S-a activat ”Principiul dominoului” la AJF Timiș?

S-au scurs aproape 4 luni de când nu s-a mai jucat nici un meci oficial sub egida AJF Timiș, prilej de reflecție vizavi de cele derulate în ultimii ani în activitatea acestui for. Ferm pe poziții, Observel a rămas ”Cu lupa pe ei…”, astăzi la cel de-al XXI-lea episod.

Joi, 2 iulie 2020, la doi ani și jumătate de la instalare, a “căzut” prima “piesă a dominoului” la AJF Timiș: președintele Comisiei Județene de Arbitri, fostul arbitru FIFA, Nicolae Grigorescu, a fost condamnat în primă instanță la 1 an și 4 luni de închisoare!!

 

Text foto: În 24 februarie 2018, ”echipa cât o țară“ – Ghiciulescu, Malac, Mierea, Trancă, Poclid, Grigorescu – poza ca… invincibilă!

Astăzi lucrurile nu mai sunt la fel de clare. Ba din contră…

Cu toate acestea Nicolae Grigorescu nu va executa deocamdată pedeapsa dictată de justiție decât în situația în care în următorii 2 ani nu respectă măsurile legale impuse sau repetă “isprava” pentru care a ajuns în fața completului de judecată. Asta, însă, nu-l scutește de revocarea imediată din funcția de președinte al CJA Timiș și suspendarea pe toată perioada în care va fi deținător de cazier, conform prevederilor Regulamentului de Organizare a Activității Arbitrilor de Fotbal (RODAAF)!!

Așadar, Comitetul Executiv al AJF Timiș trebuie să se întrunească de urgență și să decidă cui va încredința conducerea arbitrajului județean. Vorba unui clasic în viață, “după perdea” așteaptă în “pole-position” fostul arbitru divizionar secund Zaharie Ciev, actual vicepreședinte al CJA, dar și fost președinte al CJA Timiș în urmă cu aproximativ 10 ani…

Cu alte cuvinte, se întrevede un spectaculos “come back” al unui fost conducător al arbitrilor timișeni de pe urma căruia, se știe, nu au rămas prea multe rezultate și promovări ale cavalerilor timișeni în loturile naționale.

Nu că în “era Grigorescu”, adică ultimii 6 ani, ar fi fost cu mult mai bine la acest capitol!!!

După cum am mai precizat, conform site-ului oficial al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), județul Timiș are zero arbitri sau arbitri asistenți în Liga 1, un arbitru George Cătălin Roman, și trei arbitri asistenți, Călin Cimponeriu, Raul Constantin Ghiciulescu și Andrei Nicolae-Chițoiu, în Liga 2, un arbitru Claudiu Gaitin și cinci arbitri asistenți, Alin Marian Botaș, Mădălin Bulgărașu, Alexandru Gherman, Patrik-Ștefan Sandu și Marius Talpoș, în Liga 3, respectiv zece arbitri și 14 arbitri asistenți la juniori republicani.

Dintre aceștia, Andrei Nicolae-Chițoiu (33 ani) nu a mai fost delegat din 13 noiembrie 2019, limita pentru menținerea la Liga 2 fiind de 39 ani, Raul Constantin Ghiciulescu (34 ani) are deschis dosar penal, iar Alin Marian Botaș (29 ani) nu a mai fost delegat din 27 noiembrie 2019, la Liga 3 limita pentru menținere fiind de 35 ani. Practic, Andrei Nicolae-Chițoiu și Alin Marian Botaș se pot aștepta oricând să fie trecuți pe “linie moartă” datorită lipsei oricărei perspective de promovare. Dacă nu cumva au fost trecuți deja.

De ce am făcut precizările de mai sus, pentru că pe site-ul AJF Timiș figurează mult mai mulți arbitri ca fiind divizionari, dar care, fie sunt de multă vreme pe “linia moartă”, cum e cazul lui Cătălin Botaș, fie s-au retras din arbitraj, cum e cazul lui Flavius Roșu (primar la Șag) sau al lui Gabriel Drăguț, iar Patricia Șamșudean este plecată din țară (Liga 2). La Liga 3 avem cazul lui Dorian Barzuca și al lui Bogdan Nicolescu, primul retras din arbitraj tocmai datorită “tratamentului” la care a fost supus de președintele CJA. Cazul lui Daniel Aurel Vărzan (32 ani), venit la AJF Timiș de la Caraș-Severin, e unul mai ciudat el lipsind din lotul de Liga 3, atât pentru Timiș, cât și pentru Caraș-Severin. Probabil pentru același motiv de lipsă a perspectivei de promovare.

Dar la AJF Timiș lucrurile trebuie.. “împopoțonate”!!! Ca să dea bine la imagine.

Trebuie să recunoaștem, e o “moștenire” cam subțire, având în vedere “greutatea” lui Nicolae Grigorescu în fotbalul nostru (nu facem referire aici la cea stric fizică). Vă reamintesc doar faptul că la un moment dat Grigorescu era președintele CCA și a fost supervizor FIFA. Deci, teoretic cel puțin, putea face mai mult pentru arbitrajul din Timiș…

Menționăm aici faptul că prevederile RODAAF se aplică atât arbitrilor, cât și observatorilor de arbitri. Și uite ce zice acolo, la Cap. IV, Art. 66, alin. 2, cu trimitere și la cazul vicepreședintelui Raul Constantin Ghiciulescu:

”Declanșarea acțiunii jurisdicționale se face ca urmare a săvârșirii unor abateri legate de exercitarea activității de arbitru sau pentru alte fapte care, deși săvârșite în afara activității de arbitraj, sunt de natură să compromită prestigiul arbitrului respectiv sau al comisiilor de arbitri“.

Un vicepreședinte versat în arta… “combinațiilor”

Ca să fie liniștit… că nu a fost “uitat” de Observel, am ajuns să punem ”Lupa“ și pe cel de-al treilea vicepreședinte, la fel de nestatutar și ilegal, al AJF Timiș, Ciprian Dan Trancă!!!

Fost jurnalist la Fotbal Vest pe vremea studenției, tip inteligent și oportunist, a sesizat rapid șansele oferite de fotbal. A devenit mai întâi arbitru. Ulterior, încet-încet a pătruns în anturajul ”greilor“ din județul Timiș în domeniul arbitrajului. S-a prins rapid cum se ”fac unele jocuri“ și și-a propus să urce în schemă…

A reușit să pătrundă în lotul de Liga 3 ca arbitru asistent. Numai că, s-a oprit la acest nivel pentru că, probabil, serviciul său de bază din cadrul Regionalei CF Timișoara nu i-a permis la acea vreme o anume dezvoltare în fotbal. ”Uns cu toate alifiile“, Ciprian Dan Trancă a intuit oportunitatea rezultată din plecarea ”eternului“ Dănuț Lața de la timona fotbalului timișean și a început să-și construiască, asemenea colegului Raul Constantin Ghiciulescu, ”argumentele“ pentru candidatura la funcția de vicepreședinte mai întâi, urmând ca apoi să atace cu tupeu și poziția de președinte, deținută în prezent de Romeo Malac, și el un ”personaj“ la fel de… breaz.

De altfel ”porumbelul voiajor“ a prins ”din zbor“ informația cum că vicele Ciprian Dan Trancă se laudă deja prin târg că el va fi următorul președinte al AJF Timiș!!! Suntem curioși ce părerea are președintele în funcție Romeo Malac despre acest ”subiect“ și despre atitudinea colegului de ”echipă cât o țară“, mai ales că și el vizează o ”domnie à la long“?? Încep cumva ”șacalii“ să se ”mănânce“ între ei??? D-le președinte Malac, aveți pe aproape doi colaboratori care abia așteaptă ”noaptea cuțitelor lungi“ pentru a vi le înfige în coaste!!! Dacă mă-nțelegeți ce vreau să zic! Să vă aduceți aminte că v-am avertizat!!

Mai mult, cât timp a activat domnul Trancă în arbitraj au existat destule situații în care unii ”oameni de fotbal“ au fost arbitrați corespunzător ”tratamentului“ aplicat, ceilalți simțind pe propria piele cum e să nu fii… ”în cărți“. Chiar dacă nu o spun niciodată pe șleau, mulți dintre cei implicați în fenomenul fotbalistic județean știu foarte bine la ce facem referire. Vorba unui cunoscut oficial ajefist: Azi nu-i ziua voastră!

După ce, mai mult pentru că i s-a ”sugerat“, a renunțat la activitatea din arbitraj, a devenit observator de arbitri. Mai apoi, simultan, și-a început și activitatea de delegat al formației din Liga a 4-a Cocoșul Orțișoara, adică era cel care scrie ”foaia“ și predă / preia carnetele de legitimare la / de la brigada de arbitri și achită baremul acestora… Ca să rețineți importanța funcției.

Desigur, pentru a nu fi chiar ”cusut cu ață albă“, a ”observat“ doar meciuri din Liga a 5-a și Liga a 6-a. Dar, probabil din motive pecuniare, a revenit la activitatea de arbitru în ligile inferioare, renunțând la cea de observator, mai puțin bănoasă.

Tot acest dute-vino între cele două opțiuni a avut totuși un sens. El s-a materializat anul trecut, când vicele Trancă a fost inclus fără examen, la recomandarea președintelui Romeo Malac și fără știrea președintelui CJA Nicolae Grigorescu, în corpul de observatori de arbitri din loturile FRF de Liga 2 și Liga 3.

Și iar – pentru cei cu carte adevărată – îl aduc în discuție pe cunoscutul BRUTUS!

Revenind, actualul vice a știut care sunt condițiile pentru depunerea candidaturii la funcțiile de conducere ale AJF și și-a calculat pașii următori. A așteptat mai întâi ca să vadă dincotro ”bate vântul“… Ca să nu facă p..i contra lui și să se stropească! Mai apoi a sărit în ”barca“ potrivită, intuind că ar fi câștigătoare… Analizând condițiile, pentru că, așa cum am mai spus, este inteligent, a realizat că are o problemă în a accesa direct funcția de președinte și s-a reorientat rapid spre vicepreședinte. Numai că și această poziție avea pentru el o… bubă!

Trebuia să fi fost în conducerea unui club / asociație afiliate AJF sau FRF timp de cel puțin 2 ani. A căutat și a găsit – credea el – “soluția magică”. Folosindu-se de relația personală foarte bună cu un fost coleg de facultate a fost instalat, cică, director sportiv și delegat al CS Cocoșul Orțișoara, după cum rezultă din adeverința eliberată în acest sens de clubul menționat și depusă în dosarul de candidatură.

Desigur, nu se precizează nicăieri în menționata adeverință PERIOADA exactă cât a îndeplinit funcția respectivă, ceea ce ridică serioase semne de întrebare!! Se spune doar… ”în ultimi 4 ani“… Așa am aflat cam ce a făcut, printre altele, dl. Trancă în ultimii (care?) patru ani!

După cum am mai precizat și cu alte ocazii, astfel de poziții ”adeverite“ nu dau dreptul deținătorilor lor să angajeze clubul / asociația din punct de vedere juridic față de terți, ci doar îl / o reprezintă în relația cu oficialii AJF.

Nu pot semna contracte sau acte financiar-contabile, nu pot da decizii, nu pot angaja sau demite dintre personalul clubului! Deci NU sunt funcții de conducere. Sunt doar poziții strict administrative!

Mizând, probabil, pe rezonanța denumirii și pe nebăgarea de seamă a marii majorități a ”afiliaților“, a căror cunoștințe despre prevederile Statutului respectiv a regulamentelor sunt oricum extrem de precare, Ciprian Dan Trancă a introdus așa-zisul ”act doveditor“ în dosarul de candidatură. Și, culmea, “eminențele mai mult ca cenușii” din comisia de validare l-au și… validat! Că doar făcea parte din “echipa cât o țară”!

Pentru a obține actul și-a convins superiorii de la club că nimeni nu verifică cu adevărat actele din dosar și că el corespunde cerințelor. Surpriză, însă!!! Și nu una plăcută!! Inclusiv pentru emițătorul actului, care probabil va trebui să dea unele explicații privind actul respectiv.

Mai mult decât atât – și aici nu a dat deloc dovadă de “inspirație” – domnul Ciprian Dan Trancă a declarat pe propria răspundere, în fața notarului public că, cunoscând prevederile Art. 326 – Cod Penal, el îndeplinește TOATE condițiile prevăzute de Statutul AJF Timiș pentru a-i fi acceptată candidatura la funcția de vicepreședinte. Așa cum se poate constata din actul prezentat mai jos.

Aici am să-l ”introduc“ pe un alt prieten și colaborator. Numele lui, aici, este Diaboliq și are un nas extrem de dezvoltat pentru lucruri și activități care… PUT! Iar în cazul vicelui luat acum sub “Lupă”… ele chiar duhnesc! Diaboliq a aflat că numitul Ciprian Dan Trancă a intrat și în vizorul Corpului de control al Ministerului Transporturilor, care aruncă acum câteva “priviri” asupra activității acestuia de șef al Reviziei de vagoane CF Călători Timișoara. Nu de alta dar “bosului revizionist” i-a “răsărit” de un timp o casă într-o zonă rezidențială, unde până doar cu ceva ani în urmă domicilia într-un apartament ANL de pe strada Miloia. “Duhurile” care bântuie zona Gării de Nord timișorene susțin că ar exista o legătură solidă între activitățile curente ale ”revizionistului“ și schimbările locative din ultimii ani.

Vorba unui bun amic, cât o fi roata de pătrată tot se mai învârte ea o dată!! Azi ești sus, dar mâine nu se știe unde poți ajunge…

La fel ca și “colegului” vicepreședinte nestatutar și ilegal Ionel Poclid, îi reamintim d-lui Ciprian Dan Trancă ce anume prevede Codul penal în situația sa de fapt.

Articolul 326 – Falsul în declarații: Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Și fapta actualului vicepreședinte luat în discuție, la fel de nestatutar ca și precedentul luat sub“Lupă”, este completată cu un alt articol al Codului penal:

”Articolul 323 – Uzul de fals: Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.“

Mai aveți dubii? Totu-i limpede ca lacrima? Sau ”Lupa lui Observel“ pune gașca ajefistă într-o ”lumină“ cam obscură? Urmărim cu interes evoluția ulterioară a ”fenomenului“.

Nene Iancule îmi mențin certitudinileCurat, murdar!!  De curând am mai adăugat una!!!… Tot nu spui care!

Concluzia finală: respectarea statutului și regulamentelor nu este opțională! E obligatorie!

Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 45