncile tehnice și să ajute brigada de arbitri în aplicarea prevederilor regulamentare cu privire la ocupanții băncilor de rezerve, respectiv proteste, comportamente nesportive sau fumatul, interzis în incinta arenelor. Practic prin părăsirea zonei oficial reglementate, delegatul de joc a încălcat regulamentul.  

Ce prevede regulamentul într-o astfel de situație? ”Un joc nu se poate disputa fără o brigadă de arbitri compusă din minim un arbitru şi doi asistenţi, jocul urmând a fi reprogramat de forul organizator (Art. 62, pct. 4, ROAF)“. Iar la punctul următor al aceluiași articol 62 se precizează: ”La jocurile la care este delegat şi al patrulea oficial, acesta va intra în funcţie dacă unul dintre cei trei arbitri delegaţi nu se prezintă sau nu va mai putea să-şi îndeplinească atribuţiile.“ Mai mult, aceleași prevederi figurează și în Regulamentul de Organizare și Desfășurarea a Activității Arbitrilor și Arbitrilor asistenți de Fotbal (RODAAF) la Cap. 10, Art. 150, pct. 1, 2 și 3. Numai că, cel de-al patrulea oficial (arbitru) nu există la nivelurile ligilor județene. Concluzia? Jocul trebuia oprit și reprogramat de către AJF Timiș, dacă nu era prezent la teren un alt arbitru din lotul județean care ar fi putut să oficieze până la finalul jocului.

Și acum găselnița onor d-lui președinte al CJA Timiș, Nicolae Grigorescu, în contradicție flagrantă cu prevederile regulamentelor în vigoare și în desconsiderare totală a prevedrilor Statului FRF și a celui AJF, unde se precizează obligativitatea respectării tuturor prevederilor statutare de către absolut toți membri afiliați!

Domnia sa propune, în ședința din 29 ianuarie 2020 a Comitetului Executiv al AJF Timiș (fără avizul Comitetului Executiv al FRF și fără validarea prin vot a Adunării Generale AJF), ”înlocuirea unui arbitru la meciurile de seniori din ligile județene, astfel:

Un arbitru care, din diferite motive, nu se prezintă sau se accidentează la un meci din ligile de seniori ale judetului Timiș, poate fi înlocuit numai de un arbitru activ, prezent la meci și echipat în echipament de arbitru.”

Până aici e corect. Dar urmează năzdrăvănia:

”Dacă varianta 1 nu este posibilă, meciul va fi arbitrat de cei 2 arbitri din brigadă, după un management ce va fi prelucrat la ședințele săptămânale ale CJA.“

Această hotărâre ridică serioase semne de întrebare privind cunoașterea prevederilor regulamentare de către actualii membri ai Comitetului Executiv al AJF Timiș.

Mai mult, aplicarea acestei hotărâri a Comitetului Executiv al AJF Timiș contravine prevederilor din Regulamentul Disciplinar FRF în vigoare:

Articolul. 14 | Sancțiuni aplicabile AJF și AMFB:

Nerespectarea de către AJF/AMFB a obligațiilor și atribuțiilor date prin statutul și regulamentele FRF, a deciziilor și hotărârilor FRF/FIFA/UEFA și TAS duc la sancționarea AJF/AMFB cu următoarele măsuri:

  1. Suspendarea dreptului de a organiza competiții;
  2. Suspendarea calității de membru afiliat;
  3. Excluderea AJF/AMFB dintre membrii afiliați.

În cazurile prevăzute la lit. a) și b) sancțiunile sunt valabile până la data la care persoanele vinovate de aplicarea sancțiunii sunt excluse din cadrul AJF/AMFB sau după caz, până la remedierea / anularea faptei ce a dus la aplicarea sancțiunii.

Domnu’ Grigorescu, în calitate de oficial al unui membru afiliat aveți OBLIGAȚIA de a respecta întocmai statutul și regulamentele în vigoare! Fără alte… ”broderii“ de circumstanță.

Concluzia finală: respectarea statutului și regulamentelor nu este opțională pentru niciun membru afiliat al FRF!

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = zece