FILE DE ISTORIE. Episodul IV. Timișoara, gazdă în 1921, `33, `57 și `73, participantă în anii `50 și `60

sursa foto: cartea ”Oina, trecut și prezent”

Sursa foto: cartea ”Oina, trecut și prezent”

Mai întoarcem o filă de istorie în oina românească prin a puncta în cadrul celui de-al patrulea episod implicarea Timișoarei în diferitele competiții de profil, ca gazdă sau participantă, conform însemnărilor lui Alexandru Rafailescu, Antrenor Emerit – distincție acordată în anul 1969, și Costel Iancu în cartea ”Oina, trecut și prezent”. Printre alte locuri 4, și cel obținut în 1963 în turneul final de la Baia Mare de A.S. Bega Timișoara (foto).

Astfel, după ce în episodul I am aflat că o carte scrisă de Nicolae Iorga includea știrea despre existența unui joc-sport național, ”anul 1763, când m-am dus eu la Temeșvar…”, iar în cel de-al doilea că ”în Banat, oina se juca sub denumirea de lopta mică sau pila”, episodul III enumerând evocările acestei discipline sportive în literatura română, prin penelul unor mari scriitori, toate publicate în rubrica FILE DE ISTORIE din pagina I, astăzi mai consemnăm telegrafic tatonările timișorene și timișene în oină, inițial în calitate de gazdă iar apoi prin participarea la concursuri.

În capitolul ”Oina în competițiile oficiale”, în cadrul subcapitolului ”Perioada 1919-1938”, apare menționat și numele Timișoarei, introducerea explicativă fiind după cum urmează: ”După terminarea războiului, oina, sportul nostru național, reintră în drepturile sale. Ministerul Învățământului începe să se preocupe de oină, să finanțeze finalele pe țară și să susțină organizarea competițiilor locale. Profesorii de gimnastică încep să pregătească echipele. Lupta pentru supremație devine și mai aprigă. Valoarea oinei crește, față de nivelul ei anterior”.

Creștere valorică aducând cu sine și răspândirea jocului și spre vestul țării, ceea ce a condus la disputarea finalelor din 1921 la Timișoara… ”1921: în București, lupta se dă pentru câștigarea primelor trei locuri, pentru ca ocupantele lor să poată lua parte la finala pe țară ce urma să se desfășoare la Timișoara. Pretendente la titlu erau echipele Seminarului Nifon, a Liceului Spiru Haret, a Școlii Normale, Liceului D. Cantemir, Liceului Matei Basarab, Liceului Sf. Sava și chiar și altele. Pe primele 3 locuri s-au clasat echipele liceelor: 1. Spiru Haret, 2. Matei Basarab și 3. Gh. Lazăr.

Finala s-a desfășurat la Timișoara. La această finală participă cele trei echipe din București, plus Liceul Petru și Pavel din Ploiești, Liceul din Craiova și cel din Bârlad.

Clasamentul final a fost următorul: 1. Liceul Spiru Haret, 2. Liceul din Craiova, 3. Liceul Matei Basarab, 4. Liceul Gh. Lazăr, 5. Liceul din Bîrlad și 6. Liceul din Ploiești. Conducătorul jocului (arbitru principal) a fost profesorul Spiridon N. Bădescu din București”.

Pe Bega se mai joacă la nivel înalt și în 1933…

”În zilele de 13 și 14 mai s-au desfășurat la Timișoara concursurile finale universitare pe țară. La oină, clasamentul a fost următorul: 1. Chișinău – 3p, 2. Cluj – 2p, 3. București – 1p”.

Următoarea atestare a Timișoarei în jocul de oină, conform autorilor, apare în 1951. ”Tot în acest an se organizează și Campionatul Universitar, a cărui finală are loc în București în zilele de 7-10 iulie. Dăm cele mai importante rezultate: București – Timișoara 15-9, Cluj – București 14-10 (surpriză), Cluj – Iași 14-10, Iași – Timișoara 11-0. Clasament final: 1. Cluj – 9p, 2. București – 6p, 3. Iai – 5p, 4. Timișoara – 2p.”

Pentru 1952 este specificat că ”numărul competițiilor de oină și al echipelor participante se mărește, se organizează numeroase demonstrații, iar valoarea jocurilor crește. Odată cu acestea încep să se concretizeze și noile elemente tactice ca rezultat al modificărilor regulamentului. Oina capătă din ce în ce un dinamism tot mai evident, partidele devin mai atrăgătoare. Competițiile de seamă din acest an au fost: Campionatul Național, Campionatul Școlar și Campionatul Universitar”. La acesta din urmă a evoluat și Știința Institutul Politehnic Timișoara, alături de formații ale centrelor din București – două, Târgu Mureș și Craiova, gazdă în 21-22 iunie, bănățenii încheind pe locul 4, cu 6 puncte.

Coperțile cărții de specialitate despre oină

Coperțile cărții de specialitate despre oină

 

 

În 1953, în cadrul Spartachiadei de oină a tineretului de la sate, cu 2.500 de echipe la start, Cebza – Timișoara a ajuns în finala de la București, cu 18 formații în concurs, evoluând în Seria a II-a, din care s-a calificat Recolta Filea (Târgu Mureș), a doua pe podium, după Recolta Dobra (Hunedoara).

Numele Energiei Timișoara figurează drept triumfător în fazele regională și inter-regională ale Campionatului Național al anului 1956, finala având loc la Brașov, în 6 echipe, fără ca bănățenii să urce pe podium, dominat de Știința București.

Timișoara redevine gazdă a finalei Campionatului Național, între 3 și 6 octombrie 1957, Energia fiind una dintre cele 8 participante, ”calificată la zona de la Deva”. Recolta Curcani, prima în etapa zonală de la Focșani, a cucerit titlul cu 20 de puncte, urmată de Dinamo și Știința București, cu 19 respectiv 18 puncte, și gazda Energia, cu 13. Care se numără printre cele 5 participante la Cupa României, la Galați, competiție lansată din 1955. În paralel, Recolta Cebza – Timișoara a urcat pe podiumul Spartachiadei de vară de la București, mai exact după Recolta Chinești – Regiunea Cluj și Recolta Tătărani – Regiunea București, între cele 16 finaliste calificate după fazele regionale.

Pe firul anilor, mai aflăm că între ”echipele campioane de regiune pe anul 1961” se număra și Luminatorul (Timișoara), iar în 1962, ”AS Bega (Banat), prima echipă militară care apare în Campionatul Național”. Un an mai apoi, A.S. Bega Timișoara se califică din grupa de regiune de la Baia Mare, alături de gazda Minerul, în faza finală a Campionatului Național, din 25-27 octombrie, găzduită tot în Maramureș, ”pe frumosul stadion de la intrarea în parc”, unde bănățenii mai că au dat lovitura: ”Urmează apoi întâlnirea dintre AS Bega și Dinamo. Scorul la repriză a fost 12-1 pentru Bega. Mai putea oare pierde Bega? Putea Dinamo să micșoreze această diferență? Da. Jocul se termină cu 13-12 pentru Dinamo. Jucătorii de la Bega, afectați de această înfrângere, pierd și în fața echipei Torpedo Brașov la limită (7-6) și cu aceasta și șansele de a mai ocupa primul loc… ”. Finalmente, AS Bega sfârșește în imediata apropiere a podiumului, cu 13 puncte, după C.P.B., cu 21, Dinamo (19) și Minerul Baia Mare (16). Câștigătoarea se alătura astfel altor numai 3 cluburi din țară care mai învingeau de 3 ori la rând în finalele Campionatului Național, și anume Liceul ”Nicolae Bălcescu” Brăila (1902-1904), Școala Normală din Câmpulung Muscel (1906-1908) și Liceul Gheorghe Lazăr (1923-1925). Iar AS Bega avea să reprezinte Timișoara și între cele 9 echipe de la Cupa Regiunilor pe 1963, de la Curcani, un an mai apoi fiind consemnată drept triumfătoare în meciurile Regiunii Banat.

O notiță și din 1967, cu Bega Timișoara a treisprezecea și ultima la finala Cupei României, găzduită pentru a treia oară la Mangalia.

Ulterior, Lugojul mai apare amintit ca gazdă a etapei de zonă în 1968 iar Secoșana – Timișoara participantă în 1970 la ”Cupa Tineretului la sate, considerată pe drept cuvânt cea mai populară competiție, datorită participării unui mare număr de echipe, repartizate în două serii”. Printre rezultatele enumerate, un 4-21 cu Energia Râmnicelul dar și un 7-0 cu Vișteana.

În fine, din 1973, ”anul competițional cel mai zbuciumat, cu cele mai mari surprize”, aflăm că finala Cupei Tineretului la sate a fost găzduită în 25-28 august de Timișoara, ”cu participarea celor 40 de echipe calificate în etapa de județ. Cupa Tineretului la sate s-a bucurat de o mare popularitate. Lupta pentru supremație s-a dat, ca și în ceilalți ani, între echipele Biruința, Viața Nouă Olteni și Avântul Curcani. Faptul că această competiție dă dreptul la obținerea clasificării jucătorilor, a avut darul și mai mult să mărească interesul acestora…”

– VA URMA –

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Oină și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: