De la o poartă la alta

Federația Română de Fotbal dorește ca din campionatul viitor al ligii întâi să le impună echipelor folosirea pe tot parcursul partidelor a cel puțin unui jucător sub 21 de ani. Până la un punct această decizie are unele aspecte pozitive, dar, după părerea mea, un jucător tânăr valoros se impune de la sine.

Exemplele sunt multe, dar aș dori să enumăr câteva. Bazil Marian juca la Rapid București în liga întâi la 16 ani, Ladislau Brosovszky, la 18 ani, era deja de două ori campion național cu UTA, Ilie Balaci debuta la marea echipă a Universității Craiova la 16 ani, Nicolae Dobrin a făcut un joc memorabil contra Germaniei, la acea oră vicecampioană mondială, la 18 ani.

Un exemplu aparte îl constituie portarul Răzvan Pleșca – foto pagina I, ajuns la 300 de meciuri în liga întâi. Este un tânăr conștiincios, cu mult bun simț și cu o sinceritate dezarmantă. La 13 ani a debutat la echipa de seniori a Telecom Arad, iar antrenorul care l-a promovat a fost Ionuț Popa. Când Popa a ajuns antrenor la Iași, primul jucător pe care l-a solicitat conducerii a fost Răzvan Pleșca, la acea oră portarul echipei FC Național.

Revenind la campionatul ligii întâi, în play-off a surprins înfrângerea echipei Universitatea Craiova la Academica Clinceni. FCSB nu a putut trece de CFR Cluj, care a egalat în ultimul minut, ceferiștii menținând astfel diferența de două puncte care îi desparte de FCSB. În play-out, lucrurile se complică. Ultimele trei echipe din clasament au obținut victorii în deplasare, respectiv Poli Iași la Astra Giurgiu, Dinamo la Viitorul și FC Hermannstadt la Voluntari. Astfel UTA trebuie să abordeze cu maximă seriozitate meciurile viitoare, deoarece se pare că nu este scutită de emoții.

Să menționăm prima victorie a echipei ASU Politehnica în play-off-ul ligii a doua. Dunărea Călărași a protestat la începutul partidei două minute pentru neplata salariilor. După ce a greșit de mai multe ori în partida Astra – FC Argeș, arbitrul Andrei Antonie a validat trei goluri din ofsaid în partida U 1948 Craiova – CS Mioveni. CSM Reșița nu a reușit să o învingă pe Gloria Buzău la Reșița, dar, după ultimele proiecte de hotărâri la nivel federal, nu poate să aibă emoții.

În liga a treia, echipa Șoimii Lipova a câștigat seria a opta în detrimentul Crișului Chișineu Criș. Aceasta din urmă a gafat nepermis și a pierdut la masa verde jocul cu Progresul Ezeriș din cauza neasigurării asistenței medicale. Mulți specialiști au dat asigurări ferme că problema este rezolvabilă, dar s-au înșelat amarnic.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Ovidiu Păcurariu

Ovidiu Păcurariu
Data nasterii: 10 Aprilie 1951, Arad. Absolvent al Institutului Politehnic Timișoara, Facultatea de Mecanică, Specialitatea TCM - promoția 1975; 1980-1984, vicepreședinte al secției Fotbal Vagonul Arad; 1991-1998: jurnalist la săptămânalul Fotbal Vest; 1998-2005, purtător de cuvânt A.C.U. Arad; fiul regretatului Păcurariu Gheorghe, component al echipei Politehnica Timișoara în perioada 1945-1950, cu care a promovat în Divizia A în anul 1948.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − unu =