Les jeunes Verts, dix points!

Zece! ”Verzii” au luat ”primul zece” în Liga 2. Un 1-0 suficient sâmbătă nou-promovatei CSC Dumbrăvița pentru a urca la 10 puncte acumulate în anticamera elitei. Les jeunes Verts, dix points!

Adjudecate nu oricum. Ci prin a totaliza un număr al golurilor marcate, 12, egal celui al liderului Ligii 2, Suporter Club Oțelul al ”Furnicii” Dorinel Munteanu, o altă nou-promovată. Doar dejenii și ciucanii înscriind mai adesea în primele 8 etape.

Ci prin a se afla într-o minoritate foarte, foarte restrânsă a divizionarelor ”B”, alături numai și numai de gălățeni, care au reușit ”duble” în aceeași săptămână în ultimele apariții miercuri – sâmbătă în întreceri diferite, atât prin calificări la mijlocul săptămânii în Cupa României cât și cu victorii în campionat la sfârșitul ei. Și nu-i o întâmplare, într-o singură săptămână din septembrie, nici o coincidență, în două asemenea săptămâni din septembrie. Ci treabă pusă la punct.

Căci pentru formațiile românești în general a avea de jucat două partide într-o săptămână și a le mai și câștiga nu-i deloc puțin lucru, ba din contră. ”Verzii” reușind ”dublele” atât înaintea pauzei competiționale rezervate ”ferestrei internaționale”, 0-1 la Periam ”în Cupă” și 3-4 la Baia Mare în Liga 2, cât și după întrerupere, 0-0 acasă cu ieșenii și calificare la loviturile de departajare în grupele Cupei României respectiv 1-0 sâmbătă pe ”Ștefan Dobay” cu Ripensia în prima întâlnire directă din Timiș în noul campionat al diviziei secunde. Testați în fel și chip, ba de două ori în deplasare, ba de două ori acasă, ba după o întrerupere a competițiilor, ba după o serie mai lungă de apariții în care inevitabil se acumula și oboseala, ”verzii” lui Cosmin Stan au răspuns bine provocărilor strict prin rezultate pozitive.

Ajungând astfel și să lege victorii în anticamera elitei, urcând la cele zece puncte sus amintite. Nu cea mai mică zestre între nou-promovate, cu doar unul-două puncte mai puține decât alte nou-promovate, din București și Slatina, cât despre liderul de la Dunăre, caz aparte la revenirea în sudul Moldovei a ”Furnicii” recordman al selecțiilor în ”tricolor”. Comuna limitrofă Timișoarei care, într-un campionat al Ligii 2 cu 12 cluburi din municipii capitale de județ și alte 4 grupări din capitala București, are un colectiv fotbalistic deținând la zi un bilanț pozitiv în cele 4 deplasări în țară în eșalonul secund, 4 2 1 1 8-7 7 puncte din 12 posibile, în medie cu două goluri marcate pe meci la Târgu Jiu, Buftea, Buzău și Baia Mare.

Erau pe de altă parte niscaiva îndoieli că ”verzii” nu s-ar adapta pe deplin rigorilor Ligii 2 prin prisma prestațiilor acasă, dar CSC Dumbrăvița a mai luat sâmbătă și această piatră de pe inimă simpatizanților săi. Eșecurile în serie la primele apariții pe ”Ștefan Dobay” după promovare au fost preschimbate tocmai într-un moment semnificativ, cel al vizitei Ripensiei pe terenul purtând numele legendei locale ce contribuia cu curse și goluri memorabile la laurii interbelici ai roșu-galbenilor, într-o primă victorie acasă a elevilor lui Cosmin Stan, cum s-ar zice, spărgând gheața. La a patra încercare, și mai bine mai târziu decât niciodată.

Unu la zero drept dovadă că ”verzii” și-au întocmit mai temeinic lecțiile prin revizuirea parcursului inițial, pentru a se plia cât mai pragmatic și acasă jocului la rezultat, atât de exersat în fotbalul nostru, copiind la indigo acel unu la zero la Târgu Jiu ca primă victorie a Dumbrăviței în Liga 2 și pentru primul triumf pe ”Ștefan Dobay” pe scena secundă. Capabili așadar și a nu primi gol, bază a mai multor alte echipe astfel strunindu-și goana după puncte. 

Până sâmbătă, junii ”verzi” bifaseră mai toate căsuțele cu putință. Au și început campionatul în deplasare în calitate de nou-promovați dar chiar și așa au debutat cu succes, fără complexe, și nici n-ar fi fost cazul, urmând a puncta mai jos de ce.

Au și condus de două ori în Ilfovul Concordiei perdantă cu doar puține luni înainte și numai la lovituri de departajare a promovării în SuperLiga, lucrurile fiind cu acea ocazie clar lămurite că iuții și incisivii ”verzi” vor pune destule apărări gazdă pe jar, aproape indiferent de calibru.

Au plusat pe ”Viorel Mateianu”, 0-3 în 20 de minute, 1-4 după o jumătate de oră și ceva, de o manieră care indica truda repetitivă a exersării unor acțiuni șnur pe trasee bine predefinite. Dovedind totodată cu acea ocazie că pot lega două deplasări victorioase în aceeași săptămână, deloc floare la ureche în fotbalul românesc.

Iar sâmbătă au limpezit apele și pe ”Ștefan Dobay”, în sensul că se poate. Pentru a doua săptămână competițională la rând cu ”duble” și la mijlocul ei, CSC Dumbrăvița bifa tot ceea ce și-a propus. Și calificarea între ”carele mari” ale fazei grupelor Cupei României, și apropo, cu Rapid și campioana CFR Cluj va juca pe rând în jur de 19 octombrie și 9 noiembrie, după care și la CSM Alexandria în 7 decembrie, dar și prima victorie acasă în campionatul Ligii 2.

Simpatizanții Dumbrăviței trebuie că sunt în al nouălea cer.

Au fost ce-i drept circumstanțe aparte în cazul întâlnirii cu Ripensia, legate de starea improprie a suprafeței de joc, îmbibată cu apă, așa încât unii ar putea argumenta că pe undeva succesul gazdelor nu este concludent în totalitate ca raport valoric și calitativ al celor două colective în planul performanței competiționale, și într-adevăr, niciodată nu vom putea ști care ar fi fost deznodământul unei prime întâlniri timișene în noul campionat al Ligii 2 pe un gazon bun, însă tocmai rezultatul smuls de ”les jeunes Verts” chiar și în aceste condiții conjuncturale conferă o dovadă în sine că nou-promovații, la mica lor experiență în eșalonul 2, au capacitatea de a se racorda repede și bine rigorilor și presiunilor jocului la rezultat atât de încetățenite în fotbalul nostru. 

Dar mai tot timpul așa se întâmplă, acel ceva care să inducă și o umbră momentului magic, perfect, al desăvârșirii, imperfecțiune de la dumnezeire citire, fără a știrbi însă deloc din meritele învingătorilor nou-promovați. Din contră, jos pălăria în fața eforturilor depuse de ”verzi” marți 120 de minute contra ieșenilor și sâmbătă cu Ripensia, la urma urmei tinerii sosiți anul acesta din Liga 3 întâlnind o ex-prim-divizionară până anul trecut și o grupare timișoreană galben-roșie în al șaselea sezon consecutiv în Liga 2. Din partea cărora n-au primit niciun gol în 210 minute de fotbal. 

Care, dacă-l slujești cu abnegație, pasiune și devoțiune, te răsplătește pe măsură. Iar entuziasmul stimulativ insuflat de Cosmin ”mânâncă fotbal pe pâine” Stan a dat mânjilor jăratec în porțiile de know-how. Înzestrați de-acum cu 10 puncte, în condițiile în care majoritatea oponentelor din primele 8 etape, cifrate la cinci, încheiau sezonul trecut în prima jumătate a clasamentului Ligii 2, în primele 9 locuri, așadar între cele mai bune 25 de grupări din țară, ba chiar 3 dintre ele în faza play-off 1-6 a diviziei secunde. 

Botezul focului a fost așadar cât se poate de încins pentru junii ”verzi”. Desigur, se pune eterna întrebare, dacă nu cumva este vorba mai degrabă despre slăbiciunile Ligii 2 în întregul ei, înfățișate ca atare și prin reușitele la acest nivel ale dumbrăvițenilor, dar nu este deloc problema lor.

Iar aici revenim explicativ în sensul că tinerii de la Pădurea Verde chuar n-aveau de ce – mai mult decât inerentele emoții de start – să aibă complexe înaintea debutului în Liga 2, iar asta pentru că, neîndoielnic, nivelul valoric al competiției nu este pe măsura devizei alocate de FRF acestui eșalon, ”Marea performanță începe aici!” Care va să zică la întrebarea ”E Dumbrăvița chiar într-atât de competitivă sau Liga 2 are umplutură în loc de pluton?” greutatea tinde a înclina spre nivelul valoric și calitativ cel mult mediocru al campionatului. Știrbit prin însuși sistemul său competițional, lăsând mai mult de jumătate dintre participante cu un inacceptabil număr de numai și numai 9 meciuri de jucat în sezonul de primăvară, făcându-le celor din play-out un mare defavor în planul competitivității. Iar dacă ajungi să joci două primăveri la rând un total de câte 9-10 partide, majoritatea în grupa a II-a valorică, experiență și pe pielea Ripensiei și Metaloglobusului, efectele coroziunii se manifestă rapid.

Însă, cu toate limitele Ligii 2, meritul atingerii de către verzi a ”primului 10” nu este știrbit absolut deloc, ba din contră, bifarea până acum a chiar tuturor căsuțelor cu putință fiind cât se poate de lăudabilă, fie și stârnind pe ici-colea ridicarea sprâncenelor a mirare. Pentru cei care nu știu filosofia lui Stan. 

Cele zece puncte sau ce înseamnă un lot bine pregătit, fie acesta și proaspăt promovat după ceea ce constituia doar un prim sezon în Liga 3 pentru majoritatea tinerilor săi componenți, până atunci implicați mai ales în ”fotbalul mic” sau juvenil. Și cu numai un sezon de ”rodaj” în eșalonul terț poți avea parte de o asemenea lansare în Liga 2, așadar în cazul – esențial de subliniat – unei bune pregătiri în regim de continuitate, completate cu ingredientele din arsenalul lui Cosmin Stan, perfecționist vizavi de buna organizare a jocului. Nici un adversar nu rămâne ”nedeslușit”, nici un oponent ”nedescifrat”.

Vor spune unii ”ce atâta caz!?”, că a fost numai un biet 1-0 acasă peste brazde și denivelări, pe un gazon mustind de apă, și ”doar” cu Ripensia, sosită cu orgoliul foarte rănit, dar însumarea circumstanțelor întregii săptămâni din punctul de vedere al nou-promovaților în căutarea primelor puncte pe ”Ștefan Dobay” în Liga 2, presiunea fiind așadar și pe umerii tinerelor gazde în măsura în care era și pe a oaspeților, conferă greutate acestui unu la zero ”italian”. Semn al rapidei maturizări a junilor ”verzi”.

Iar dacă zece puncte sunt puține, atunci sunt echivalente totalului acumulat împreună de timișorenele Ripensia și Politehnica, 5+5, grupări din 2017 respectiv 2016 în Liga 2, pentru a nu mai aminti, căci rândurile de față au un alt subiect decât al notei comparative între nou-promovați și trupele de pe Bega, că dumbrăvițenii au înscris de 12 ori, pe când ”violeții” și galben-roșii laolaltă opt goluri, 4+4. 

Fiind cât se poate de evident că timișorenele de pe locurile de retrogradare, antepenultimul și penultimul, întâmpină probleme și nu se regăsesc, în vreme ce ”verzii” sunt în matca și pe făgașul propriilor așteptări raportate la conștiința lucrului bine făcut, lucruri mai puse la punct. Pur și simplu pentru că, și e chintesențial, se ”știe”. Diferența între a ști și a bâjbâi, și sub forma contrastelor cu lumini și umbre din fotbalul timișean, iar una-i să-i ai și alta să nu-i ai în club pe artizanii de pe ”Ștefan Dobay”.             

Vegheați din ceruri de Marjan ”Maki” Maric, călăuzindu-le tuturora pașii. Cu ”verzii” pe bancă, așa cum atât de frumos spunea antrenorul Stan și după promovarea de la Reșița, un al 12-lea jucător și în sufletele tinerilor din teren. CSC Dumbrăvița mai are 11 hopuri într-un 2022 pe care-l începea în lacrimi la tragica pierdere a sârbului titular, un 2022 care a pus-o la încercare să constate dacă poate într-adevăr croi acele mai frumoase povești de succes decât altele prin natura autenticității lor izvorâte din mai puțin, dar cu ditamai sufletele. Ex-mijlocașul prim-divizionar Stan și ”puștii” săi sunt dovada din ”ciocul vestic” că fotbalul în starea sa pură încă mai respiră și trăiește în România, cu inima la firul ierbii, o boare de aer proaspăt, împrăștiind stropi de sudoare tinerești ai unor promisiuni pentru efectivul de jucători divizionari ai țării. CSC Dumbrăvița chiar propune ceva, și o face cursiv, incisiv, cu aplomb tineresc și iuțenie. 

Și urmează sâmbătă deplasarea la Metaloglobus, apoi primirea Slatinei la mijlocul turului, prima întâlnire din grupele Cupei României cu Rapid, ieșirile legate la Miercurea Ciuc și Brașov, reprimirea Iașiului pe ”Ștefan Dobay”, a doua întâlnire din grupe cu CFR Cluj, ieșirea la Dinamo, primirea Unirii Constanța și deplasările legate la cei din Șelimbăr și Alexandria, la încheierea sezonului de toamnă în Liga 2 respectiv a fazei grupelor în Cupa României. Va mai agonisi CSC Dumbrăvița încă un ”10” și în celelalte 8 runde din toamnă, precum în primele 8 ale turului? Cert până acum e că, dacă în etapele a doua, a patra și a șasea trioul bănățean a cedat pe linie în Liga 2, din două în două, în schimb în recenta rundă a opta tocmai nou-promovata din Dumbrăvița a rupt rândurile și salvat onoarea vestului în anticamera elitei. 

Les jeunes Verts, dix points.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = doisprezece